logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować koder stereo? Szukam sprawdzonego schematu i wzoru płytki PCB

Dj Gacek 12 Lut 2005 19:55 159686 547
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować sprawdzony koder stereo z łatwo dostępnych elementów i gotowym wzorem PCB?

Najpraktyczniej zrobić klasyczny analogowy koder stereo na modulatorze MC1496/LM1496 albo lepiej AD633, ale trzeba mu dać porządne filtry dolnoprzepustowe 15 kHz na wejściu, pułapkę na 19 kHz oraz bardzo dokładnie zgrać fazę pilota 19 kHz z podnośną 38 kHz [#1366379][#3886235][#3976025] Jeśli zależy Ci na gotowym schemacie i PCB, w wątku najbardziej konkretna była poprawiona wersja NRG Pro4; autor podał, że w oryginale przy próbkach audio była odwrócona szyna ABC, więc warto użyć właśnie skorygowanej wersji [#6495976] Dla prostszej konstrukcji z łatwo dostępnych części polecano też stary układ z RE/Elektrody, ale z kluczami CMOS zamiast tranzystorowych, bo to wyraźnie poprawia jakość względem pierwotnego wariantu [#1229149][#1231111] Z kolei BA1404 działa, ale jest traktowany jako rozwiązanie raczej „na kompromis” niż do naprawdę dobrej jakości [#1350074]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1222634
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    hmm Teraz pytanie jak zacząć aby odpisywali! Może tak:
    Potrzebuje zrobić koder stereo! Ma on być w wiadomo do jakiego celu. Chodzi mi o to aby był on dostateczne dobry bo zrobiłem ten ze strony pinka i coś nie podoba mi się. Niekiedy po prostu nie ma stereo! Bardzo bym prosił o schemat oraz o wzór płytki! Aha proszę o schematy które mogę zbudować (dostępność elementów) oraz o układy przetestowane i używane na codzień! Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • #2 1222653
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    na stronie cyfroniki jest dostpeny kit kodera na scalaku BA ale nie mozna do niego dostac kwarcu ,, bo ma kosmiczna czestoliwosc ,,, btw oplaca sie robic wlasny koder ? ja zakupilem na allegro nadajnik z synteza stereo nastawiana czestoliwosc cyfrowo na 150zl moc 20mW/1W latfo jest do niego dorobic PA
  • #3 1222761
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Są też tacy którzy by chcieli cos własnoręcznie zrobić i nie opierać się na gotowych ugkładach. Czemu wszyscy chcą iść na łatwizne i wszystko kupowac jak można to zrobić i taniej wyjdzie, tym bardziej jeżeli ktoś potrzebuje np. sam koder :)
  • #4 1222784
    Poziom 36  
    qmc napisał:
    Są też tacy którzy by chcieli cos własnoręcznie zrobić i nie opierać się na gotowych ugkładach. Czemu wszyscy chcą iść na łatwizne i wszystko kupowac jak można to zrobić i taniej wyjdzie, tym bardziej jeżeli ktoś potrzebuje np. sam koder :)

taniej nie wyjdzie .. mam dostep do nadajnika stereo 30mW czestoliwosc nastawiana cyfrowo do 0,1Mhz zasilanie bateryjne lub z zasialca z cool wypas wygldaem i niebeskim podswietlaniem :> Bajer ze szok cena 70zl ... zestaw kodera ksoztuje hyba 40zl bez KWarcu .. jak sie nie da go zrobic to trzba taki zaprogramwoac 30zl w sumie 70zl ..kwarc nie jest do dostania niestety wiec tak tobedie wygldalo
  • #6 1223480
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Gdzieś w jakimś RE z lat '80/'90 był opis prostego kodera stereo. Jeden scalak (bodajże TTL), chyba 3 tranzystorki i kilka elementów. Prosty do bólu. W poniedziałek przeryję RE i postaram się go znaleźć i tu wrzucić.
  • #7 1224137
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6158
    Spróbuj poszukać schematu generatora firmy ZOPAN pod nazwą PGS-21. Ma on modulację częstotliwości i wytwarza sygnał stereo. Można z niego wykorzystać sam koder, który jest w miarę prosty.
  • #8 1229149
    Poziom 36  
    Trabi napisał:
    Gdzieś w jakimś RE z lat '80/'90 był opis prostego kodera stereo. Jeden układ scalony (bodajże TTL), chyba 3 tranzystorki i kilka elementów. Prosty do bólu. W poniedziałek przeryję RE i postaram się go znaleźć i tu wrzucić.

chyba chodzi o ten uklad http://www.elektroda.net/radio/piracifm/koderystereo.html
  • #9 1229912
    qmc
    Poziom 21  
    Koder jakościowo bardzo cienki. Zresztą widać po schemacie, po za tym pare ładnych lat temu testowałem dokładnie ten koder z RE jak jeszcze mało kto o necie słyszał, że coś takiego wogóle istnieje. "Starego wyjadacza" ten układ nie zainteresuje :)
  • #11 1231111
    krzkomar
    Poziom 25  
    qmc napisał:
    Koder jakościowo bardzo cienki. Zresztą widać po schemacie, po za tym pare ładnych lat temu testowałem dokładnie ten koder z RE jak jeszcze mało kto o necie słyszał, że coś takiego wogóle istnieje. "Starego wyjadacza" ten układ nie zainteresuje :)

A ja kiedyś zrobiłem bardzo podobny układ, tyle tylko że zamiast tych kiepskich kluczy na tranzystorach, wstawiłem klucze CMOS - działało to b. dobrze.
  • #12 1231386
    qmc
    Poziom 21  
    A co sądzicie na temat tego kodera? Zastanawia mnie w nim jedna preemfaza na wyjściu, zamiast osobnych odpowiednio na kanale L i R, oraz zbyt duża ilość wzmacniaczy operacyjnych z seri 741 która może wpłynąć na wiekszy poziom szumów. Myślę, że największą zaletą tego kodera jest dostępność elementów, oraz generator kwarcowy do którego też bez problemu idzie wszystko zdobyć. Po małych modyfikacjach, np. po dodaniu na wejście filtru FDP15KHz i premfazy zamiast tej na wyjściu i być może jak by zamienił wzmacniacze operacyjne na jakieś lepsze + jeszcze jakieś inne drobne modyfikacje, to byłby z niego całkiem prosty i niezły koder z dostępnych elementów, w tym kwarc. Co do generatora, to wykorzystuje właśnie taki po małej przeróbce do kodera który działa na zasadzie matrycowej, a nie na kluczach jak w tym przypadku.
    Dodatkowo załączam cały artykuł w formacie pdf.
    Załączniki:
    • modulatorfm-stereo.pdf (590.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • koder_elektronik_hobby.rar (60.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1231522
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Dziwna ta preemfaza, bo i pilot przez nią idzie, i 'śmieci' z za kluczy...
  • #14 1231590
    qmc
    Poziom 21  
    Właśnie i to mnie zastanawia że pilot przez nią przechodzi, ale reszta układu chyba ok. co nie?
  • #15 1231626
    czarutek
    Poziom 34  
    Dziwi mnie jeszcze chyba wzmocnione R w L+R. A nie, to odwrócona faza...
    Ale oprócz 6MHz podciągniętego do 38kHz nie ma tu raczej nic nadzwyczajnego. Kiedyś załączyłem podobny układ na 4066 Veroniki.
  • #16 1233100
    qmc
    Poziom 21  
    Może byś zamieścił ten schemat jeszcze raz, albo podesłał linka do niego.
  • #17 1233440
    czarutek
    Poziom 34  
    Nie mogę znaleźć posta :(

Koder stereo (stereokoder, stereo-koder):
    Załączniki:
    • Stereokoder.zip (221.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1233444
    qmc
    Poziom 21  
    Dzięki za zamieszczenie schematu i mam pytanie jak się mniej więcej sprawuje ten układ w praktyce.
  • #20 1233547
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Najbardziej jestem zainteresowany koderem który przedstawił Czarutek! I mam też pytanie! Czy on sie do czegoś nadaje?? Można by na nim ponadawać?? Chodzi mi dokładnie o ten "Koder stereo (stereokoder, stereo-koder)" Musze sie odrazu usprawieliwić, że zainteresowałem sie tym ponieważ jest wzór płytki której nigdy mi sie nie chce robić! Pozdrawiam...
  • #21 1233572
    czarutek
    Poziom 34  
    Jest tani, działa naprawdę nieźle, ale wprost spod PC-ta będzie szumiał. I to niezależnie od mono/stereo. Po prostu potęguję szum karty. Nie zdobędziesz kwarca 4.864MHz. Chyba że kupisz u Veroniki, ale jeden kwarc, to u nich za małe zamówienie. Musiałbyś np. zaadaptować któryś z generatorów na podciąganym kwarcu 6MHz, które gdzieś tu leżą.
    Reasumując, za dużo zachodu, chyba nie warto. Zwłaszcza, że on ma tylko namiastkę filtra 15kHz.
    Poczekaj jeszcze, zrobimy cosik lepszego... :)
  • #22 1233762
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Poczekam poczekam! Szkoda, żę nie jesteś z Krakowa bo byśmy wspulnie popiracili w eterze! ;) Jak napisałeś czekam na coś lepszego! A co sadzisz o schemacie kodera przedstawionego przez radio shlash?? Tylko jak zawsze nie ma płytki a ja nie mam czasu projektować!
  • #23 1233786
    czarutek
    Poziom 34  
    Płytkę gdzieś widziałem, ale tam są błędy i na płytce, i na ideowym, co najmniej jeden. Uruchomiłem protezę, ale o dobrym zestrojeniu nie było mowy, zwłaszcza z moim oscyloskopem. Znudził mnie... :(
  • #24 1234098
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    heh to czekam na coś lepszego! Pozdrawiam...
  • #26 1234637
    czarutek
    Poziom 34  
    W pierwszym linku trudnodostępne elementy. W drugim też, choć to BA1404 bez generatora, ale my nie chcemy na BA1404.
  • #27 1234663
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    W pierwszym linku trudnodostępne elementy.

Eee, da chyba radę? W TME nie ma?

W drugim też, choć to BA1404 bez generatora, ale my nie chcemy na BA1404.

układ NJM2035 też da się kupić, cena chyba 20zł.
  • #28 1234670
    qmc
    Poziom 21  
    Montertb, no toś pokazał :lol: Jak nam powiesz gdzie kupić te scalaki, czyli NJM2035 + znowu kwarc 38KHz i XR2208CP, to będe Ci bardzo wdzięczny :) Co do kodera Czarutka, to bardzo podoba mi się ta konstrukcja na LM1496 i powinna ładnie działać. Jedynie co, to bym zmienił generator na kwarcowy, a tak to wszystko jest ok.
  • #29 1234680
    czarutek
    Poziom 34  
    qmc napisał:
    ... Jedynie co, to bym zmienił generator na kwarcowy ...

Jak będzie ładnie chodził, to zmienimy.
  • #30 1236510
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Jak zakoszą mi ten nadajnik, to coś wykombinuję na AVR'ach. Chcę zrobić resampling sygnału i generowanie pilota przbiegiem schodkowym. Całość będzie np. na AT90S8515 i kwarcu od RDS'u, żeby było łatwo.
    Czekam na kontakt od kumatych w tym temacie. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stereokodera FM, poszukiwania sprawdzonych schematów i wzorów płytek PCB z dostępnych elementów. Wskazano na problemy z dostępnością kwarców 38 kHz, które są kluczowe dla stabilności pilota 19 kHz i podnośnej 38 kHz. Omawiano różne podejścia: klasyczne układy analogowe z kluczami CMOS (np. 4066, 4051, 4067), generatory oparte na scalakach LM1496, NJM2035, XR2208CP oraz programowalne generatory na mikrokontrolerach AVR (AT90S2313, ATtiny12) z wykorzystaniem przetworników DAC08 i drabinek R2R. Poruszono temat filtrów dolnoprzepustowych (FDP-01, FDP-02) i filtrów LC do tłumienia zakłóceń i poprawy jakości sygnału MPX, a także przesunięcia fazowego pilota względem podnośnej. Wskazano na zalety i wady kodera opartego na układzie BA1404 oraz na softwarowe kodery współpracujące z kartami dźwiękowymi 24bit/192kHz (np. Terratec Aureon Space, Creative Audigy, M-Audio Audiophile 192). Podkreślono, że stabilność i dokładność generatora pilota jest kluczowa dla jakości stereo, a implementacje oparte na mikrokontrolerach pozwalają na precyzyjne generowanie sygnałów pilotowych i podnośnej. Wskazano również na dostępność schematów i projektów na stronach takich jak elektroda.pl, stereo-fm.net oraz heinecke.nl. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące problemów z przesłuchami, szumami i koniecznością stosowania odpowiednich filtrów i przesunięć fazowych w układzie kodera stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA