Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z GŁOSNIKAMI TONSIL ALTUS 300 oraz ALTUS 140

Mistrz161 21 Apr 2006 20:57 4215 7
    Mistrz161
    Level 10  
    Witam
    Mam kilka Pytam w sprawie KOLUMN TONSIL. Jesli mozna prosze o pomoc.
    Posiadam ALTUSY 300 i wysokotonowy troche mi przeszkadza(jest za głosny). Słyszalem ze mozna dac do niego kondensator ale jaki??? albo kupic GDWK 9/120 ale nie wiem które rozwiazanie bedzie lepsze wiec prosze o pomoc.
    Mam równiez altusy 140 w których orginalnie siedza GDN 30/60 ale chciałem wymienic je na GDN 30/80 oczywiscie z wywierceniem nowych otworówna tunel Bass reflex, Ale mam problem ze zwrotnica. Czy zostawica taka jak od altusów 140 czy wstawic orginalna od ALTONÓW 110??
    Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
    blantozaur
    Level 24  
    Jak przeszkadza ci ten sopran to poprostu scisz go na wzmacniaczu lub korektorku .

Wg. mnie altusow 300 jaki 140 niema co przerabiac - stado fachowcow sie nad tym meczylo .. czy naprawde uwazasz , ze poprawisz cos na leprze ?
    { niesadze }

pozdro J.
    Banasiewicz02
    Level 31  
    Niestety tuby zastosowane w tych altusach z reguły są krzykliwe bo takie mają być (miały to być w zamierzeniu kolumny imprezowe) tak więc wsadzanie tam GDWK zepsuje cały efekt i przeznaczenie tych kolumn...poprostu ściągnij trochę pasma wysokich na wzmacniaczu lub korektorze...
    Mistrz161
    Level 10  
    Witam
    Co dow zmacniacza do dałem na minimalny i jednak było za głosno. W altusach 140 mam wymienione na GDWk 9/120 i graja super ale nie wiem czy tu tez tak bedzie. A Opłaca zmieniac mi sie zwrotnice?? czy dac GDN 30/80 bez zmiany zwrotki??
    dj waryjot
    Level 14  
    a po cio dawać GDN 30/80 ?? ja w swoich 140stkach mam nowy oryginalny GDN 30/60, z oryginalnego wytłumienia sciągnołem folie i dołożyłem na tylną sciankę gąbke 4 cm i obłoze całą kolumne watoliną w przyszłości i w najblizszym czasie wymienie okablowanie
    mysle ze w tych kolumnach nic wiecej nie terzba zmieniać

PS grają pięknie :D
    Ozzyi
    Level 11  
    Kolumieniki altus z glosniczkami z seri Gd to majstersztyk jakosci i solidnosci wykonania kolumienek domowych .. Dam Ci rade zapusc sobie jakąś symfonie tylko z orginalnego cd albo z czarnej plyty to sie dowierz co to malenstwo potrafi ... a jak chcerz obciąć sopranik to 1.5uF w szereg(przed sopranikiem) powinno rozwiązać sprawe .. :-) pozdrawiam <>
    Caleb_
    Level 33  
    skoro masz GDWK 9/120 to sprobuj go wstawic do Altusow 300 i zobacz jak bedzie... Nic do stracenia nie masz. W tych Altusach 140 zatkaj otwory "BR" i bedzie dobrze ;)