logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie alarmu EXODUS z centralką ST 1000 - jak połączyć kable?

DiabloHr 23 Kwi 2006 12:59 3522 7
  • #1 2556953
    DiabloHr
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam! Nie wiem czy w dobrej kategorii zamieszczam to pytanie...
    Problem polega na tym, że z alarmu wychodzą 2 kable (zielony, niebieski) Podejrzewam, że do centralki, a z centralki 1 kabel do alarmu... Jak to niby podłączyć, aby działało otwieranie i zamykanie? Alarm to EXODUS 3przyciski na pilocie a centrala ST 1000 Schematy są poniżej

Z góry dziękuje i Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Podłączenie alarmu EXODUS z centralką ST 1000 - jak połączyć kable? alarm.JPG (41.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2557347
    hippis
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    podłacz ze sterownika centralnych zamków przewód biały i brazowy idace do siłownika sterujacego ,do alarmu ,do kabli zielony i niebieski i bedzie chodzic! pozdrawiam
  • #3 2557557
    DiabloHr
    Poziom 10  
    niestety gdy tak zrobiłem to przekaźnik w centralce cały czas "tyka" i nic więcej nie działa
  • #4 2557611
    hippis
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    to podłacz je odwrotnie- zamien kabelki- lub zastosuj diody zaporowe- to musi działac skoro zamek działa na kluczyk!!!
  • #5 2557684
    DiabloHr
    Poziom 10  
    no i nie działa :cry: nic zamiana ani diody nie dały Wiem o co Ci chodzi Tez tak myślę że powinien przekazywać sygnał na siłownik tak samo jak to idzie do mastera Może dla tego że sygnał z alarmu (zielony i niebiseki) to minus??
  • #6 2559147
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.A jezeli by pod silownik podpiac kabelki zielony i niebieski z alarmu na styki 2 i 4 sterownika,a kabelki z silownika brazowy i bialy polaczyc z zielonym i niebieskim ze sterownika.Bo przypuszczam ze te kabelki z silownika brazowy i bialy sluza do tego,zeby mozna bylo zamykac i otwierac drzwi od srodka.Moze to cos pomoze?Ale zaczekaj na wypowiedz innych forumowiczow na moja propozycje,bo szkoda zebys uszkodzil alarm albo sterownik.Mozesz tez podpiac miernik pod kabelki zielony i niebieski i sprawdzic co na nie przychodzi-czy plus czy minus.
  • #7 2560355
    DiabloHr
    Poziom 10  
    dzięki wielkie za starania w pomocy ale myślę że najprościej będzie jednak kupić sterownik st 2000 i tam są już 2 kable do alarmu a kosztuje coś koło 20zl
    Pozdrawiam!
  • #8 3415407
    kpawlata
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Może już późno na odpowiedź, ale to może pomóc innym.
    sterownik centralnego zamka st 1000 (1-masa, 2-siłownik master przewód brązowy, 3-wolna nie podłączaj, 4-siłownik master przewód biały, 5/7/10-zasilanie +12V, 6/9/12-masa podłącz z przewodem 1, 8-przewód zielony wszystkie siłowniki, 11-niebieski wszystkie siłowniki.
    Przewody sterujące centralnym z alarmu połącz odpowiednio [niebieski (alarm) z biały 4 (st 1000)] [zielony (alarm) z brązowy 2 (st 1000)]. Ja tak mam to podłączone i działa. Pozdrawiam!!!

Dodano po 8 [minuty]:

Krótko mówiąc podłącz sterownik st 1000 jak na schemacie podłączając przewod 1 do masy,a pomijając przewód żółty 3, a przewody od alarmu sterujace zamkiem (niebieski i zielony) podłącz do przewodów 2 (brązowy) i 4 (biały) na sterowniku st 1000. Przewody od alarmu sterujace zamkiem (niebieski i zielony) możesz zamieniać miejscami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu EXODUS z centralką ST 1000 w celu sterowania otwieraniem i zamykaniem drzwi za pomocą przewodów. Alarm posiada dwa przewody sterujące (zielony i niebieski), natomiast centrala ST 1000 ma przewody do siłownika (brązowy i biały) oraz masę. Próby bezpośredniego podłączenia przewodów alarmu do centralki powodowały ciągłe "tykanie" przekaźnika i brak działania. Sugerowano zamianę miejsc przewodów lub zastosowanie diod zaporowych, jednak bez skutku. Zalecano także pomiar napięcia na przewodach alarmu, gdyż sygnał może być ujemny. Ostatecznie skuteczne rozwiązanie to podłączenie przewodu niebieskiego z alarmu do przewodu białego (nr 4) centralki ST 1000 oraz przewodu zielonego z alarmu do przewodu brązowego (nr 2) centralki, przy jednoczesnym podłączeniu masy (przewód nr 1) i pominięciu przewodu nr 3. Możliwe jest zamienianie miejsc przewodów sterujących alarmu. Wskazano również, że alternatywą jest zakup sterownika ST 2000, który posiada dwa przewody do alarmu i jest tańszy w implementacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA