logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocniejszy sygnał jak? Odtwarzacz po podłączeniu do wzmacniacza gra cicho.

shadow03 23 Kwi 2006 21:50 2089 20
REKLAMA
  • #1 2558753
    shadow03
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam odtwarzacz kasetówke który strasznie cicho gra po podłączeniu do wzmaka i mam pomysł aby wpakować malutki wzmacniacz aby wzmocnił ten sygnał podawany z kasetówki orientalnie o jakiej mocy ma on być propzycje są taki 0.66w,800mw,2w,5w jaka to ma być moc orientalnie aby to było dobre dla wzmaka .
  • REKLAMA
  • #2 2558781
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    daj 2 waty

Dodano po 1 [minuty]:

ale powinienes zastosowac wzmacniacz napięciowy tak aby poziom sygnału wynosił ok 0,7 do 1 V
  • #3 2559322
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Witam

Ja bym zaczał od ustawienia skosu i wyczyszczenia głowicy w magnetofonie, bardzo często to właśnie jest przyczyna cichego odtawrzania kaset.

Pozdrawiam
  • #4 2560697
    shadow03
    Poziom 14  
    O Poprawka pomogło zabawa z głowicą tylko jeszcze to nie jest to co z karty muzycznej idzie. co robić dalej ja kupiłem wzmacnieczek 2x4w ciut przy duży. Ale nie będzie na maksa dam rezystory. Mam nadzieje ze nic się nie spali. wsumie to nie wiem czy go wkładać??????????
  • REKLAMA
  • #5 2560846
    Artur k.
    Witam

Nie kombinuj już nic.
    jesli zrobiłeś to co napisałem (wyczyściłeś i ustawiłes głowice) to znaczy ze tak ma być. Magnetofony mają słabszy sygnał niż karta muzycza i nic na to nie poradzisz. Można jeszce spróbować wymiany głowicy ( nie wiem w jakim jest stanie) i ew. wymiany kondensatorów w torze sygnałowym.

Jaki to magnetofon ??

Pozdrawiam
  • #6 2561991
    shadow03
    Poziom 14  
    Jest to ruski sprzęt radiotechnik Mn- 7301- ctepeo
    Mam prawie że nieużywaną głowicę z radia samochodowego pioniera. Ale nie da rady chyba ją włożyć. Pomysł ze wzmacniaczem zaczerpnąłem od koleszki który ma słabą kartę dźwiękową i wzmacnia sygnał przez głośnik komputerowy do wierzy. I właśnie kminiłem żeby podobnie zrobić. Pozdrawiam
  • #7 2565805
    Artur k.
    Witam

Nie znam tego sprzętu ( nie moja epoka) myśle ze jak pójdziesz z tą głowica do sklepu to Ci dobiorą jakąś która bedzie pasowała, pomysł ze wzmacniaczem jest kiepski ze względu na zniekształcenia, pozatym łatwo przesterować "wzmacniacz końcowy" czymś takim, dlatego właśnie proponuje "regeneracje" urządzenia.

Pozdrawiam
  • #8 2566119
    shadow03
    Poziom 14  
    W sumie pewnie masz racje. Zmienię kondensatory w torze audio i zastanowię się nad tą głowicą. Jeszcze zapytam ile ma powera taka badziwna zintegrowana karta muzyczna z 5 letniego komputera. Mi się wydaje że 500mw. Jak podłocze tego wzmaka pod kompa to nawet dobrze daje. Nie tyle co muj sprzęt estradowy ale dla dziadka wystarczy. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2566232
    Artur k.
    Witam

Karta dźwiekowa raczej nie ma mocy, daje napięcie w granicach 1.5V pp.
    Dawno temu karty dźwiękowe miały wbudowany wzmacniacz o mocy zazwyczaj nie przekraczającej 1W i na karcie były zworki którymi sie wybierało tryb pracy wyjścia "line out / speaker out".
    Czasami były oba te wyjścia i poprostu wtykało sie albo głośniki komputerowe (dawniej były pasywne) w speaker out, albo wzmacniacz w line out (takie rozwiązanie było bodajże w SB16).
    Podłaczenie wzmacniacza w wyjście przeznaczone na głośniki powodowalo przesterowania sygnału i dlatego sie tak nie powinno robić, fakt ze wtedy gra głosniej ale kosztem jakości sygnału.

Co do głowicy to nie jest to duży wydatek, ja jak regenerowałem swój magnetofon unitry to mogłem kupić albo zwykłą głowice za 6 zł albo jakąś wzmacnianą czyms tam za 13 zł. Kupiłem zwykłą i nie mam problemów, tym bardziej że teraz sie rzadko słucha muzyki z kaset.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2566554
    shadow03
    Poziom 14  
    Witam dzięki za wyczerpującą wypowiedzi i pomoc. Twoje posty rozwiały moje wątpliwości. Pewnie jak bym wpakował tego wzmaka 4w to by przesterowało sygnał. Nie jestem zbyt bogaty w punkty więc ci dużo nie mogę dać. Ale jak morze fartem wygram konkurs który urządza Beata to ci 100 punktów odpale. Dzięki pozdro :D
  • REKLAMA
  • #12 2568331
    Artur k.
    Witam

Kolego PKS

Jesli juz to powinno sie użyć wzmacniacza napieciowego, a nie mocy. Jeśłi kolega odnowi urządzenie to nie będzie potrzeba zadnego wzmacniacza.

:arrow: Shadow

Punkty zbieraj, napewno Ci sie przydadzą :) , ja juz mam ładna kolekcje, no i dostałem 3 od elki za ten temat . Dzięki

Pozdrawiam
  • #13 2569019
    shadow03
    Poziom 14  
    Witam właśnie domyśliłem się ze dla ciebie takie punkty to drobne he he ja to leszcz jeszcze. Ale do rzeczy skończę naprawiać tą kasetówke tak jak powiedziałeś. Znalazłem cd-roma LG 52 o jak bym to podłączył to kasetóweczka poszła by w odstawkę a dziadzio by oszalał z radości. Najgorsze jest to ze msze zasilanie stabilizowane robić 12v i 5v.( nie chce mi się bawić z tym ) Ale jak już obiecałem to zrobię. Pozdrawiam
    Ps. Tak łatwo zemną nie będzie bo jeszcze stoi do renowacji mój stary wzmak estradowy ale to za tydzień będę się bawił
    :D :D :D
  • #14 2569637
    Artur k.
    Witam

Walcz z kaseciakiem, nie masz wiele do stracenia, a jedynie mozesz sie wiele nauczyc. Co do CD-rom to nie jest to takie proste, bo zeby dało sie odtwarzać płyty to musi on miec przycisk "play/ ff" nie każdy to ma, pozatym taki odtwarzacz jest mocno ograniczony fukcyjonalnie ( tylko stop, play i zmiana utworu do przodu). Zasilacz mozna zrobić bardzo prosto ew. uzyć starego zaislacza AT.

Pozdrawiam
  • #15 2569787
    shadow03
    Poziom 14  
    Witam. Teraz weekend będę miał czas to rozbiorę tą głowice wymienię kondensatory. To nie dla mnie więc cd –rom wystarczy. Zapytam jeszcze co morze być przyczyną szumów i trzasków. Podłączam equalizer a wtedy jeden kanał wzmaka zaczyna się wzbudzać tylko tak nierównomiernie i chaotycznie. Czasami potrafi zagrać pół dnia cicho szumiąc a czasami tak trzeszczy że można się załamać. Więc rozebrałem ten unitroski equalizer i do dzieła:
    1. wymieniłem wszystkie elektrolity
    2. wymieniłem tranzystory bd135, bc413 i bc237 było tego ze 20 sztuk
    3. opukałem i przelutowałem całą płytkę w poszukiwaniu zimnych lutów.
    4. wszystkie potencjometry są sprawdzone
    co mi zostało do wymiany 5 kondensatorów foliowych 5 mkt i 40 rezystorów ale te elementy się zazwyczaj nie psują i nie powinny powodować wzbudzanie się wzmaka. Co morze powodować takie chaotyczne szumy i trzaski jakie elementy ??????? Pozdrawiam
  • #16 2570415
    Artur k.
    Witam

jaki to typ EQ i wzmacniacza ??. w jaki sposób sprawdziłeś potencjometry ?? czy jesteś na 100% pewny że są ok. ??, sprawdziłeś zasilacz ??, sprawdzałeś przełączniki ??, może są zasniedziałe, sprawdź też przewody, oraz jeśli jest to przekaźnik.

Pozdrawiam
  • #17 2571492
    shadow03
    Poziom 14  
    Witam jest to EQ UNITRA Egaliseur stereo serie digitale FS 032 i do tego wzmak UNITRA ws 432 komplet. Kurcze to jest głupie trzeszczy jak mu się zechce tak nierówno że nie potrafię tego opisać.Wydaje mi się ze ten trzeszczy od nowości. Nikt go wcześniej nie używał. Ale płytkę to robił chyba jakiś nieumiejętny używał do lutowania chyba lutownicy do lutowania rynien kurde sprzęt Unitra a płytka taka sp..... Potencjometry są sprawne chodzą bez zająknięća. Kondensatory w zasilaczu wymieniłem. Przekaźników nie ma. W sumie można by powiedzieć ze jest to banalny układ. I gra normalnie tylko ze jak dostanie napadu buczenia zwykle to się zdarza ale nie od razu czasami po 5s czasami po 2min czasami po godz. Buczy, trzeszczy, szumi jak mu się podoba :twisted: dobijajce to jest
    Nie mogę uszkodzenia zlokalizować przelutowuje elementy z jednego do drugiego kanału i to samo
  • #18 2572388
    Artur k.
    Witam

Skoro są ślady lutowania lutownica do rynien to znaczy ze pewnie ktoś w tym juz kiedyś grzebał, nie napisałeś nic czy sprawdziłeś przełączniki i przewody, moze któryś sie odlutował albo zaśniedziały styki w przełącznikach.

Pozdrawiam
  • #19 2584794
    shadow03
    Poziom 14  
    Nie wiem ta płytka jest jakaś dziwna jakby ktoś nie kompetentny to robił. Grzebie przekładam elementy i nic. W takim razie dzięki za pomoc. Pozdrawiam SHADOW
  • #20 2585768
    Artur k.
    Witam

Niekompetenty mozebyć tylko serwisant ( bez urazy)

dlaczego nie chcesz sprawdzic przełączników??

Pozdrawiam
  • #21 2585979
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    zamien kanaly i sprwadz czy przechodzi usterka ,i jak w koncy sprawdziles tez przelaczniki?:D
    a co do zasilacza do cd-roma to najprostrzzy to trafo mostek kondenstaor 2stailizatory +5 i +12 Vi ew dwa kondensatory na wyjsciu i wszystko

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest cichy sygnał z odtwarzacza kasetowego Radiotechnik Mn-7301 po podłączeniu do wzmacniacza UNITRA WS 432. Zalecane jest najpierw wyczyszczenie i ustawienie głowicy magnetofonu, co poprawia jakość dźwięku. Próby zastosowania małego wzmacniacza mocy (0,66W do 5W) są ryzykowne ze względu na możliwość przesterowania sygnału i zniekształceń; lepszym rozwiązaniem jest wzmacniacz napięciowy podnoszący poziom sygnału do około 0,7–1 V. Wymiana kondensatorów w torze audio oraz ewentualna wymiana głowicy są rekomendowane dla regeneracji urządzenia. Karta dźwiękowa komputera nie generuje mocy, a jedynie napięcie sygnału, zwykle do 1,5 V pp. Problemy z szumami i trzaskami w zestawie UNITRA (equalizer FS 032 i wzmacniacz WS 432) mogą wynikać z uszkodzonych przełączników, złych lutów, uszkodzonych przewodów lub wadliwych elementów, mimo wymiany elektrolitów i tranzystorów. Zaleca się dokładne sprawdzenie przełączników, przewodów i potencjometrów oraz ewentualne dalsze naprawy układu audio. Próby podłączenia napędu CD-ROM LG 52 wymagają stabilizowanego zasilania 12V i 5V oraz uwzględnienia ograniczonej funkcjonalności takiego napędu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA