Witam,
Chciałem sobie porozwiązywać trochę zadań z układów RLC (w formie ćwiczeń), ale ni jak nie wiem jak się do tego zabrać. Dlatego mam do was wielką prośbę. Czy ktoś mógłby rozwiązać mi dwa zadania i w miare jasno opisać, co w nich robi, jakich wzorów koszysta, itp.
Zadania są ze zbioru p. Aleksa Markiewicza "Zbiór zadań z podstaw elektrotechniki". Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuje.
Chciałem sobie porozwiązywać trochę zadań z układów RLC (w formie ćwiczeń), ale ni jak nie wiem jak się do tego zabrać. Dlatego mam do was wielką prośbę. Czy ktoś mógłby rozwiązać mi dwa zadania i w miare jasno opisać, co w nich robi, jakich wzorów koszysta, itp.
Zadania są ze zbioru p. Aleksa Markiewicza "Zbiór zadań z podstaw elektrotechniki". Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
7.59/100 napisał:
Przy pomiarze indukcyjności cewki bezrdzeniowej metodą techniczną otrzymano następujące wyniki pomiaru:
U=30V
I=0,6 A
f=50Hz
R=40 $$\Omega$$
Obliczyć indukcyjność cewki przyjmując, że cewka rzeczywista jest obwodem RL szeregowym.
7.84/107 napisał:Obwód szeregowy zasilany jest z generatora akustycznego o częstotliwości f=200Hz i napięciu U=25V. Rezystancja obwodu R=50 $$\Omega$$, indukcyjność L=0,318H. W obwodzie powstał rezonans napięć. Obliczyć prąd w obwodzie, napięcia UL, UC i UR, pojemność kondensatora oraz przepięcia występujące w kondensatorze i cewce tj. obliczyć, ile razy napięcia UL i UC są większe od napięcia generatora.
Z góry dziękuje.