logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenoszenie systemu Windows za pomocą Norton Ghost - zawiesza się na logo

BoooZer 24 Kwi 2006 22:47 3549 21
REKLAMA
  • #1 2562206
    BoooZer
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witma, mam problem z przeniesieniem systemu z jedego dysku na drugi, uzywam Norton Ghost'a , ..... tworze obraz parycji, i przywracam ja na drugim dysku, jednak windows wiesza sie na logo, po przejsciu w tryb graficzny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2562239
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    aż roi się od szczegółów:

- jaki Windows, który Ghost
    - jakie rozmiary partycji, dyski
    - jaki system plików
    - wiesza się - zamraża, wylatuje jakiś komunikat, ...
  • #3 2562262
    BoooZer
    Poziom 18  
    Dysk z ktorego chce przeniesc system to WD Caviar 40GB, partycja C=7GB,
    Dysk docelowy WD Caviar 80GB, partycja C=8GB. Ghost 2003, System plikow na obu FAT32. System zamraza sie, bez żadnego komunikatu.

Dodano po 23 [sekundy]:

Windows XP
  • #5 2562510
    BoooZer
    Poziom 18  
    probowal ktos wogole przenosic system na drugi dysk?
  • #6 2562845
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Moim zdaniem Ghost , to nienajlepszy program do klonowania partycji . Ale każdy może mieć inne zdanie . Dla tych co chcieliby skorzystać z innego rozwiązania wklejam program Drive Image 2002 . Są to dwie dyskietki spakowane Winrar-em . Po rozpakowaniu są tam obrazy image dwóch dyskietek , wykonane w programie WinImage . Wystarczy wykonać z nich dwie dyskietki startowe do DOS-a . Klonuję nimi od kilku lat obrazy partycji bezproblemowo . Przenoszą zajęty obszar partycji z jednej na drugą . Obsługuje także dyski SATA .
    Jedna uwaga : zapisuj rozszerzenie pliku zapisywanej partycji jako *.PGI , zamiast *.PQI .
    P.S. Proszę dać znać , gdyby były jakieś problemy z zawartością plików .
    Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • DRIVE IMAGE 2002.rar (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2562933
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    BIGOLSEN napisał:
    Moim zdaniem Ghost , to nie najlepszy program do klonowania partycji .

Witam.
    A dałbyś się namówić na rozwinięcie tego tematu ?
    Od dłuższego czasu używam Ghosta i na razie nie miałem z nim problemów (być może korzystam z wąskiego zakresu oferowanych funkcji). Zainteresowany jestem sytuacjami, w których mogę mieć problemy z tym programem.
  • REKLAMA
  • #8 2562991
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    grzegorz_r napisał:
    BIGOLSEN napisał:
    Moim zdaniem Ghost , to nie najlepszy program do klonowania partycji .

Witam.
    A dałbyś się namówić na rozwinięcie tego tematu ?
    Od dłuższego czasu używam Ghosta i na razie nie miałem z nim problemów (być może korzystam z wąskiego zakresu oferowanych funkcji). Zainteresowany jestem sytuacjami, w których mogę mieć problemy z tym programem.

Czy to co napisałeś czegokolwiek dowodzi ? Otóż nie . Napisałem wyżej , że każdy może mieć inne zdanie na ten temat . Mnie Ghost poprostu irytuje i zdania nie zmienię . Czasem muszę z niego korzystać , ponieważ otrzymuję od kogoś obraz partycji wykonany właśnie tym programem . Co nie znaczy , że go lubię . Ot poprostu konieczność - ma inne rozszerzenie plików . Drive image robi to o niebo lepiej i przede wszystkim szybciej . Także kompresja obrazu wychodzi mu znacznie lepiej . Chcesz używać Ghosta , to używaj . Ja ci przecież tego nie zabronię i nie zamierzam . Dałem tu tylko pod rozwagę inne rozwiązanie - konkurencyjne dla Ghosta . Chcesz skorzystać , bardzo proszę . Nie to nie . Poza tym nie zamierzam polemizować na temat wyższości takich , czy innych Świąt .
    Pozdrawiam .
  • #9 2563600
    BoooZer
    Poziom 18  
    hmm......... sprobujcie w takim razie odtworzyc obraz na dysku gdzie partycja systemowa ma inny rozmiar niz ta ktorej obraz zostal wykonany.
    Ja mam wlasnie z tym problem.
    Pozdrawiam
  • #10 2563611
    jackuc
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    BIGOLSEN napisał:
    Moim zdaniem Ghost , to nienajlepszy program do klonowania partycji . Ale każdy może mieć inne zdanie . Dla tych co chcieliby skorzystać z innego rozwiązania wklejam program Drive Image 2002 . Są to dwie dyskietki spakowane Winrar-em . Po rozpakowaniu są tam obrazy image dwóch dyskietek , wykonane w programie WinImage . Wystarczy wykonać z nich dwie dyskietki startowe do DOS-a . Klonuję nimi od kilku lat obrazy partycji bezproblemowo . Przenoszą zajęty obszar partycji z jednej na drugą . Obsługuje także dyski SATA .
    Jedna uwaga : zapisuj rozszerzenie pliku zapisywanej partycji jako *.PGI , zamiast *.PQI .
    P.S. Proszę dać znać , gdyby były jakieś problemy z zawartością plików .
    Pozdrawiam .

A mógłbyś rozwinąć instrukcję instalacji ? Czy najpierw muszę ustawić na nowym dysku partycje czy wkładam go jako slave tak jak jest i tyle ?
  • #11 2564621
    WojtasJD
    Poziom 43  
    BoooZer napisał:
    System zamraza sie, bez żadnego komunikatu.

Dodano po 23 [sekundy]:

Windows XP

a jak z trybem awaryjnym ?
  • #12 2565442
    BoooZer
    Poziom 18  
    niestety to samo
  • REKLAMA
  • #13 2566103
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    jackuc napisał:
    A mógłbyś rozwinąć instrukcję instalacji ? Czy najpierw muszę ustawić na nowym dysku partycje czy wkładam go jako slave tak jak jest i tyle ?

Ogólny zarys programu :
    Drive Image duplikuje cały twardy dysk , łącznie z danymi , apliakcjami i systemami. Kopie można zapisywać na dyskietkach ZIP i Jaz . Działa także z nagrywarkami płyt CD-R/W podłączonymi przez IDE , SCSI i karty PCMCIA , obsługuje systemy plików FAT , FAT32 , NTFS i Linux Ext2/Swap . Drive Image 2002 zawiera również nowy eksplorator plików , który daje dostęp do plików w systemach FAT , FAT32 , czy NTFS , także tych w ukrytych partycjach . Kopie dysku twardego mogą być przenoszone i usuwane , niezależnie od rodzaju partycji , na której je umieszczono . Drive Image 2002 pozwala na zapisanie i odczytywanie kopii z dysku sieciowego , co powinno ułatwić wykonywanie kopii zapasowych dysków notebooków . W obecnej wersji program został wyposażony w funkcje umożliwiające użytkownikowi stworzenie na dysku wydzielonego obszaru , czy nowej partycji , na której będą zapisywane pliki obrazu . Drive Image 2002 oferuje również nowy mechanizm przeglądania struktury plików zapisanej na partycjach FAT , FAT32 oraz NTFS . Dodano mechanizmy umożliwiające programowi tworzenie kopii bezpieczeństwa dysków dostępnych za pośrednictwem sieci lokalnej . Program jest w polskiej wersji językowej .
    Najpierw , jeśli nie jesteś czegoś do końca pewien , to wykonaj sobie obraz partycji starego dysku , wgrywając go na np. płytę DVD w postaci pliku skompresowanego . Program to robi w locie . Podajesz tylko ścieżkę do nagrywarki i ustawiasz wielkość kompresji . Niczym nie ryzykujesz , poza co najwyżej źle nagraną płytą DVD . Dla pewności możesz utworzyć na nowym dysku jedną partycję , na całym dysku , lub podzielić na kilka partycji i je sformatować . Ta na którą będziesz wgrywał plik obrazu powinna być taka sama , lub większa od tej zgranej ze starego dysku .
    Pozdrawiam .
  • #14 2567034
    dfalisz
    Poziom 11  
    BoooZer napisał:
    niestety to samo

BoooZer, twoj problem nie leży w tym, że używasz ghosta, problem leży w tym, że to jest Win XP i aby przenieść system na inny dysk trzeba go najpierw przygotować ;)
    Poczytaj troche o sysprep ;) i potem klonuj.... wszystko jedno czym ;)

Pozdrawiam

D.
  • #15 2567059
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    jezeli dysk z systemem byl na pierwszym kanale jakomaster, to po przeniesieniu na nowy dysk przelaczyles go do primary master?
    Odpalenie komputera z plyty instalacyjnej XP i w konsoli odzyskiwania polecenia fixboot i fixmbr nie pomagaja?
  • #16 2567734
    WojtasJD
    Poziom 43  
    z SysPrep jest troche roboty ... ; fixboot, fixmbr - hmm, powinien wyłożyć się znacznie wcześniej niż na ekranie 'Zapraszamy' ale oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić (potem jakby ruszyło przydaje się zrobić reinstall SP - jeśli płyta instalacyjna nie ma zintegrowanego).

Jeszcze jest wątpliwość odnośnie tych dysków - czy oba są PATA.

jak mnie pamięć nie myli pomocny może być podgląd pliku %SystemRoot%Ntbtlog.txt , który tworzy się podczas trybu rejestrowanego i awaryjnego.

Z klonowaniem Win2k też jest zabawa:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic489708.html

ale to nie pasuje do efektu 'zamrożenia', niestety nie mam teraz jak sprawdzić zachowania WinXP w tej sytuacji
  • #17 2575736
    BoooZer
    Poziom 18  
    Zamiast "zapraszamy" jest logo windowsa, a tlo jest takie samo (niebieskie).
  • #18 2575755
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Czy oba dyski są w tym samym standarcie (ATA / SATA) ??, Po przeniesieniu spróbuj przeinstalowac windowsa, jeśli wcześniej był na dysku innego standartu (a moze w innej płycie ??) to mogą wystapić problemy i trzeba dac mu sterowniki do aktualnej konfiguracji systemu.
    W tej kwestji jednak nie pomoge bo nigdy nie próbowałem przniesc systemu w ten spośób, po zmianie płyty głównej zawsze pomagała reinstalacja.

Pozdrawiam
  • #20 2578991
    BoooZer
    Poziom 18  
    sposob opisany na stronie podanej wyzej, dziala :)
  • #21 2579319
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    BoooZer napisał:
    sposob opisany na stronie podanej wyzej, dziala :)

Zapewniam cię , że podany przeze mnie ( Drive Image 2002 ) , innych ( Ghost ) i jeszcze inne , także działają . Tylko ty się chyba źle do nich zabierałeś . Teraz możesz już zamknąć ten temat .
    Pozdrawiam .
  • #22 2579677
    BoooZer
    Poziom 18  
    Mysle ze do Ghosta nikt nie ma prawa źle sie "zabierac", przeciez on jest banalnie prosty, mozliwe ze problem jest w samym Ghostie 2003 ale na innym nie testowalem wiec nie wiem czy bez uprzedniego przygotowania systemu bedzie dzialac. Pewne jest to że Ghost 2003, nie radzi sobie z XP Prof.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeniesienia systemu Windows XP z dysku WD Caviar 40GB (partycja 7GB, FAT32) na dysk WD Caviar 80GB (partycja 8GB) za pomocą Norton Ghost 2003. Po przywróceniu obrazu system zawiesza się na logo Windows, bez komunikatów błędów, zarówno w trybie graficznym, jak i awaryjnym. Dyski są podłączone jako ATA, konfiguracja sprzętowa pozostaje niezmieniona. Wskazano, że Norton Ghost 2003 może mieć problemy z klonowaniem systemu Windows XP Professional bez uprzedniego przygotowania systemu, np. za pomocą narzędzia Sysprep. Zalecane jest także sprawdzenie ustawień dysku jako primary master oraz użycie narzędzi naprawczych konsoli odzyskiwania (fixboot, fixmbr). Alternatywnie polecono program Drive Image 2002, który obsługuje różne systemy plików i dyski SATA, oferując lepszą kompresję i stabilność. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się metoda opisana na stronie dobreprogramy.pl, potwierdzająca konieczność odpowiedniego przygotowania systemu przed klonowaniem. Dyskusja podkreśla, że przenoszenie systemu Windows XP wymaga uwzględnienia specyfiki systemu i sprzętu, a samo użycie Ghosta bez przygotowania może prowadzić do zawieszenia systemu na etapie ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA