logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść Windows XP na nowy dysk bez zmiany liter partycji?

witl 22 Lis 2007 23:10 4329 26
REKLAMA
  • #1 4510535
    witl
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam
    temat był już poruszany ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
    Mianowicie kupiłem nowy dysk i chciałem na niego przenieść uzywany do tej pory system bez żadnych zmian. Zrobiłem obraz systemu ghostem i wgrałem go na nowy dysk, który był jako slave. Po zmianie na master niby wszystko sią odpaliło ale szybko zoriętowałem się dysk c to tak naprawdę partycja ze starego dysku. Tak jakby Xp sobie przypisał na stałe litery dysków do fizycznych partycji i miał gdzieś który dysk jest master a który slave. Oczywiście nie da się zmienić w menadżerze dysków litery dysku systemowego. co zrobić aby system ciągnął się z nowego dysku? Dodam że jak wypnę stary dysk to oczywiście system głupieje i wogóle się nie uruchamia nawet w awaryjnym.
  • REKLAMA
  • #2 4510562
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Eh, nie do końca, windows musi się uruchamiać z tej samej partycji nowego dysku co partycji starego dysku. Jak wejdziesz w msconfig tam gdzie są ściezki rozruchowe to zobaczysz wpisy typu disk<0>partition<0> czy jakoś tak. Chodzi zatem o 1 partycję 1 dysku (numeracja zaczyna się od 0) zatem dysk logiczny C: będzie dajmy na to partycją 0 a dysk D: będzie partycją 1. Możliwe, że właśnie te wpisy będziesz musiał wyedytować by system działał prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #3 4510576
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Podziel nowy na partycje i na drugiej partycji nagraj obraz. Odłącz stary dysk i z nowego dysku z drugiej partycji przywróć obraz na pierwszą partycję. Stary dysk podepnij jako slave. Możesz go później sformatować z poziomu zarządzania dyskami.
    Mozna użyć płytki HirensBoot.
    Pozdrawiam
  • #4 4510671
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Ghost nie przenosi MBR. Odłącz stary dysk, uruchom komputer z CD z instalką xp w napędzie, przejdź do konsoli odzyskiwania i z wiersza poleceń wpisz fixmbr
    http://askbobrankin.com/fix_mbr.html
  • #5 4510964
    lolo56
    Poziom 22  
    Można też z dyskietki startowej win98 wpisac:
    - fdisk /mbr
    Pozdrawiam
  • #7 4511133
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    lub też z liveCD linuxa dd if=/dev/hda of=/dev/hdb bs=1M. Odpalasz system z nowego dysku, w panelu sterowania, narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem uruchamiasz zarządzanie dyskami z pustego pozostałego miejsca tworzysz np. nową partycję. Czasochłonne ale skuteczne.
  • #8 4511206
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Ale kombinujecie.

Kolego, podlacz nowy dysk jako slave, zrob na nim dwie partycje conajmniej C i D.
    Obraz nagraj na partycję D

Nastepnie odlacz stary dysk, i nowy podlacz jako master.
    Potem juz normalnie Ghostem przywroc obraz.
  • REKLAMA
  • #9 4511236
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Jeśli można to nieśmiało tylko wspomnę iż dd jest darmowy a ghost nie. Może to "tylko" jeden raz, ale jednak....
  • #11 4511685
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Norton Ghost. Należy użyć opcji DISK TO DISK po odpaleniu GHOSTA z płytki lub dyskietki. Nie stwierdzono problemów z odpaleniem tak zgranego systemu. Partycje można potem ustawić bez problemu narzędziami jak np. Acronis Partition Expert. Pozdrawiam
  • #12 4517708
    witl
    Poziom 16  
    dzięki za odpowiedzi!
    niestety nie pomogło...
    zrobiłem fdisk /mbr - bez zmian
    Wielokrotnie uzywałem ghosta do przywracania systemu na tym samym dysku i nie było żadnych problemów. Przy nagraniu tego samego obrazu na inny dysk takie problemy. Opcji disk to disk nie chce stosować bo juz poprzegrywałem dane z innych partycji pozatym mam juz trochę nowych danych.
    spóbuję może tym xxclone bo ghost cos się nie sprawdza... a może to windows ma jakieś zabezpieczenia??
    ibuprom co to za program "dd"?
    Ten sposób z xp.net z wykorzystaniem płytki instalacyjnej to jakaś masakra, chyba już kiedyś tego próbowałem jak jeszcze nie używałem ghosta - kupa straconego czasu i jedna wielka kupa.
  • #13 4517945
    lolo56
    Poziom 22  
    Nie powinno być z Ghostem żadnych problemów, wiele razy to robiłem. Użyj Ghosta z płytki Hirens Boot (Ghost normal wersja 11). Po przywróceniu obrazu - fdisk /mbr (płytka win98). Musi działać.
    Pozdrawiam
  • #14 4518049
    Ibuprom
    Poziom 26  
    dd to komenda linuksa służąca do kopiowania bit w bit partycji, dysków, plików etc... Mój sposób polega na tym że robisz na nowym większym dysku wierną kopię tego mniejszego.... po tym zabiegu nie będzie możliwości że system z nowego dysku się nie uruchomi. Później tylko zostanie pozostałe wolne miejsce przeznaczyć na nową partycję co zrobisz w przystawce zarządzanie dyskami. Nie tak dawno to sam "ćwiczyłem" i to rozwiązanie działa na 100% jest bardzo proste i przede wszystkim nie piracimy...
  • #15 4518401
    lolo56
    Poziom 22  
    Można to zrobić całkiem legalnie - program darmowy DriveImage XML 1.21. W PC Format 12/2007 str 64 jest opis krok po kroku (a tak przy okazji - warto kupić ten numer bo jest pełna legalna wersja WorksSE9PL).
    Pozdrawiam
  • #16 4519583
    Stingerek
    Poziom 28  
    A czy partycję z na nowym dysku an ktorym jest Windows "przeszczepiony" oznaczyłeś jako Aktywną?
  • #17 4521389
    Art4x
    Poziom 12  
    Witam :)
    Nie piszesz jakie to dyski, SATA czy ATA? Jeżeli ATA to przy pojemności dysku nie przekraczającej 137 GB można zrobić dokladną kopię 1:1 programem copyr (działa w dosie i jest darmowy).

Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #18 4521426
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Art4x napisał:
    Nie piszesz jakie to dyski, SATA cz ATA?

Według mnie tu jest problem . Napisz czy któryś z dysków to SATA .
  • #19 4524541
    witl
    Poziom 16  
    To jest jakaś dzika porażka, nie wiem o co chodzi, nie mam czasu na instalowanie od nowa tego shitu XP i wszystkich programów, więc musze zrobić ten obraz...
    Niestety linuksa nie używam - chyba że czasem okazyjnie knopixa
    Oba dyski to zwykłe ATA,
    zrobiłem fdisk /mbr z dyskietki w98 (nowy dysk jako master) i nic...
    Pierwsza partycja nowego dysku jest aktywna.
    Skopiowałem dyski Drive image (całkiem fajny program!!) i to samo...

układ partycji wygląda jak w załączniku
    Załączniki:
    • Jak przenieść Windows XP na nowy dysk bez zmiany liter partycji? Image1.jpg (99.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 4524790
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Proponuję lekturę czasopisma NEXT 3/2007 (aktualnie w sprzedaży) - "Przenoszenie instalacji Windows XP na nowy dysk twardy" .
  • #21 4526637
    Stingerek
    Poziom 28  
    Chłopie zrób dokładnie tak jak ja ci napisałem i będzie po kłopocie !

Zapisujesz obraz systemu na DRUGIM DYSKU NA DRUGIEJ PARTYCJI

Odlaczasz stary dysk calkowicie !

Podlaczasz nowy dysk na pierwszym kanale IDE jako MASTER !

Odpal komputer z dyskietki NORTON GHOST

Przywroc obraz na pierwsza partycje !

System nie ma prawa nie ruszyc !
  • #22 4527460
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4528216
    _jazzu_
    Poziom 11  
    Hirens i Acronis True Image
    Testowałem, łącznie z przeniesieniem win2003 serwer na softowym raidzie, działa bez problemu.
  • #24 4528456
    Stingerek
    Poziom 28  
    Issei ty to dopiero niestworzone historie opowiadasz a już myślalem że w tym watku padł już każdy mozliwy rodzaj głupoty. Ale z tym rejestrem przebileś wszystkich w nagrode dostaniesz ode mnie 100pkt.

Przerzucałem system kilkadziesiąt razy na różne dyski z różnych dysków, wszytkie windowsy od 98 na Viscie kończywszy i żaden absolutnie żaden nie stawiał żadnych oporów !
    Trzeba tylko i wyłącznie zapisac obraz jednego dysku na dtugi dysk, i przywrocic na drugi dysk odlaczajac ten pierwszy. Ot cała filozofia.
  • #25 4528575
    witl
    Poziom 16  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi problem rozwiązany!!

Sprawę załatwił ghost11 z Hirena

Też tak coś mi się wydawało że powinienem odłączyć ten stary dysk ale poszedłem na łatrwiznę i było dłużej...

W każdym razie po problemie, jeszcze raz dzięki!
  • #26 4529496
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Bardzo ciekawe że na początku proponowałem osobiście GHOSTA i co kolega napisał? Oj nieładnie, nieładnie. :-) A tak poważnie cieszę się że moje górą :->
  • #27 4529932
    witl
    Poziom 16  
    Ale ja na początku tez napisałem że używałem ghosta i byłem zadowolony. Kolega stingerek pisał dwa razy żeby odłączyc stary dysk czego nie posłuchałem i żałuję...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeniesienia systemu Windows XP na nowy dysk twardy bez zmiany liter partycji systemowej. Użytkownik wykonał obraz systemu za pomocą Norton Ghost i przywrócił go na nowy dysk podłączony jako slave, a następnie zmienił dysk na master. System uruchamia się, ale przypisuje literę partycji starego dysku jako C:, co powoduje problemy po odłączeniu starego dysku. Dyskusja wskazuje, że Windows XP przypisuje litery partycji na podstawie fizycznej lokalizacji dysków i partycji, co wymaga odpowiedniej konfiguracji. Zalecane rozwiązania obejmują: użycie opcji "disk to disk" w Norton Ghost, odłączenie starego dysku podczas przywracania obrazu, oznaczenie partycji systemowej jako aktywnej, naprawę MBR i bootsektora za pomocą narzędzi takich jak fixmbr (z konsoli odzyskiwania XP) lub fdisk /mbr (z dyskietki Windows 98), a także alternatywne metody klonowania, np. dd w Linuxie lub program DriveImage XML. Kluczowe jest, aby nowy dysk był podłączony jako master i aby obraz systemu był przywrócony na pierwszą partycję nowego dysku bez obecności starego dysku. Użytkownik potwierdził, że problem rozwiązało użycie Norton Ghost 11 z płyty Hirens Boot po odłączeniu starego dysku. Dyskusja podkreśla, że Ghost sam nie przenosi MBR, co może powodować problemy z rozruchem systemu, a także że Windows XP może mieć przypisane litery partycji na stałe w rejestrze, co wymaga odpowiedniej edycji lub ponownego przypisania podczas migracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA