logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagłaśniać teatr? Ustawienie mikrofonów na scenie i radiowe mikrofony

Jogesh 30 Maj 2003 02:44 6067 10
REKLAMA
  • #1 231792
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Czy ktoś może wie jak się nagłaśnia przedstawienia teatralne? Chodzi mi konkretnie o mikrofony. Czy są one ustawione wokół sceny? Czy tez każdy ma radiowy mikrofon. Może ma ktoś na ten temat jakiś artykuł?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 231812
    Xardas
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przeważnie sie nie używa żadnego sprzętu. Sala musi mieć odpowiednią akustyke. Grałem dwa razy na konkursach teatralnych w przedstawieniach i zawsze mówiliśmy bez niczego, a i tak nas było dobrze słychać.
  • REKLAMA
  • #3 231814
    tomek__w
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Swego czasu trochę się interesowałem elektroakustyką i coś pamiętam, że wiesza się parę albo więcej mikrofonów nie pamiętam o jakiej charakterystyce u góry sceny.
    Czyli wygląda to tak, że se zwisają dwa patyczki na sceną skierowane ofcorse w dół i zbierają cała scene.
    Myśle że moja wypocina naprowadzi cię na trop :o
  • REKLAMA
  • #4 232602
    qrchakos
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Wszystko żecz gustu, niwktórzy nie używają mikrofonów, inni stosują małe mikrofony bezprzewodowe przyczepione gdzieś do ubrania, a jeszcze inni stosują mikrofony kierunkowe. Regóły nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 232628
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jeśli wieszać lub ustawiać przed sceną mikrofony to tylko pojemnościowe i do tego o charakterystyce mocno kierunkowej (całkiem fajnie spisują się mikrofony wstęgowe ).Ale to nie daje zadowalających efektów.Sceny są różne i np.w Krakowie inaczej gra się na dużej scenie Teatru Starego gdzie akustyka jest dość dobra i byle jaki mikrofon pojemnościowy ustawiony w połowie publiczności zbiera doskonale , a co innego jest mała scena tego samego teatru , gdzie nawet pięć czy sześć takich mikrofonów powoduje więcej problemów niż ich brak.Wtedy faktycznie jedynym rozwiązaniem są mikroporty (małe pojemnościówki bezprzewodowe dla każdego aktora)
  • #6 234653
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    U mnie w szkole na przedstawieniach na sali gimnastycznej używa się zazwyczaj mikroportów, ale jest ich mało i to jest problem. Poza tym któryś z aktorów może wyjść przed kolumny :D i piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  • #8 238371
    Tadeusz.
    Poziom 12  
    Nie wiem czy się rozumiemy? Przedstawień teatralnych nie nagłaśnia się jako takich. Czsami używa się mikrofonów ale tylko w okrślonych sytuacjach do wytworzenia określonych efektów. W każdym teatrze zobaczysz nad sceną zawieszone mikrofony ale służą one do odsłuchu na zapleczu teatru lub w kabinach.
  • #9 267121
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    -> monterb

No niestety to się tak fachowo nazywa :D, są u nas dwa - ale ku Twojej uciesze powiem, że ja na nie mówię: "pluskiewki"- takie małe i podobne do pluskwy do podsłuchiwania.... A poza tym są jeszcze dwa "zwykłe" bezprzewodówki i jeden kablowy (chyba nawet prod. Shure, ale typu nie pamiętam).
  • #10 267165
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    W Toruniu się nagłaśnia. Mają mikrofony w ubraniu ale częściej
    na czole.Trochę śmieznie to wyglada ale słychać dobrze oczywiście
    jak akustyk nie jest nawalony.
    {Przepraszam akustyka to był żart niegodny bywalca teatru}

Szogun
  • #11 267699
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    kilka pojemnościówek nad scena wystarczy jesli dekoracja nie jest przekombinowana

Podsumowanie tematu

✨ Nagłaśnianie przedstawień teatralnych zależy od warunków akustycznych sali oraz charakterystyki sceny. Często nie stosuje się mikrofonów, gdyż dobra akustyka sali pozwala na naturalne słyszenie aktorów. W przypadku użycia mikrofonów, stosuje się różne rozwiązania: mikrofony pojemnościowe o kierunkowej charakterystyce zawieszane nad sceną, mikrofony wstęgowe, mikroporty (bezprzewodowe mikrofony pojemnościowe przypinane do ubrań aktorów) lub mikrofony kierunkowe. Mikrofony zawieszone nad sceną służą także do odsłuchu na zapleczu lub w kabinach technicznych. Mikroporty są skuteczne, ale ich liczba i rozmieszczenie mogą powodować problemy, np. gdy aktor wychodzi poza zasięg kolumn. W praktyce dobór mikrofonów i ich ustawienie zależy od wielkości sceny, akustyki i specyfiki przedstawienia. W niektórych teatrach mikrofony są umieszczane na czole aktorów, co poprawia słyszalność, choć może wyglądać nietypowo. Przykładowo, w Teatrze Starym w Krakowie na dużej scenie wystarczy mikrofon pojemnościowy ustawiony w połowie widowni, natomiast na małej scenie konieczne są mikroporty. Wśród sprzętu wymieniano mikrofony pojemnościowe, wstęgowe oraz bezprzewodowe mikrofony typu "pluskiewki".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA