logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winfast GeForce 2 Titanium - komputer nie uruchamia się, błąd AGP, BIOS?

labedz 28 Kwi 2006 15:15 1092 6
REKLAMA
  • #1 2570910
    labedz
    Poziom 12  
    Witam, mam problem z kartą winfast 2 titanium. Problem polega na tym ze z tą kartą komp się nie uruchamia i słychać zniego dzwięk sygnalizujący błąd agp :cry:.Chciałem zmienic w niej bios i sprawdzić czy coś to pomoże ale nie mogłem nigdzie znależć. Karta nie ma żadnych oznak spalenia. Czy wie ktoś może czego to jest przyczyna i jak to naprawić. dodam ze karta ta to winfast geforce 2 titanium nr. 2842 PCB rev:B ASSY rev:A
  • REKLAMA
  • #2 2570972
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    sprawdź grafikę na innej płycie
  • REKLAMA
  • #3 2571226
    labedz
    Poziom 12  
    ja mam płyte asusa i jest sprawna bo sprawdzałem na gf 2 mx 400 i fx 5700 ultra a u kumpla sprawdzałem na solteku i jest to samo też płyta sygnalizuje błąd
  • REKLAMA
  • #4 2944709
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    sprawdź kondensatory. kupiłem taką i ma z brzuchem jeden przy śledziu na aukcjach allegro też są takie jako uszkodzone z tym samym problemem
  • REKLAMA
  • #5 2957227
    Khazar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Miałem podobny problem tylko z kartą Radeon x800. Po prostu karta była spalona, choć nie było na niej żadnych oznak uszkodzenia. Jeżeli masz możliwość posprawdzaj tą kartę pod innymi płytami głównymi, może się okazać że karta jest sprawna, a nawaliło złącze AGP. W starym komputerze posiadałem takiego samego Winfasta i działał bez zarzutów.
  • #6 2957312
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Khazar napisał:
    Miałem podobny problem tylko z kartą Radeon x800.
    .

Jakiej firmy byl ten x800 ?
    Ja spotkalem sie z takim efektem przy x800 saphire - karta nie dzialala , pojechala na gwarancje i zostala wymieniona na nowa , przy wkladaniu konsternacja bo nowa tez nie dziala - okazalo sie ze ta karta nie chciala wspolpracowac z plytami opartymi o nforce 3 i 4 . Z plytami pod A64 opartymi o chipset VIA i plytami pod intela karta dzialala bezproblemowo.
  • #7 2958087
    Khazar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    0__0 napisał:
    Khazar napisał:
    Miałem podobny problem tylko z kartą Radeon x800.
    .

Jakiej firmy byl ten x800 ?
    Ja spotkalem sie z takim efektem przy x800 saphire - karta nie dzialala , pojechala na gwarancje i zostala wymieniona na nowa , przy wkladaniu konsternacja bo nowa tez nie dziala - okazalo sie ze ta karta nie chciala wspolpracowac z plytami opartymi o nforce 3 i 4 . Z plytami pod A64 opartymi o chipset VIA i plytami pod intela karta dzialala bezproblemowo.

Tamta karta x800 była sapphire. Obecnie mam jej następcę x800gt i płytę główną gigabyte GA-K8NS pod A64 z chipsetem nforce 3 i działa bezproblemowo. Możliwe że po prostu ta karta winfasta nie chce grać z tą daną płytą główną.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej Winfast GeForce 2 Titanium (nr 2842 PCB rev:B ASSY rev:A), która powoduje błąd AGP i uniemożliwia uruchomienie komputera. Próby uruchomienia karty na różnych płytach głównych, w tym Asus i Soltek, kończą się tym samym błędem. Sugerowane jest sprawdzenie kondensatorów na karcie, gdyż uszkodzone kondensatory mogą powodować takie problemy. W dyskusji pojawiły się również przykłady innych kart (Radeon X800 Sapphire), które mimo braku widocznych uszkodzeń były niesprawne lub miały problemy z kompatybilnością z chipsetami nForce 3 i 4. Możliwe, że problem Winfasta wynika z niekompatybilności z konkretną płytą główną lub uszkodzenia złącza AGP. Próba aktualizacji BIOS-u karty nie powiodła się z powodu braku dostępnych wersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA