logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięta karta graficzna, czy da sie odratować???

Dydzio 06 Gru 2005 20:29 3796 21
REKLAMA
  • #1 2059997
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Witam
    Niedawno szwagier przyniósł mi od swojego brata-partacza (co chwyci to spieprzy) kartę graficzna GeForce WinFast A340T (5200 FX chyba).
    Bracik podobno ją uszkodził, bo... podłączył do niej antenę :? Nie wiem, jak on to zrobił, zakładam, że poprzez chincha (TV-outa).
    Teraz po wsadzeniu ją w port AGP BIOS sygnalizuje brak karty graficznej. Nie widzę na niej nic podejrzanego: żadnego przypalenia, wylanych kondensatorów, po zdjęciu radiatora z chipu też nic nie widać.
    Czy, poza wyrzuceniem, można z tą kartą jeszcze coś zrobić??? Może jest jakiś element, który w takich pada jako pierwszy i można go wymienić???
    Jak nie, to będę musiał spylić na Allegro.
    A może dałoby się zwrócić ta kartę na gwarancji do producenta??? Jest na tyle nowa, że może jeszcze na gwarancji być. Jak to sprawdzić??? Ma ktoś z czyms takim doświadczenie???

Pozdrawiam
    Dydzio
  • REKLAMA
  • #2 2060114
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6540
    Próbuj oddać na gwarancji, jak kablówka była nieuziemiona to poleciało GPU, bo FX nie ma osobnego układu od TV-out.
  • #3 2060166
    Dydzio
    Poziom 30  
    Oki... ale ta karta nie ma VIVO, więc nie wiem, czemu szwagra bracik podłączał do niej antenę ;/
    Co do gwarancji, to w grę wchodzi tylko jakiś producent albo dystrybutor w polsce, bo nie wiem, gdzie ona była kupiona. Jakies wskazówki??? Będzie to w ogóle opłacalne??? (za granice wysyłac nie będę:( )
  • #4 2060455
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Do reklamacji musisz miec gwarancje/dowod zakupu. Jak tego nie masz, to nawet nie mysl o gwarancji.
  • #5 2060496
    Dydzio
    Poziom 30  
    Tak tez myślałem :(
    Poza tym sprawdzałem w necie; najbliższy oddział WinFasta jest w Niemczech. Wysyłka byłaby droższa, niż wartość karty :(

Rozumiem, że to jest raczej koniec tej karty??? Naprawić się nie da???
  • REKLAMA
  • #6 2061504
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    ostatnio dostalem od znajomego uwaloną kartę graficzną ATI radeon 9000 robioną przez His'a. po podłączeniu do agp bios wydawał 3 piski i tyle. kartę graficzna porządnie wygrzałem i działa:-) fakt ze podczas uruchamiania na obrazie pokazuje pionowe zielone pasy, ale pod XP chodzi już normalnie a na nfs most wanted nieźle wymiata- napewno lepiej od mojego starego gf mx440.
    Aha karta miała 64mb a we własnosciach karty pokazuje 32Mb jednak skoro nfs most wanted chodzi na niej lepiej od gf 64MB to chyba ten ATi ma te 64 tylko jakoś źle pokazuje:-)
    Macie co do tego jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #7 2061594
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Trafił do mnie kiedyś GF4, uwalony po podłączaniu TVouta do wzmacniacza :D . Karta tak samo jak twoja wcale nie startowała (trzy sygnały biosu itd.). Zauważyłem że na karcie bardzo mocno grzeje się jeden układ. Wylutowałem go i karta bez niego chodzi do dziś w komputerze mojej siostry. Nie działa tylko TVout.
  • #8 2061641
    Dydzio
    Poziom 30  
    -=[OLO]=- napisał:
    Trafił do mnie kiedyś GF4, uwalony po podłączaniu TVouta do wzmacniacza :D . Karta tak samo jak twoja wcale nie startowała (trzy sygnały biosu itd.). Zauważyłem że na karcie bardzo mocno grzeje się jeden układ. Wylutowałem go i karta bez niego chodzi do dziś w komputerze mojej siostry. Nie działa tylko TVout.

Stary, wreszcie jakieś konkrety!!!
    Czy możesz sprecyzować, który to układ??? Jak wyglądał, ile nóżek, gdzie mniej więcej był, jaki duży, itp.
    Najmilej widziane zdjątko tej karty.

Pozdrawiam
    Dydzio

PS. Po kilku sekundach działania (czyli po trzech piskach BIOSu) radiator na chipie sie rozgrzewa. Może to oznaczać, że karta nie jest aż takim trupem!!!
  • #9 2061905
    tzok
    GF 4 miały osobny układ od TV-out (zazwyczaj chrontel lub connexant) ale FX go nie ma, tam za tvout odpowiada samo GPU.
    Choć może być jakiś układ zabezpieczający, prześledź bieg ścieżek od TV out i sam zobasz skąd wychodzą, jeśli po drodze jest jakiś scalak - wylutuj go.
  • #10 2062257
    Dydzio
    Poziom 30  
    tzok napisał:
    GF 4 miały osobny układ od TV-out (zazwyczaj chrontel lub connexant) ale FX go nie ma, tam za tvout odpowiada samo GPU.
    Choć może być jakiś układ zabezpieczający, prześledź bieg ścieżek od TV out i sam zobasz skąd wychodzą, jeśli po drodze jest jakiś scalak - wylutuj go.

Niestety, chyba masz rację.
    W najbliższym otoczeniu nie widzę żadnego chipu :( Zdjęcie poniżej.

Sprawdziłem też: Podłączyłem kartę na kilkanaście sekund, BIOS odpiszczał swoje i o dziwo system zaczął się ładować (poznałem po pracy dysku). Później zbadałem kartę i, niestety, nagrzewa się tylko GPU :(
    No cóż, czyli jednak karta na śmietnik :cry:
    Załączniki:
    • Padnięta karta graficzna, czy da sie odratować??? tv.JPG (117.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2183220
    Dydzio
    Poziom 30  
    Witam ponownie.
    Nasunęło mi się małe pytanie: czy jest możliwe, żeby uszkodził się BIOS tej karty???
    BIOS znajduje się, jak się nie mylę, w kości PMC 25LV512.
    Czy można i jak zflashować ta kartę???
    Dodam, że mam kilka kart graficznych na PCI, wiec nie będzie problemu z odpaleniem kompa z tą kartą.
    Pozdrawiam
    Dydzio
  • REKLAMA
  • #12 2183996
    tzok
    Teoretycznie tak, ale jest to raczej mało prawdopodobne.
    Poszukaj obrazu biosu do swojej karty lub referencyjnego i spróbuj go wgrać (albo na "ślepo" albo startując z karty PCI z włożoną też AGP ale ustawioną jako druga karta - Init display first: PCI).
  • #13 2184049
    Dydzio
    Poziom 30  
    No, a jeszcze czym wgrać, bo pewnie AWDFlash czy nawet UniFlash nie podejdzie :P
    Dobrze, że wspomniałes o tym Init display, bo bym nie wpadł :P
  • #14 2184073
    tzok
    Programem NVFlash, ale niestety nie obsługuje on wszystkich typów eepromów montowanych na kartach.
  • #15 2184077
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź jeszcze elementy SMD które "wiszą" na TVout'cie,albo usuń je wogóle.Może któryś z nich robic zwarcie.Nie masz nic do stracenia.
  • #16 2184145
    tzok
    Raczej nie, za to nie podoba mi się bezpiecznik widoczny na zdjęciu (F1) - zobacz czy ma "przejście".
  • #17 2184149
    Dydzio
    Poziom 30  
    tzok, właśnei znalazłem jakis upgrade`er na stronie Leadteca, zaraz będę działał. Nazywa się WinFox

tronic1, sprecyzuj, co to "elementy SMD, które wiszą"??? Powyżej masz zdjęcie, może wystarczy. Zonk jest taki, że wyjścia TVOut jest po bokach (SVideo u góry, a chinch na dole), a D-Sub po środku; ciężko jest mi jednoznacznie sprecyzować, co jest od TVOutu, a co od zwykłego monitora... Po ścieżkach i tak nie mam co iść, po PCB jest pewnie wielowarstwowa :(
  • #18 2184162
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    z pomocą drugiej karty poszukaj - jeśli w Twój BIOS płyty wyświetla - w tabeli urządzeń Plug and Play tej padniętej karty (podpowiedź: PCI Vendor ID dla Nvidia Corporation: 0x10DE)

oraz:
    http://www.pcidatabase.com/search.php?device_search_str=nvidia&device_search=Search

można jeszcze przeszukać magistrale PCI jakimś programem pod Windowsem (jakiś czas temu 'ćwiczyłem' GeForce'a 2 bez kostki BIOSu, jeśli GPU jest sprawne i ma prawidłowe zasilanie to 'jakoś' jest wykrywane , np. pod Win98 w menedzerze urządzeń jako nierozpoznane urządzenie ...)
  • #19 2184204
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Elementy SMD które "wiszą" to elementy przylutowane na płytke które są połączone bezpośrednio w wyjsciem TV out.
  • #20 2184386
    Dydzio
    Poziom 30  
    Wojtas: na trzecim ekranie (po POST`ie) jest tylko jedna karta graficzna, zakładam, że to ta działająca na PCI:( Tak więc BIOS karty nie widzi... ale Windows już tak ;/ Poniżej skriny, może Wam to coś podpowie.

Ten program, o którym pisałem stwierdził, że upgrade BIOSu karty nie jest mi potrzebny, ale z tego co tam jeszcze wypisał wnioskuję, że dotyczy to... też tej karty na PCI ;/

tronic1: wydaje mi się, że gdyby na karcie było jakieś zwarcie, to komp w ogóle by nie ruszył... chyba, że się mylę

Dodam jeszcze, że po kilku minutach działania nie da sie dotknąć radiatora na GPU, tak się rozgrzał. Wentylatora nie było.

tzok: F1 ma przejście
    Załączniki:
    • Padnięta karta graficzna, czy da sie odratować??? winfast1.jpg (23.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Padnięta karta graficzna, czy da sie odratować??? winfast2.jpg (20.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2221805
    witl
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    i co, zwierałeś tego F1?
  • #22 2222377
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nie opchnąłem ją na Allegro i problem z głowy... mojej :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Karta graficzna GeForce WinFast A340T (5200 FX) została uszkodzona prawdopodobnie przez podłączenie anteny do wyjścia TV-out (chinch), co spowodowało brak wykrycia karty przez BIOS po włożeniu do portu AGP. Na karcie nie widać uszkodzeń mechanicznych ani przepalonych elementów, jednak GPU się mocno nagrzewa. Karty z serii FX nie mają osobnego układu TV-out, więc uszkodzenie mogło dotyczyć samego GPU lub elementów zabezpieczających na ścieżkach TV-out. Próby naprawy obejmowały sprawdzenie bezpiecznika F1 (okazał się sprawny) oraz elementów SMD przy TV-out, które mogą powodować zwarcia. Możliwe jest uszkodzenie BIOS-u karty (kość PMC 25LV512), który można próbować zflashować programem NVFlash, jednak wymaga to posiadania obrazu BIOS-u i odpowiednich narzędzi. W praktyce brak dowodu zakupu uniemożliwia reklamację gwarancyjną, a wysyłka do producenta (WinFast) jest nieopłacalna ze względu na lokalizację oddziału w Niemczech. W efekcie karta została sprzedana na Allegro jako uszkodzona. W dyskusji pojawiły się także przykłady innych kart graficznych (ATI Radeon 9000, GF4) z podobnymi problemami, które udało się częściowo naprawić przez wygrzewanie lub usunięcie uszkodzonych układów TV-out.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA