logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW GOLF III 1.9 D - Migająca kontrolka oleju po dłuższym postoju

Rapid 29 Kwi 2006 20:53 2796 7
REKLAMA
  • #1 2574900
    Rapid
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Mam nastepujacy problem dotyczacy migajacej kontrolki oleju.Samochod moj stal w garazu prawie miesiac czasu,po miesiacu odpalilem samochod i wszytko bylo okey do momentu kiedy dojechalem do domu i po okolo 1 godzinie odpalilem ponownie silnik kontrolka oleju zaczela migac.Kiedy dodam gazu kontrolka przestaje migac ale gdu puszcze gaz zpowrotem zaczyna migac.Sprawdzalem przewody i polaczenia ale tam wyglada wszystko okey.Kiedy przekrece kluczyki w stacyjce zaswieca sie i swieci gdy odpale silnik zaczyna migac.Czy przy niskim cisnieniu oleju kontrolka powinna migac czy swiecic stalym swiatlem.Pomocy co to moze byc ?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2574959
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    chyba nasz mało oleju co ?:D
  • REKLAMA
  • #3 2574981
    Rapid
    Poziom 11  
    Niestety stan oleju jest dobry :(
  • #4 2575011
    zwirek2
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    wymien czujnik nieraz jak sie zastoi to ten syf w srodku zakleja membramke mam teraz vento i bylo tak samo
  • REKLAMA
  • #5 2575012
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Możesz mieć za niskie ciśnienie oleju w silniku [ zawieszony zaworek w pompie oleju] lub uszkodzony czujnik ciśnienia albo też jak kolega wspomniał wcześniej za mały poziom oleju. Jeżeli oleju jest ful ,sprawdz ciśnienie czujnikiem mechanicznym . Pozd.
  • #6 2576426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2577798
    oli-21bca
    Poziom 12  
    NIe wiem czy to pomoże, ale mam Golfa III 1,8 CL , Jak migą kontrolka to masz problem z cieśnieniem oleju, u mnie były to przytarte panewki wąłka rozrządu. Lampka też migała i paliła sie 2 inspekcja. Kumpel mi powiedział że to może być albo lużny pasek rozrządu albo paneki na wąłku rozrządu albo czujnik coś broi. Metodą eliminacji doszedłem po naciągnięciu paska do panewek jak silnik zacząl "klekotać" Po za tym pod kompem pokazało niskie cieśnienie oleju.
  • #8 2577880
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    w tych modelach miganie kontrolki oleju jest spowodowane albo brakiem ciśnienia lub usterką alternatora sprawdz szczotki i styki złącza w alternatorze

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf III 1.9 D pojawia się problem migającej kontrolki oleju po dłuższym postoju i ponownym uruchomieniu silnika. Kontrolka gaśnie po dodaniu gazu, a ponownie miga po jego puszczeniu. Poziom oleju jest prawidłowy, co wyklucza jego niedobór. Możliwe przyczyny to uszkodzony lub zabrudzony czujnik ciśnienia oleju, zawieszony zaworek w pompie oleju, niskie ciśnienie oleju w silniku, luźny pasek rozrządu lub zużyte panewki wałka rozrządu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę czujnika ciśnienia oleju, kontrolę ciśnienia oleju za pomocą mechanicznego manometru oraz weryfikację połączeń elektrycznych, zwłaszcza na alternatorze (kostka z przewodami niebieskim i czerwonym). W modelach VW Golf III miganie kontrolki oleju może być również spowodowane usterką alternatora, w tym zużyciem szczotek i styków złącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA