logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra C14NZ '95 - gaśnie, nie odpala, czujnik Halla, spalanie, plama oleju

Zboojnick 30 Kwi 2006 20:02 2775 14
REKLAMA
  • #1 2578062
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Witam

Niedawno kupiłem Astre z 1995 roku silnik C14NZ z gazem założonym w roku 2003. Autko jezdzilo ładnie przez 3 tygodnie i nagle zaczeło gasnąć i nie chcialo zapalić. Dojechałem jeszcze do mechanika. Wyczyscil czujnik Halla i bylo ok przez 2 dni :/ teraz znow to samo :/

Czytałem troche forum i wiem ze przyczyn moze byc wiele.
    Wiec mam pytania:
    Jak sprawdzić czy komputer jest sprawny? Jak sprawdzic czujnik Halla? Jak sprawdzić moduł? Czy podczas mycia silnika myjką wysokocisnieniową może się coś popsuć w zapłonie? Jak sprawdzic czy pasek rozrządu nie przeskoczył?

Dodam że auto chyba źle spala bo pali za dużo (ok 10l benzyny i 13l gazu podczas oszczednej jazdy), czesto czuć gaz po przegazowaniu a na bloku silnika pojawiła sie mała plama oleju.

Dzięki z góry za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 2578115
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Moduł zapłonowy ciężko sprawdzić. Najlepiej podmienić. Można też nie odłączając od niego wtyczki podłączyć diodę LED między styk 2 i 4 (numerki są na wtyczce). W trakcie pracy silnika dioda powinna migać w takt impulsów z czujnika poł. wałka rozrządu (halla).

Odnośnie rozrządu: jeden znak jest nacięty na obudowie paska rozrządu i do niego trzeba ustawiać koło na wałku rozrządu, drugi znak jest na dole przy kole pasowym i wygląda jak gwóźdź skierowany czubkiem do ww koła.

Podczas mycia silnika trzeba zasłonić alternator i ew. cewkę.
    Duże spalanie może wskazywać na uszkodzoną sondę lambda, lub czujnik temperatury (dwuprzewodowy).

Więcej znajdziesz na http://astra.autokacik.pl
  • #3 2581787
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Sprawdziłem komputer, nie pokazuje żadnych usterek.
    Ciekawą sprawą jest to że do mechanika dojechałem na półsprzęgle, po wysprzęgleniu gasł. Mechanik wyczyścił czujnik Halla i pochodził dwa dni.
    Gdzie jest i jak sprawdzić czujnik temperatury chłodnicy, podobno też moze byc winowajcą.
  • REKLAMA
  • #4 2582832
    krzysztof1291
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Czujnik temperatury sprawdzisz miernikiem.
    temperatura
    20° - 2950Ω
    40° - 1450Ω
    70° - 500Ω
    100° - 320Ω
  • #5 2583959
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Czy mozna go zmierzyć omomierzem nie wymontowujac z silnika?
  • #6 2585086
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Możesz pomierzyć go bez wykręcania z silnika, ale wątpię żeby to była jego wina.
  • #7 2585651
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Chodzi mi głównie o sprawę gaśnięcia silnika w czasie jazdy (po 10 - 15 minutach jazdy). Później bardzo trudno go uruchomić. Dopiero gdy ostygnie zapala bez problemu.

Dziękuje z góry za każdą wypowiedź.
  • #8 2585751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2586477
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Jeszcze jedna ważna informacja. Po tym jak silnika nie mozna odpalić w komorze silnika słychać trzaski, jak gdyby rozładowującego sie wysokiego napięcia.
  • REKLAMA
  • #10 2586484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2586621
    Zboojnick
    Poziom 11  
    Prędzej coś z cewką, działo się to na wyłączonym zapłonie (ciepły silnik) po kilku nieudanych próbach odpalenia auta.
  • #12 3458459
    Ryszard9995
    Poziom 1  
    miałem kiedyś taki sam problem w peugeot 305 winny był rezystor przeciwzakłóceniowy na palcu rozdzielacza wn po rozgrzaniu robił przerwę
  • #13 3462588
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam,
    Znajomy miał podobny problem, i wymienił czujnik temperatury silnika ale ten co jest wkręcony w kolektorze dolotowym,
    Wyumienił i jak ręką odjął.

pozdrawiam,
  • #14 3463680
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Podmien modul zaplonu.Na 90% bedzie po problemie.
  • #15 3467218
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Moduł zapłonu, byc moze coś przy cewce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Astry C14NZ z 1995 roku zgłasza problem z gaśnięciem silnika i trudnościami z odpaleniem po kilku minutach jazdy, co ustępuje po ostygnięciu silnika. Objawy pojawiły się po trzech tygodniach użytkowania auta z instalacją gazową z 2003 roku. Mechanik czyścił czujnik Halla, co tymczasowo poprawiło sytuację. W dyskusji wskazano, że problem może leżeć w module zapłonowym, który trudno samodzielnie sprawdzić, ale można go podmienić lub testować diodą LED na wtyczce. Czujnik temperatury silnika (dwuprzewodowy) również może powodować nadmierne spalanie (około 10 l benzyny i 13 l gazu) i problemy z zapłonem; jego rezystancję można mierzyć omomierzem bez demontażu, a wartości rezystancji zmieniają się wraz z temperaturą. Podczas mycia silnika wysokociśnieniową myjką należy osłonić alternator i cewkę zapłonową, aby nie uszkodzić układu zapłonowego. Znaki na obudowie paska rozrządu i kole pasowym służą do sprawdzenia poprawności ustawienia rozrządu. Dodatkowo pojawiły się odgłosy trzasków wysokiego napięcia w komorze silnika po nieudanych próbach odpalenia, co może wskazywać na uszkodzenie cewki zapłonowej lub modułu. Wymiana modułu zapłonowego jest rekomendowanym rozwiązaniem. Wspomniano także o możliwym uszkodzeniu rezystora przeciwzakłóceniowego na palcu rozdzielacza w podobnym problemie w innym modelu samochodu. Pojawienie się plamy oleju na bloku silnika może wskazywać na nieszczelność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA