logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić system kolorów w ATI Catalyst dla Radeon X600Pro?

Artur22 02 Maj 2006 16:23 1502 13
REKLAMA
  • #1 2584237
    Artur22
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam

Mam problem, podlaczylem kabelkiem karte i tv i mam czarno-bialy obraz. karta to ati radeon x600pro, a program to ati catalist. Kabelek podlaczalem do innego kompa i tv i wszystko dzialalo(karta geforce i tam wiedzialem gdzie zmienic system kolorow). Nie wiem gdzie moge zmienic w tym programie ati catalist system kolorow(pal, secam...). wydaje mi sie ze to moze byc problem , tylko nie wiem gdzie to sie zmienia... help:)
  • REKLAMA
  • #2 2584249
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    też mialem taki problem i kupilem przejsciowke z svideo na chinch i tym podlaczylem do tv i wszystko dziala ;)

wchodzisz w właściwości karty pozniej kilasz zawansowane pozniej w ekrany pozniej klikasz przy włączniku w tv (ten przycisk nie obrazek) i pokazuje sie to co masz dalej (dalej postepuj ze screenami)
    Załączniki:
    • Jak zmienić system kolorów w ATI Catalyst dla Radeon X600Pro? 1_P200652162758.jpg (77.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmienić system kolorów w ATI Catalyst dla Radeon X600Pro? 1_P200652162749.jpg (86.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmienić system kolorów w ATI Catalyst dla Radeon X600Pro? 1_P200652162724.jpg (117.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2584257
    Artur22
    Poziom 15  
    tzn tak, ja mam wlasnie taka przejsciowke:) alee nie wiem gdzie sie zmienia system kolorw w karcie ati, w domu mam geforca i w detonatorach wiem gdzie zmienic a w ati nie:/
  • REKLAMA
  • #4 2584265
    pasorzytek
    Poziom 16  
    chyba screeny Ci pomoga ;) nie zdazylem skonczyc edytowac a Ty juz odpowiedziales :P
  • #5 2584272
    Artur22
    Poziom 15  
    u mnie to calkiem inaczej wyglada i wlasnie nie moge tego znalesc:/, ati catalyst wer. 1.2
  • #6 2584283
    pasorzytek
    Poziom 16  
    ja to robilem przez prawy na pulpit i wlasciwosci pozniej zakladka ustawienia i zawansowane tam powinno byc w tym ati catalyst nie ma tego chyba ;)
  • REKLAMA
  • #7 2584293
    Artur22
    Poziom 15  
    i co dalej? w zawansowane nic nie ma takiego gdzie ty to miales??:)
  • #8 2584294
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Zainstaluj najnowsze Catalyst, ale wtedy ustawienia masz w Catalyst Control Center. Wyglada podobnie. Jak dalej masz cz-b to wymien kabelek na taki do ATI, jezeli masz teraz jakis od karty nvidii.
  • REKLAMA
  • #9 2584297
    Artur22
    Poziom 15  
    ja mam tam tylko wejscie do ati catalyst center:/ a tam juz tego nie moge wyszukac"/

Dodano po 1 [minuty]:

"Zainstaluj najnowsze Catalyst, ale wtedy ustawienia masz w Catalyst Control Center. Wyglada podobnie"

no walsnie mam ten catalyst center i nie wiem gdzie mam w nim to wyszukac...

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

wiec? forumowicze pomozecie?? jak mam zmienic ten system kolorow...
  • #10 2585165
    pasorzytek
    Poziom 16  
    ja zalezy od przejsciowki w takiej calej euro i chinche to nie mialem koloru jak wkladalem w nia svideo ale jak juz composite to tak (przejsciowka s-video) composite... ja jade na sterownikach z plytki i powinno byc a w zawansowanym powinieneś mieć
    Załączniki:
    • Jak zmienić system kolorów w ATI Catalyst dla Radeon X600Pro? Obrazek.jpg (383.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2586873
    Artur22
    Poziom 15  
    ok juz mam:) poprostu nie chcial mi wyskoczyc dodatkowy pasek z ustawieniami... ale dalej ma czaro bialy, niezaleznie jaki system kolorow ustawie, dziwne to troche bo na swoim komputerze i tv jest kolor a u dziewczyny nie ma... video mam wlutowane na 18 i 20 pin w euro... dobrze? moze zle... ale u mnie znowu jest kolor:/
  • #12 2587020
    pasorzytek
    Poziom 16  
    moze cos z karta jest? ja np mialem tak ze ruszalem wtyczka w gniezdzie euro i czasami kolor sie pojawial wiec sie wkurzylem i zrobilem przez compisite...
  • #13 2588336
    Artur22
    Poziom 15  
    aha i jest jescze tak ze na tv jak puszczam film to jest czarny obraz...:/

Dodano po 17 [minuty]:

wycztytalem ze musze wstawic kondesator miedzy 15 a 20 pin zeby byl kolor. teraz mam wlutowane w 17 i 20 pin kabelek ktory idzie do przejsciowki naa svideo

Dodano po 1 [minuty]:

alt to ze nie mam obrazu na filmie na tv to...?:/
  • #14 2588657
    pasorzytek
    Poziom 16  
    blad klonowania sprobuj inny odtaawarzacz bo niektore programy to rysuja do ramki w karcie graficznej juz za gpu a gpu klonuje obraz sprobuj allplayer

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany systemu kolorów (PAL, SECAM) w sterownikach ATI Catalyst dla karty graficznej ATI Radeon X600Pro podłączonej do telewizora, gdzie obraz jest czarno-biały. Użytkownik nie może znaleźć odpowiedniej opcji w ATI Catalyst ani w Catalyst Control Center, mimo że w sterownikach NVIDIA (Detonatorach) znał miejsce zmiany systemu kolorów. W dyskusji sugerowano użycie przejściówki z S-Video na chinch (composite), gdyż niektóre kable i przejściówki mogą powodować brak koloru. Zalecano także aktualizację sterowników do najnowszej wersji Catalyst, gdzie ustawienia znajdują się w Catalyst Control Center. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabli euro (SCART) lub konieczności zastosowania kondensatora między pinami 15 a 20 w kablu euro, aby uzyskać kolorowy obraz. Dodatkowo wskazano, że niektóre odtwarzacze wideo mogą powodować czarny obraz na telewizorze z powodu błędu klonowania obrazu przez GPU, sugerując wypróbowanie innego odtwarzacza, np. AllPlayer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA