logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ati Radeon x600 Pro - czarno-biały obraz przez TV-out, jak naprawić?

Artur22 05 Sie 2006 17:56 2393 9
REKLAMA
  • #1 2883644
    Artur22
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam

Mam wielki problem z moja karta (Gigabyte Ati Radeon x600 Pro pci-express) Chodzi mi o wyjscie TV out...Mam zrobiony kabelek euro- cinch(przejsciowka svideo) kabelek podlaczalem do mojego kompa (tam siedzi geforce) i kolorek byl na tv... podpialem ten sam kabelek do ati i czarno bialy obraz;/ przegladalem ustawienia ati catalist ( ustawialem pal B - robilem wszystko i nic....) co moze byc nie tak ? dlaczego na tej karcir mam czarnobialy obraz> pomocy forumowicze:)

pozdr
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie powielaj swych tematów!
    Jest taka opcja na forum jak szukaj !
    Poza tym temat podobny widziałem chyba wczoraj .

• REKLAMA
  • #2 2883796
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Kolego przeszukaj elke.Ten temat byl przynajmniej dziesiec razy w tym mesiacu.Sa opisy,schematy...

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2883947
    Artur22
    Poziom 15  
    prosze to podaj jakies linki ;)
    moj problem jest troszke dziwny bo na geforce dziala a juz na ati nie...;/ takze kabel jest raczej dobry chyba ze do ati trzeba zrobic inny...;/
    ale jaki?

Dodano po 35 [minuty]:

Panowie pomocy;)
  • REKLAMA
  • #4 2884099
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Artur22 napisał:
    Mam zrobiony kabelek euro- cinch(przejsciowka svideo) kabelek podlaczalem do mojego komputera (tam siedzi geforce) i kolorek byl na tv... podpialem ten sam kabelek do ati i czarno bialy obraz

Porównaj sobie gniazdo S-Video w obu kartach czy , aby na pewno są takie same !
    Następnie zajrzyj do instrukcji jednej i drugiej karty tam są opisane podłączenia (wewnątrz gniazda) po czym porównaj z tym co sam wykonałeś :idea:
  • #5 2884125
    Artur22
    Poziom 15  
    nie mam instrukcji do tych kart:/ myslalem ze juz ktos mial z kartami ati problem i mi pomoze...;)
  • #6 2884157
    TONI_2003
    Moderator
    ... dziesiątki ba setki ludzi miało problem na Elektrodzie!
    Natomiast Ty nawet nie umiesz ? ... (czy Ci się nie chce) policzyć ilość otworów w swych kartach w każdym z gniazd S-Video!
  • #7 2884163
    Artur22
    Poziom 15  
    nie mam teraz mozliwosci sprawdzic w gefoce....
    mam tylko ati...
  • #8 2884218
    TONI_2003
    Moderator
    ... więc choć spojrzyj na temat podwieszony w tym dziale , a nie rozkładaj ręce tam za pewnie znajdziesz w tym temacie utworzonym dla wszystkich coś co musi rozwiązać Twój problem :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2607161
  • REKLAMA
  • #9 2886785
    Artur22
    Poziom 15  
    ok uporales sie;0 okazalo sie ze karty ati maja inne hniazko i rozmieszczenia... przelutowalem kabelek i jest juz kolorek;)...
    ale... wlasnie po odpaleniu filmu na kompie jest wszystko ok ale juz na tv obraz tak jak by sie przycina, obraz delikatnie jak by nachodzil na siebie , przy szybszych akcjach w filmie drga - rozchodzi sie... ciezko mi to wytlumaczyc;)
    czym to moze byc spowodowane?
  • #10 2889484
    Artur22
    Poziom 15  
    czy jest ktos w stanie mi pomoc??
    ... może zaczniesz od poprawy swego poprzedniego postu kolego :?:
    (TJT)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wyjścia TV-out w karcie graficznej Gigabyte ATI Radeon X600 Pro PCI-Express, gdzie obraz na telewizorze jest czarno-biały mimo użycia tego samego kabla euro-Cinch (przejściówka S-Video), który działa poprawnie z kartą GeForce. Przyczyną jest różne rozmieszczenie pinów w gniazdach S-Video obu kart, co wymagało przelutowania kabla zgodnie z właściwym schematem dla ATI. Po poprawnym podłączeniu kolorowy obraz pojawił się, jednak występują problemy z jakością obrazu podczas odtwarzania filmów – obraz na TV się zacina, nakłada i drga przy szybkich scenach. Sugerowano sprawdzenie schematów i instrukcji kart, a także porównanie gniazd S-Video, aby dostosować kabel do specyfikacji ATI. Link do tematu na forum Elektroda.pl zawiera szczegółowe opisy i schematy podłączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA