logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskazówkowy lub diodowy wskaźnik poziomu gazu LPG w butli

Halki 14 Lip 2006 23:04 56307 20
REKLAMA
  • #1 2820970
    Halki
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam ! Tak jak w temacie poszukuje schematu takiego wskaźnika. Najbardziej zależy mi na wskaźniku wskazówkowym albo jakimś "dokładniejszym" diodowym bo ten który posiadam (diodowy) pokazuje co mu się podoba (czasami butla jest pełna a on pokazuje rezerwę ;/) Gdzieś w sieci widziałem takowy układ ale za nic nie mogę go znaleźć. Może ktoś zna linka do tej strony lub posiada schemat z jakiejś gazety (albo jest w stanie sam zaprojektować taki układ) Dodam że typ mojej instalacji LPG to BRC.
    Pozdrawiam i czekam na pomysły i schematy.
  • REKLAMA
  • #2 2821237
    voice01
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam. moj znajomy m me diodowy wskaznik poziomu w astrze. są tam 4 diody i jedna od rezerwy. jak z nim sie zobacze to dowiem sie jak to działa. instalacje ma brc
  • #3 2821305
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    voice raczej nie dowiesz się z oględzin.Na zbiorniku jest czujnik 0-90ohm połączony z przełącznikiem
  • REKLAMA
  • #4 2821517
    Halki
    Poziom 11  
    Taki 4-ro diodowy właśnie mam zainstalowany i on oszukuje.
  • #6 2827671
    Halki
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie ;) Tylko ja tak sobie nie moge rozpruć instalacji. Chodziło mi o układ który można podpiąć pod kostke od starego diodowego wskażnika :cry:
    Już punkciki poszły :):)
  • REKLAMA
  • #7 2836271
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Można zbudować prosty układ teź na sterowniku 10 diod led LM3914. Jednak dokładność takiego wskaźnika będzie zależała od dokładności czujnika 0-90om zamontowanego na wielozaworze. Sprawdź czy czujnik chodzi lekko. Np od razu po zatrzymaniu auta, gdy gaz w zbiorniku jeszcze faluje wskazówka powinna się machać w takt tego falowania. Jeśli stoi sztywno to prawdopodobnie się zaciera, porusza się skokami i choćby dać 100ledów to i tak dokładność będzie do bani.
  • #8 2836328
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Pod to co masz w tej chwili nic dokladniejszego bez ingerencji nie zrobisz poniewaz przy butli znajduje sie w obudowie kontrakton a na wskazowce jest magnes i jak poziom gazu spada wskazowka z magnesem zbliza sie do kontaktronu i powoduje zwarcie w nim stykow z mniejsza lub wieksza dokladnoscia.
  • #9 2836720
    Halki
    Poziom 11  
    gondoljerzy wskazówkowy mam tuż przy butli więc niemam jak tego sprawdzić a w samochodzie mam wyprowadzony diodowy
  • #10 2856582
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam!
    Dziś dobrałem się do mojej instalacji gazowej.
    Chciałbym przenieść wskaźnik poziomu gazu na deskę rozdzielczą zamiast wskaźnika benzyny.
    Pełen obaw odkręciłem pokrywę i moim oczom ukazał się widok z załącznika.
    Po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że to nie wskazówka zwiera kontaktron, tylko magnes, który jest wewnątrz butli, ale oczywiście mogę się mylić - wskazówka pokazuje ile gazu jest w butli na zasadzie odpychania jej przez ten sam magnes, któy zwiera kontaktron... czy jakoś tak..

Niemniej jednak aby przenieść wskazanie z bagażnika na deskę rozdzielczą - trzeba odczytywać położenie wskazówki.. - jedyny rozsądny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to tarcza z myszki umieszczona współosiowo z osią obrotu wskazówki.

Kąt wychyłu wskazówki to ponad 90°. Będzie to odpowiadać co najmniej kilkunastu otworkom na tarczy - w zupełności wystarczy.

Oczywiście do tego dioda i 2 fototranzystory - ale to też z myszki - całość do mikrokontrolera, który będzie sterował potencjometrem cyfrowym - w sposób odpowiedni (aby rezystancja była taka jak w czujniku paliwa).
    Jakich prądów się tam spodziewać? Czy potencjometr cyfrowy nadaje się do tego?

Na koniec układ przełączający wskazanie na gaz lub benzynę w zależności z czego korzystamy.

Pozdrawiam
    august[/img]
    Załączniki:
    • Wskazówkowy lub diodowy wskaźnik poziomu gazu LPG w butli instgaz.jpg (58.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2857820
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Na koncu tej wskazowki znajduje sie maly magnes i w miare ubywania gazu ten magnesik zbliza sie do kontaktronu (wystajace zielone kabelki) i powoduje jego zalaczenie tj. zapalenie rezerwy. Mozna by zrobic tak ze zamiast kontaktronu dac halotron i wtedy mozna by otrzymac sygnal proporcjonalny do poziomu gazu i dalej mozna juz cos z tym zrobic.
  • #12 2857979
    august_
    Poziom 27  
    Dzięki, faktycznie hallotron wydaje się lepszym i mniej ingerencyjnym pomysłem...
  • REKLAMA
  • #14 2860219
    august_
    Poziom 27  
    JACU626 napisał:
    August ty chyba nie czytałeś tego co ja napisałem i linka zapodałem??

Czytałem, czytałem.. tylko tak jakoś chciałem sobie życie uprościć, bo boję się tych przetworników adc.. ;-)
  • #17 2924081
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Kupiłem to z allegro wpg-2 podpiołem do staga 100 bo takiego mam i po kalibracji pokazuje jak trzeba. Nie kupiłem z komputrem bo chcieli za to 119 zł a teraz 21 to zaszalałem. Myśle że można dobrać taki wskaźnik do orginalnego od benzyny bo zmienia on rezystancje ale to za dyzo motania bo nie mam ppojęcia jak go skalibrować????
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #18 2925248
    Sami
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wskaznik montuje się na wielozaworze.Jeden przewód to masa a drugi podłącza się do wskaźnika.Działa z komputerem stag ale nie tylko.
  • #19 4355417
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    i wracam do tematu? zrobił już to ktoś na hallotronie? działa mu poprawnie? mi rezerwa cos szwankuje .. albo wskazówka zauwazylewm ze jak zatankuje na max to i tak dochodzi do polowy (ale to jeszcze chyba normalne
    chce tez sobie zalozyc hallotron i aby wskazanie bylo na wskazniku od paliwa...
    mam niemalze taki sam wskaznik na butli i teraz kilka pytan...
    hallotron jaki i gdzie go szukac? jak go mocowac, od doły czu od czola? trzeba chyba dawac jakis przekaznik do wskazan benzyna/lpg? jak wyregulowac takie wskazania na tym czujniku? jakies porady?
  • #20 6983813
    piotr899
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam pewien pomysł na wskazanie ilości gazu w butli jak nie macie takiego ;p zacznę od początku mam w swojej astrze założony gaz z firmy autronic al700 i on nie ma wskazania ilości gazu tylko ma taki czujnik przy butki i pokazuje samą rezerwęi to strasznie niedokładne ;/ i dostałem od kolegi grugi komputer do gazu z wskaźnikiem i czujnikiem przy butli a jest on z firmy Landi Rezo cos takiego :

i chce podłączyć ten drugi komputer tylko do wskaźnika gazu a reszte nie potrzebnych kabli odciąć i tu się pojawia problem ;/ ale już wmiare wszystko podłączyłem a mianowicie z wtyczki od komputera odchodzą 4 kable do wskaźnika i są to piny 10, 11, 22 , 21 i to pozostawiam bez zmian i 2 kable do + jeden czerwony a drugi czarno czerwony jeden ma być cały czas podłączony do akumulatora a drugi ma być do stacyjki że po przekręceniu kluczka dopiero wtedy wysyłany jest prąd i to są piny 19, 20 i czarny z pinem 8 to jest masa, to jest do zasilania jeszcze zostaje biały czyli pin 3 a ten kabel ma iść do czujnika do butki a drugi kabel od tego czujnika ma iść na masę, i wszystko chodzi wskazuje ilość gazu w butli 4 diodami i 5 to jest rezerwa i nawet dokładne :) lecz jeszcze mam taki problem a mianowicie czy ten komputer nie bedzie obciążała akumulatora bo to już bedzie drugi od gazu i cz ten kabel co mam być cały czas podłączony do akumulatora to nie rozładuje mi akumulatora ??? i nie muszę jeszcze jakiegoś kabelka czasem podłączyć ??? może ktos już coś takiego robił i wie i i jak to niech napisze z góry dziękuje bo może i komuś to pomoże bo może i inni cos takiego założą do swojego auta ;p
  • #21 6986134
    ertes232
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Hej

A czy da się zamontować wskaźnik tzn. ciśnieniomierz np. do 5 Atm. niektóre maja potenc. wyjście --tylko czy ciśnienie lpg w zbiorniku jest zależne od ilosci gazu ??
    mi sie wydaje że tak ale gazownik mówił że jest stałe 2 Atm
    Jeśli tak to pozostaje problem ingerencji w sam zbiornik!!!

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu wskaźnika poziomu gazu LPG w butli, preferencyjnie wskazówkowego lub diodowego o większej dokładności niż obecnie stosowane, które często dają błędne wskazania. W instalacjach LPG typu BRC standardowo stosowany jest czujnik rezystancyjny 0-90 Ω na wielozaworze, współpracujący z przełącznikiem i kontaktronem, który sygnalizuje rezerwę gazu za pomocą magnesu na wskazówce zbliżającej się do kontaktronu. Proponowano zastosowanie układu z układem LM3914 do sterowania diodami LED, jednak dokładność zależy od stanu czujnika i mechanizmu wskazówki. Alternatywnie sugerowano użycie czujnika Halla (hallotronu) zamiast kontaktronu, co pozwoliłoby na uzyskanie sygnału proporcjonalnego do poziomu gazu i umożliwiłoby bardziej precyzyjne wskazanie na desce rozdzielczej, np. na wskaźniku benzyny. Wskazano również na możliwość przeniesienia wskazania z butli na deskę rozdzielczą za pomocą fototranzystorów i mikrokontrolera, wykorzystując tarczę z myszki komputerowej do odczytu kąta wychylenia wskazówki. W dyskusji pojawiły się linki do gotowych rozwiązań i aukcji wskaźników, a także przykłady podłączenia wskaźników do instalacji Stag 100 i Autronic AL700. Poruszono też temat kalibracji wskaźników i problemów z dokładnością wskazań, zwłaszcza przy użyciu standardowych czujników i mechanizmów. Pojawiły się pytania o możliwość wykorzystania ciśnieniomierza do pomiaru poziomu gazu, jednak ciśnienie w zbiorniku LPG jest stałe i nie zależy od ilości gazu, co ogranicza tę metodę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA