logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

peugeot 406 philips 22dc722/65 problem ze zmieniarką dc012

simba1 03 Maj 2006 16:25 6037 19
REKLAMA
  • #1 2587930
    simba1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam kolegów.
    mam problem ,po podłączeniu do orginalnego radia peugeot 406 (philips 22dc722/65) zmieniarki philips dc012 ,radio nie widzi zmieniarki,oczywiście zmieniarka sprawdza po włączeniu magazynek , bez problemu można wyjąć magazynek,ale nie można przełączyć radia w tryb pracy ottwarzania płyty cd .kabel w/g mnie pewny na 100% (iso10-13pin).
    czyżby uwalona zmieniarka?
    proszę kolegów o pomoc, z góry ,dzięki.
    bob339.
  • REKLAMA
  • #2 2588510
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Widzi model DC022, sprawdzone (co prawda nie przeze mnie ale miałem telefon w tej sprawie i jak człowiek włożył właściwie płyty to mu zagrało) czyli powinien DC012 latać. Sprawdź czy masz plus po załączeniu i czy nie skrzyżowałeś szyny.
  • #3 2588832
    simba1
    Poziom 13  
    Wszystko sprawdziłem,
    szyny okay,plus po załączeniu jest,płytki zapisem do lasera,już wszystko to o czym wiem to sprawdzałem i nie daje się z tunera przełączyć w cd .
    Szyna D2B+ na iso 10 (pin 2)na 13pin(11), D2B- na iso 10(pin3) na 13pin(12).
    Sam już nie wiem , czy może walnięty laser?
  • REKLAMA
  • #4 2590552
    djlj24
    Spec od car audio
    Eee jakby to był laser to podczas sprawdzania płyt dałby się na chwilę klawiszem SRC na CD przełączyć.
  • #5 2595131
    simba1
    Poziom 13  
    no teraz to już nie wiem
    Dziś podłączłem do tego philipsa 22dc722/65 inne zmieniarki tj. dc022 i rc026 zmieniałem równiż kable i reakcja taka sama tj. radio nie widzi zmieniarek,to czyż by uwalone radyjko?
    Byłem również w serwisie Peugeota i tam mi powiedzieli że powinno to chodzić nie potrzeba nic odkodowywać ani aktywować czy też przypisywać zieniarki do tego radia i samochodu.
    Proszę może ktoś mi coś pomoże ..........
  • REKLAMA
  • #6 2595409
    djlj24
    Spec od car audio
    Zamień miejscami szynę i wtedy spróbuj - może to być przyczyna.
  • #7 2595823
    simba1
    Poziom 13  
    zamieniłem szynę i jest to samo na dc012 i dwóch dc022,tak dumam że może jeszcze spróbować zmieniarkę na innym radiu,tylko na tą chwilę nie mam żadnego Philipsa,a najlepszy by był fabryczny philips od peugeota.
  • #8 2596447
    djlj24
    Spec od car audio
    Ciekawe czy ktoś nie robił kiedyś kodu w tym radiu - bo wtedy mógł nieświadomie zubożyć go o funcję zmieniacza CD.
  • #9 2596640
    simba1
    Poziom 13  
    Z tego co wynika to nic nie było robione z kodem w tym radiu bo to radio było zamontowane fabrycznie ten kod który posiada to radio jest fabrycznym kodem który znajduje się w centralnej bazie kodów Peugeot France.
  • #10 2600886
    WojRz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Z tego co piszesz to tylko zostaje naprostsza rzecz o której się często zapomina: może nie masz włączonej funkcji Cd ( a masz AUX) w głównych ustawieniach radia.(czesto nawet nikt nie wie, ze takie ustawienia istnieją!) Proponuję sprawdzić:
    - Główna regulacja radia (przytrzymanie przycisku FM ponad 3 sek.) Przyciskiem SCAN wybór ustawienia.(jak pojawi sie napis AUX to trzeba zmienić na CDC --- Przyciskami strzałkami zmiana ustawienia). Zatwierdzenie ustawień przyciskiem FM ponad 3 sek. (sygnalizowane dźwiękiem)
    Radio napewno obsługuje: DC 012, 022
    RC 026, 027, 047
    Aha moze być problem w DC 012 z czytaniem nieoryginalnych płyt.
  • #11 2601373
    simba1
    Poziom 13  
    dzięki za popowiedz ale w tym radiu nie ma przycisku FM jest tylko BAND podtrzymując do wchodzi po sygnale w tryb FM AST i SCAN nic nie zmienia , może trzeba użyć kombinacji innych klawiszy,acha dodam jeszcze że to radio ma osobny wyświetlacz nie w radiu tylko wyżej na kokpicie w miejscu gdzie w innych peugeoutach 406 jest mały schoweczek,wkładałem orginalne płyty CD i jest to samo.
  • #12 2601503
    djlj24
    Spec od car audio
    To radio zdecydowanie nie ma trybu AUX - zresztą przecież jakby miało to by od razu przełączało się na ten tryb.
    Co do czytania płyt nagrywanych przez DC012 to się nie zgodzę, tam jest naprawdę świetny mechanizm (spotykany także w starszych top alpine np. 5959 - dla znawców wiadomo o który model lata) i jak nie jest zabity laser to znacznie lepiej sobie radzi z odczytem tanich nagrywańców niż np. DC022.
    W tym momencie zastanawiam się czy nie warto spradzić czy radio coś na szynie próbuje wystawiać, powinno po włączeniu sprawdzić czy jest zmieniacz. Może też warto odłączyć go na dłużej, podłączyć komplet i wtedy po ponownym wpisaniu kodu sprawdzić?
  • #13 2602264
    simba1
    Poziom 13  
    No i dalej nic,odłączyłem prąd poczekałem żeby wszystko się zresetowało , podłączyłem zmieniarkę ,wpisałem kod radia rdaio się włączyło ale dalej jest to samo nie widzi zmieniarki
    djlj24 czy może jest walnięte radio?co ty o tym mym myslisz?
    Pozdrawiam
    Simba1
  • REKLAMA
  • #14 2602366
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Niestety, bez przemierzenia kabli, sprawdzenia zasilania i ogólnie zachowania się jak elektronik a nie jak zdesperowany użytkownik to inaczej nic z tego nie wyjdzie. Albo podejdziesz do tego fachowo i pomierzysz kable, zobaczysz oscyloskopem czy procesor zmieniarki wymienia informacje z procesorem radia albo oddaj to komuś fachowemu.
    A może tym być ktoś z Lublina kto się na tym zna...

Jest takie prawo Murphiego, jak wszystkie sposoby zawiodą należy przeczytać instrukcję, ja dodam, serwisową....

SławeK
  • #15 2602984
    WojRz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    [quote="djlj24"]To radio zdecydowanie nie ma trybu AUX - zresztą przecież jakby miało to by od razu przełączało się na ten tryb.
    Co do czytania płyt nagrywanych przez DC012 to się nie zgodzę, tam jest naprawdę świetny mechanizm (spotykany także w starszych top alpine np. 5959 - dla znawców wiadomo o który model lata) i jak nie jest zabity laser to znacznie lepiej sobie radzi z odczytem tanich nagrywańców niż np. DC022.
    quote]

Niestety nie mogę się z tym zgodzić co wyżej. Miałem 22DC722/00. Wprawdzie wyświetlacz był w radiu, ale sądzę, że rozwiązania wewnątrz radia są te same. W ogóle radia DC (te które do tej pory spotykałem) nie przełączają się automatycznie na tryb CDC - trzeba je porzełączać ręcznie. Natomiast radia serii RC mają automatyczne przełączanie i wtedy gdy jest podłaczona zmieniarka nie mozna ich nawet przełączyć na tryb AUX. Jeżeli nie ma przycisku w tym radiu: FM, to musi być inny sposób na wejście w tryb INITIAL i tam trzeba ustawić CDC. Moze się mylę, ale wg mnie jezeli firma podaje symbol radia różniący sie tylko końcówką po złamaniu, to radia te są takie same , a różnica może być tylko w wyeksponowaniu innych funkcji (klawiszy) i np. zastąpienie wyświetlacza w radiu wyjściem na wyświetlacz zewnetrzny. Dlatego sądzę, że ustawienia radia istnieją, tylko trzeba je znaleźć. A tak w ogóle to jak jest w tym radiu rozwiązany sposób (podłączenie) przekazywania danych do wyswietlacza? Pozdrawiam.
  • #16 2603211
    simba1
    Poziom 13  
    To radio ma wyjście na jojstik przy kierownicy i wyświetlacz,może i faktycznie trzeba wejść w ukryte opcje tego radia ale jak ?
    Trzeba bedzie nad tym popracować.
    Co do kabli ,to trzy komplety były sprawdzane i podłączane,tak samo trzy inne zmieniarki philipsa.DC022 dwie sztuki i RC026 jedna sztuka , i tak sobie myslę że te wszystkie komplety nie mogą mieć tego samego uszkodzenia tylko są okay,fakt nie mam oscyloskopu jak również nie moge skorzystać z instrukcji bo jej nie mam , a szukam instrukcji już chyba ze dwa tygodnie
    Dzięki wam przyjaciele za podpowiedzi i sugestie myślę że w końcu coś wymyślimy.
  • #17 2603857
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Oto cytat z instrukcji obsługi radio Philips 4050 i zmieniarka (nie podano jaka):
    Cytat:
    Komunikat o nieprawidłowości
    W przypadku, gdy brak jest płyty, płyta jest włożona odwrotnie lub jest nieczytelna, z chwilą podjęcia próby odtwarzania, urządzenie wydaje dźwięk bip'u i wyświetla komunikat <<NO DISC>>.
    W przypadku, gdy zmieniacz zostanie podczas użytkowania odłączony, lub gdy wystąpi mechaniczna usterka podczas wprowadzania płyty, urządzenie wyświetla komunikat <<CD ERROR>>, a następnie przełącza się na tuner.

Wygląda zatem na to że konieczna jest konfiguracja radio do obsługi zmieniacza. Niestety w nstrukcji nie ma napisane ani słowa o tym jak tego dokonać.
  • #18 2604148
    simba1
    Poziom 13  
    Dzięki za tą sugestię
    tylko teraz gdzie znaleść to jak skonfigurować to radio do zmieniarki,ew . znaleść kogoś kto to zrobi.
    Może ktoś coś wie w tym temacie albo może to zrobić
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #19 2606119
    djlj24
    Spec od car audio
    Philips DC722/00 od DC722/65 różni się baaaardzo. /00 to wersja sklepowa (ta ma AUX - nawet gdzieś mam takie) a /65 nie ma AUX. Co prawda udało mi się w radiu Opla dorobić AUX, ale to nic z klawiatury.
    Co do zmieniacza Philipsa - jeżeli nie zobaczy magazynka lub nie odczyta płyt to nie przełączy się klawiszem SRC na zmieniacz - sprawdzone. Jeżeli jest mechaniczny defekt lub laset dętka to zaraz po włożeniu magazynka i włączeniu da się przełączyć na zmieniacz. Dlatego wygląda to na brak połączenia - a w tych modelach nic się nie przyuczało ani nie konfigurowało (chyba, że soft poleciał w kosmos przy odłączaniu akumulatora).
  • #20 2606310
    simba1
    Poziom 13  
    Dzięki djlj24.
    chyba muszę się za to wziąć od początku i szukać kogoś z oscyloskopem
    żeby sprawdzić komunikację szyny,znaleść orginalny soft to tego radia ,a zieniarkę z kablem podłączyć do innego philipsa który jest pewny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wykrywania zmieniarki Philips DC012 przez oryginalne radio Peugeot 406 model Philips 22DC722/65. Zmieniarka mechanicznie działa poprawnie (magazynek jest rozpoznawany i można go wyjąć), jednak radio nie przełącza się w tryb odtwarzania CD. Sprawdzone zostały połączenia kablowe (szyny D2B+ i D2B- na pinach ISO 10 i 13), zasilanie po załączeniu, a także wymieniono zmieniarki na inne modele Philips DC022 i RC026, bez efektu. Radio nie posiada trybu AUX, a przełączanie na tryb CDC wymaga wejścia w ukryte ustawienia, które nie są łatwo dostępne (brak przycisku FM, tylko BAND). W serwisie Peugeot potwierdzono, że nie jest potrzebne odkodowywanie ani aktywacja zmieniarki. Podejrzewa się uszkodzenie radia lub brak komunikacji na magistrali D2B. Próby resetu radia przez odłączenie zasilania nie przyniosły rezultatu. Sugerowano pomiary oscyloskopem w celu weryfikacji komunikacji między radiem a zmieniarką oraz sprawdzenie oryginalnego oprogramowania radia. W dyskusji pojawiły się także uwagi, że radio nie przełącza się automatycznie na tryb CDC i wymaga ręcznej konfiguracji, której instrukcja jest trudna do znalezienia. Wskazano, że uszkodzony laser zmieniarki raczej pozwoliłby na chwilowe przełączenie na CD, co nie ma miejsca. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży po stronie radia lub jego oprogramowania, a dalsza diagnostyka wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA