logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna pętla PLL (sprawdzony projekt) do nadajnika FM

nokia6610 03 Maj 2006 17:08 2470 11
REKLAMA
  • #1 2588091
    nokia6610
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Tak jak w temacie potrzebuje sprawdzonego projektu pętli pll do nadajnika fm 88-108MHz.
    Przeszukałem juz elektrode i nawet w googlach też szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem, a nawet jak, to nie mam ni w ząb dostępu do potrzebnych części albo wogule nie ma ich w sprzedarzy lub jest to wykonane na "czymś" czego albo nie potrafie albo nie mam możliwości zaprogramować

Co mnie interesuje:
    sterowanie AT90S2313
    obojętnie jaki syntezer (saa1057, tsa6057, itd..)
    najlepiej z wyświetlaczem LCD lub LED
    przede wszystkim program do mikroprocka

Cały cyrk polega w moim przypadku na tym że nie nie znam się ani troszke na mikroprocesorach i pisaniu do nich softu. dysponuje jedynie PonyProgiem wiec moge jedynie taki procek zaprogramować. i zmontować taki układ.

Czekam więc na wszelkie propozycje.

PS.
    Jeśli była by też taka możliwość to z wielką chęcią odkupie od kogoś taką synteze albo części z zaprogramowanym prockiem do jej złożenia

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2589702
    nokia6610
    Poziom 11  
    Sprawdzałem te liki co podaliscie, połowa linków juz nie działa lub nie istnieją juz te posty:/
    Tak jak napisałem na początku potrzebuje samej syntezy (i to dość pilna sprawa) bo reszte nadajnika juz mam tyle ze generator mi odpływa. no i koder stereo w przyszlym tygodniu skoncze.
  • REKLAMA
  • #5 2589744
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Mam gdzieś na SAA1057, na LEDach i bez multipleksowania. Co prawda na ATtiny26, co nie stanowi problemu, mógłbym skorygować pod AT90S2313, ale to nie ma sensu, bo on nie ma "Programmable Brown-out Detection" i będzie gubił zawartość EEPROMu (w której zostaje ostatnio nastawiona częstotliwość). To już lepiej ATtiny2313.
    Pasuje, poszukać?
    Jeśli tak, to pokaż kawałek generatora, może trzeba coś skorygować.
  • #6 2592815
    nokia6610
    Poziom 11  
    Hej

Ok w linku masz schemat nadajnika:) http://www.pira.cz/tx2.htm . A mogł byś mi odsprzedać taką działającą syntezke albo elemeny do niej?? nie mam teraz zbytnio czasu zeby sie bawić w kompletopwanie elementów ( do najblizszego sklepu mam 45km) i w składanie a potrzebuje czegoś dość pilnie:)
  • #7 2593142
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Z elementami nie ma sprawy, wszystkie mam. Problem w tym, że nie mam pewności, czy pokryje cały zakres, a nie za bardzo mam czas, żeby ten nadajnik teraz budować.
    Tak więc albo w razie konieczności dostroisz sobie sam, albo poczekaj.
  • REKLAMA
  • #8 2593823
    nokia6610
    Poziom 11  
    Hej Czarutek

Z zakresem nie ma problemu, zawsze można dostroić nadajnikiem tak zeby pokrywało całe pasmo częstotliwości:) Zresztą i tak chyba wstawie trymer zamiast któregoś kondensatorka w generatorze bo strojenie cewką to chyba troche za mało;)

Jak by co to masz moje gg: 9597218
  • #9 2596872
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    na stronie pira.cz powinien być schemat pętli pll na saa1057 i pic16f84a, działa bez zarzutu, bo sam budowałem . pozdro
  • #10 2597459
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    tu masz sprawdzony kontroler do saa1057 wraz z programatorem i opisem zmian.mozesz nie stosowac wyswietlacza,bo synteza rusza od jakiej czestotliwosci chcesz.zmieniasz wartosc w hexedit,a wartosc mozesz obliczyc w kalkulatorze pod win.zreszta tam jest wszystko w tej paczce.sam to nie raz robilem i nie bylo problemow.zapomnialem dodac ze wsady do procka tez sa.hex,bin w dodatku na rozne kwarce.ja stosowalem ten 12MHz
    Załączniki:
    • Kontroler do SAA1057.rar (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2601454
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    nokia6610 napisał:
    http://www.pira.cz/tx2.htm .

Nie ma się co dziwić, że ta konstrukcja pływa.
    Dość mocno żyłowany generator, tranzystor się nagrzewa i płynie sobie wszystko.
    Brak separatora i mocne sprzężenie generatora z kolejnym stopniem robi swoje i mamy dodatkowe pływanie jak w banku.
    Nawet samo zakręcenie trymerem czy zmiana indukcyjności cewki w stopniu końcowym będzie powodować odstrojenie generatora
    Dobrze zaprojektowany generator LC pracujący w okolicy 100 MHz nie odpłynie więcej jak jakieś max 30kHz od momentu włączenia "zimnego" do momentu "nagrzania" po 30 minutach pracy.
    Zasada podstawowa nie żyłować nigdy generatora aby był stabilny a moc uzyskiwać dopiero w kolejejnych stopniach odseparowanych od generatora porządnym separatorem.
  • #12 2607023
    nokia6610
    Poziom 11  
    I właśnie dlatego potrzebna mi synteza, bo ta konstrukcja rzeczywiscie jest wyzylowana i pływa:)
    Kiedyś zrobiłem generatorw ukladzie seilera i był dość stabilny:) odpływał jkieś 1MHz na godzine ale przy lekko zmieniajacej sie temperaturze powietrza. jak był zaekranowany szczelnie i miał stabilizowane odfiltrowane napięcie zasilania to trzymał częstotliwość nawet przez 2 godziny:) ale długo i kiepsko się go stroilo:(

Dodano po 4 [minuty]:

I właśnie dlatego potrzebna mi synteza, bo ta konstrukcja zeczywiscie jest wyzylowana i pływa:) Kiedyś zrobiłem generatorw ukladzie seilera i był dość stabilny:) odpływał jkieś 1MHz na godzine ale przy lekko zmieniajacej sie temperaturze powietrza. jak był zaekranowany szczelnie i miał stabilizowane odfiltrowane napięcie to trzymał częstotliwo

Dodano po 5 [sekundy]:

I właśnie dlatego potrzebna mi synteza, bo ta konstrukcja zeczywiscie jest wyzylowana i pływa:) Kiedyś zrobiłem generatorw ukladzie seilera i był dość stabilny:) odpływał jkieś 1MHz na godzine ale przy lekko zmieniajacej sie temperaturze powietrza. jak był zaekranowany szczelnie i miał stabilizowane odfiltrowane napięcie to trzymał częstotliwo

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest sprawdzony projekt pętli PLL do nadajnika FM w paśmie 88-108 MHz, sterowany mikrokontrolerem AT90S2313, z syntezerem częstotliwości (np. SAA1057, TSA6057) oraz wyświetlaczem LCD lub LED. Autor dysponuje programatorem PonyProg, lecz nie zna się na pisaniu oprogramowania dla mikrokontrolerów, dlatego potrzebuje gotowego programu do procka. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, m.in. syntezę na SAA1057 z mikrokontrolerem PIC16F84A lub ATtiny26/ATtiny2313, z możliwością dostosowania do AT90S2313, choć z uwagi na brak funkcji Brown-out Detection w AT90S2313 mogą wystąpić problemy z utrzymaniem ustawień w EEPROM. Podano linki do schematów i gotowych programów, jednak część z nich jest nieaktualna. Zwrócono uwagę na stabilność generatora LC w nadajniku, gdzie brak separacji generatora od stopnia końcowego powoduje dryft częstotliwości. Synteza PLL jest rekomendowana jako rozwiązanie stabilizujące częstotliwość. Autor wyraził zainteresowanie zakupem gotowej syntezy lub elementów z zaprogramowanym mikrokontrolerem, aby uniknąć samodzielnego montażu i programowania. Wskazano również, że zakres częstotliwości można dostroić nadajnikiem lub trymerem w generatorze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA