logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przewinąć trafo z zasilacza ATX aby użyć w przetwornicy?

marioosz 03 Maj 2006 23:04 4475 5
REKLAMA
  • #1 2589442
    marioosz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Szukałem odpowiedzi na pytanie postawione w temacie ale czytam, czytam i wszędzie tylko szczątkowe informacje.
    Chodzi mi o odpowiedz na pytania takie jak:
    Jak rozebrać oryginalne trafo z ATX?
    Czy nawijamy tym samy drutem czy musimy sie zaopatrzyć w nowy?
    Jak dobieramy liczbę zwojów i przekrój drutu?
    Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
    Jak to potem ponownie poskładać (skleić ?)
    Słowem chodzi mi o pełną informacje (instrukcję) jak to zrobić najlepiej od kogoś kto to robił już sam aby wszystko bylo w jednym miejscu.
    Jeżeli coś przegapiłem to proszę o linka.
    Zamierzam zrobić przetwornice MDCSa do suba ale zanim wydam kaske na jego porządny transformator chciałbym poeksperymentować z ATXowym.
    Pozdrawiam i dzięki za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 2590381
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1647
    rozbieranie: albo rozpuszczalnik (moczyć długo) albo na gorąco: trzeba rozgrzać - klej puszcza wtedy.

Nawijanie: dtut taki jak trzeba. stary raczej sie po rozebraniu nie nadaje do użytku.

Dobór uzwojeń: wg projektu.
    Skleić czymś co wytrzyma temperature pracy. Jakiś epoksydowy może sie nada.
  • REKLAMA
  • #3 2590607
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Co do rozebrania to mozesz gotowac prez kilkanasice minut trafo i rdzen rozpadnie sie niemal w rekach.

o reszte informacji uzyj funkcji Szukaj
    Naprawde to juz bylona forum.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2682484
    marioosz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Rozebrałem zasilacz ATX i zobaczyłem że między warstwami uzwojeń są takie metalowe (chyba miedziane) taśmy jakby ekranujące. Ktoś wie do czego one służą ?
  • REKLAMA
  • #5 2686006
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Ekran ?? MOze... ALe moze tez uzwojenie w postaci tasmy a nie drutu...

Co do rozbierania trafa aj ogrzewam je nad ogniem az zacznie sie dymic z karakasu. Idealnie sie rozchodzi wtedy...
  • #6 2686182
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Jeśli taśma jest przylutowana z jednej strony to ekranuje pierwotne od wtórnego zmiejszając w ten sposób pojemność pasorzytniczą między stroną pierwotną a wtórną. Obliczenia są dość zagmatwane, wszystko zależy od wszystkiego. Zmiana jednego parametru zmienia wyliczenia reszty które znowu mogą wpłynąć na ten pierwszy. Przy przetwornicy przepustowej trafo nie magazynuje energi więc moc jego zależy tylko od zastosowanego drutu. Wzór na ilość zwoji uzwojenia pierwotnego:
    (Umin x Dutymax x10^6):(2f x Ae x Bmax)
    Umin - minimalne napięcie na uzwojeniu pierwotnym licząc wszystkie możliwe spadki napięć.
    Dutymax - maksymalne wypełnienie impulsy jakie może dać przetwornica, szukać w katalogu producenta.
    f - częstotliwość przetwornicy
    Ae - przekrój rdzenia w mm2, najlepiej z katalogu ale można obliczyć samemu.
    Bmax - maksymalne nasycenie rdzenia, zależne od rodzaju zastosowanego rdzenia: 2c85 - 0,05 dla 150kz, 0,1 dla 100kz, 0,15 dla 50kHz. Jest to uzależnione od strat w rdzeniu, jeśli się zbyt grzeje to trzeba ten parametr zmniejszyć.
    To jest dopiero obliczenie ilości zwoji pierwotnego :D
REKLAMA