logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig XS70/1 Fonia PL. Czy można przestroić? Nie mam pilota. Zawężanie napisów

Osnabruck3 04 Maj 2006 08:52 1262 7
REKLAMA
  • #1 2589962
    Osnabruck3
    Poziom 11  
    Grundig XS70/1 CUC 6330 (chyba-takie info z forum) czy wymaga przestrojenia(używany w Niemczech) nie mam oryginalnego pilota RM1475 lub TP720 więc nie mogę sprawdzić czy jest w menu TV.
    Ponadto - usterka - od dołu ekranu przezroczysty pasek zniękształca(zawęża napisy w poziomie).Proszę o radę czy warto naprawiać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2594187
    Kirartv
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Odnośnie paska: przede wszystkim należy sprawdzić kondensatorki w okolicy pionu, jego zasilaniu lub sam układ pionu. Ja bym, nawiet się pokusił na odswieżanie wszystkich elek w zasilaczu, po obu stronach.
    Co do fonii; najprostszym sposobem było by sprawdzenie płytki PCz, czy są na niej filtry na 6.5 MHz. Jak nie - to przestrajać. Sądzę, jednak, że przestrojenia nie uniknąć.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2597499
    Osnabruck3
    Poziom 11  
    No i po kłopocie - wymieniono układ sal. TDA 8350Q.Wymiana elek nie przyniosła porządanych wyników.
    Co do fonii należalo by przestroć ale w tani spośob nie uda sie uzskać stereo, pozostaje odbiór poprzez Video - dekoder cyfry.
    Pilot TP720 funkcjonuje poprawnie koszt 20 PLN.
    Niestety z pozycji serwisowej nie ma do wyboru języka polskiego i fonii DK.Telegazeta także bez znaków polskich.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2599204
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Co znaczy w tani sposób?Czy fonia np.równoległa lub rymi jest droga?Wcale nie i kwestia góra 10 minut.A warto przestrajać.pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2599341
    Kirartv
    Poziom 15  
    Chyba kolega miał na myśli fonie NICAM. :)
  • #6 2609446
    Osnabruck3
    Poziom 11  
    Dokładnie chodziło o fonię NICAM.
    Czy można zapisać wybraną szerekości dzwięku STERO tak by po każdym uruchomieniu TV lub przełączeniu AV nie korygować ustawień ?

Pozdrawiam
  • #7 2610220
    Kirartv
    Poziom 15  
    O ile wiem, surround się nie zapisuje. Chyba że się myle. Grundiga (różne modele) używam od kilku lat.
  • #8 2906072
    Osnabruck3
    Poziom 11  
    No niestety surround się nie zapisuje.Szkoda!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy telewizora Grundig XS70/1 CUC 6330 używanego w Niemczech, z pytaniem o konieczność przestrojenia odbiornika bez oryginalnego pilota RM1475 lub TP720. Wskazano, że przestrojenie jest prawdopodobnie konieczne, a najprostsza metoda to sprawdzenie obecności filtrów na 6,5 MHz na płytce PCz. W kwestii usterki – przezroczysty pasek u dołu ekranu zniekształca napisy poziomo; zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w okolicy układu pionu oraz odświeżenie elementów elektronicznych w zasilaczu. Wymiana układu sal. TDA 8350Q nie rozwiązała problemu. Przestrojenie fonii NICAM jest możliwe, ale uzyskanie stereo w tani sposób jest trudne; odbiór stereo możliwy przez dekoder cyfrowy podłączony do wejścia Video. Pilot TP720 działa poprawnie i kosztuje około 20 PLN. Z poziomu serwisowego brak opcji wyboru języka polskiego i fonii DK, a telegazeta nie obsługuje znaków polskich. Ustawienia surround (stereo) nie są zapisywane po wyłączeniu lub przełączeniu AV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA