logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilna kość BIOS do płyty głównej ECS P4VXASD2+?

kuba_982 05 Maj 2006 23:06 2215 9
REKLAMA
  • #1 2596557
    kuba_982
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jaką kość biosu można zastosować do płyty ECS P4VXASD2+ , czy można od czegoś podobnego włożyć . Bo płyta działa ale przy instalacji windowsa pokazuje się komunikat że brakuje jakiś sterowników urządzeń i że trzeba zmienić bios - upgrade nic nie daje.
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2596685
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Podaj DOKŁADNIE treść komunikatu bo to co interpretujesz to jakieś brednie.
  • REKLAMA
  • #3 2597207
    kuba_982
    Poziom 15  
    To nie są brednie ! W tej chwili mam płytę wyjętą więc nie podam dokładnego komunikatu. Ale dosłownie pokazywało, że jest problem z biosem, dokładnie z urządzeniami ACPI i ,że trzeba wymienić na nowszy bios a jak nie pomoże skontaktować się z producentem.

Dodano po 3 [minuty]:

W kilku firmach można zrobić flash biosu ale bez żadnej gwarancji że bedzie dobże a koszt jest znaczny 60-70 zł. Więc pomyślałem, że można włożyć nową kość np. od jakiejś uszkodzonej płyty.
  • #4 2597248
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Skoro Twoj bios nie obsluguje ACPI to podczas instalacji XP w chwili kiedy instalator prosi o sterowniki kontrolerow raid nacisnij F7.
    Nie wiem skad Ci przyszla do glowy taka bzdurna mysl jak jakas wymiana kosci biosu...

PS. Napisz ktora teraz masz wersje biosu oraz ktora masz wersje plyty.
  • REKLAMA
  • #5 2597457
    kuba_982
    Poziom 15  
    Zaraz zmieniam płyte. Aż nie mogę uwierzyć, że tylu fachowców w Gdańsku by nie wiedziało co jest chociaż dokładnie im opisywałem komunikat jaki się ukazywał.
    Czy jest jakiś sposób żeby nie instalować jeszcze raz windy na nowej płycie?
  • REKLAMA
  • #6 2597497
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Czy jest jakiś sposób żeby nie instalować jeszcze raz windy na nowej płycie? ...

Przy wymianie plyty glownej wymagana jest instalacja systemu na nowo.
  • #7 2597580
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    kuba_982 napisał:
    Aż nie mogę uwierzyć, że tylu fachowców w Gdańsku by nie wiedziało co jest chociaż dokładnie im opisywałem komunikat jaki się ukazywał.

Jeżeli kolega tak dokładnie opisywał im komunikat jak nam na Forum, to mogę w to uwierzyć. BIOS tej płyty oczywiście obsługuje ACPI: zakładka Power Management Setup Page, dokumentacja płyty strona 29.
    kuba_982 napisał:
    Czy jest jakiś sposób żeby nie instalować jeszcze raz windy na nowej płycie?

Jeżeli kolega już starą płytę zdemontował, to można spróbować uruchomić system z płyty instalacyjnej i wykonać instalację naprawczą Windows - drugie wystąpienie możliwości wyboru, czyli naciśnięcia klawisza R.
  • #8 2598116
    kuba_982
    Poziom 15  
    Dzięki Wielkie!!

uruchomiłem kompa ale mam problemy z AGP - już wcześniej przed awarią tak było że karte trzeba było kilka razy ustawiać w gnieździe żeby zaskoczyła -prawdopodobnie coś nie łączy. I teraz nie chce zaskoczyć nawet na innej karcie . Na PCI chodzi OK.
  • #9 2598126
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Zobacz czy żadna z blaszek w slocie AGP nie jest wygieta/zlamana itd.
  • #10 2600738
    kuba_982
    Poziom 15  
    DZIĘKI WIELKIE!!
    Wszystko OK , udało mi się włożyć grafę i wszystko chodzi OK!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o kompatybilną kość BIOS do płyty głównej ECS P4VXASD2+ z powodu problemów podczas instalacji systemu Windows, gdzie pojawia się komunikat o braku sterowników i konieczności aktualizacji BIOS-u. W dyskusji wyjaśniono, że BIOS tej płyty obsługuje ACPI i problem może wynikać z konieczności naciśnięcia F7 podczas instalacji Windows XP, aby załadować sterowniki kontrolerów RAID. Wymiana kości BIOS nie jest zalecana ani typowa. Przy wymianie płyty głównej konieczna jest ponowna instalacja systemu. Zaproponowano także wykonanie instalacji naprawczej Windows (opcja R). Dodatkowo pojawiły się problemy z gniazdem AGP, które wymagało fizycznej korekty, co po naprawie pozwoliło na prawidłowe działanie karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA