logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA10 - problem z diodą dozór na manipulatorze LED

pcprint 07 Maj 2006 18:22 1855 14
  • #1 2602050
    pcprint
    Poziom 11  
    Mój problem jest kolejnym na który natrafiłem w trakcie konfiguracji centrali CA10 . Sytuacja jest następująca : CA10 + LCD+LED(12) , 2 strefy 1-NOC i 2 -DZIEŃ , strefa 1 obsługiwana z manipulatora LCD , strefa DZIEN z manipulatora LED . Strefa 1 jest podstrefą strefy 2 . Załączając z LED( DZIEN) uzbrajają sie obie strefy i zapala się dioda DOZÓR - jest OK . Załączając z LCD uzbraja się strefa 2 i też jest niby OK ale nie zapala się dioda DOZÓR na 1 manipulatorze - i tu jest mój problem . Mam domownika któremu zdarza sie wracać później ( kiedy już zazbroję na NOC ) i wchodząc do domu gdzie jest manipulator LED nie jest sygnalizowane że włączony jest alarm ( brak świecenia się diody DOZÓR lub GONG'u informującego o potrzebie rozbrojenia alarmu)- efekt :reszta rodziny na nogach i sąsiedzi z wyrzutami rano . Może popełniłem gdzieś jakąś pomyłkę w konfiguracji i dlatego zwracam się do osób które mają większe doświadczenie o pomoc .
  • #2 2602328
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Napisz jak zorganizowałeś to że strefa noc ( czyli np parter budynku ) uzywa tych samych czujników co dzień- zakładam że czujniki w drzwiach czy obserwująca to miejsce czujka jest jako wejscia - wyjścia - czyli opóźniona o czas na wejście. Prawdopodobnie opóźnienie działa tylko wchodzący nocny łazik o tym nie wie. MA szansę zablokować alarm funkcją GO TO ( jezeli nie została zablokaowana) należy tylko go o tym poinformować. I tu trzeba trochę pokombinować- ja bym to zrobił w sposób następujący: Jedno z wyjśc programowanych zaprogramowałbym jako wskaźnik czasu na wejście i dalej dowiesiłbym do niego piszczyk 12V po niewykorzystanych żyłach do szyfraora LED ( próbowałem w takiej sytuacji wykorzystać wewn. piszczyk ale wymaga to duzych ingerencji w elektronike ( gwarancja !)
    Piszczyk mozna zrobić jako ciagły lub pulsujący. Ta informacja powinna wystarczyć lazikowi jako wejście w zazbrojony system. NA upartego mozna jeszcze zaświecić jakąś diodę w szyfratorze ( robiac połaczenie wyjście programowane -przekaźnik- wejscie nieużywan w systemie) ale to i tak zginie w choince świecących diod od wejścia.
    I dalej GO TO czyli z dolnego LED szyfratora nacisnąc na dłużej 1 ( przejście do obsługi strefy 1) i kod rozbrojenia.

Jeżeli nie masz wolnych zył w szyfratorze to poszukaj najbliższej czujki ( tam z reguły da się coś wygospodarować ( przy 2 EOL lub braku sabotażu najczęściej jest jedna wolna para.
    Powodzenia
    Pozdr.J.
  • #3 2602565
    pcprint
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź , dokładnie jest tak jak napisałeś tzn : mam w obecnej chwili podłączone 11 czujek . Dzień to wszystkie czujki a noc to 7 ( wyłączone pomieszczenia w których wieczorem ktoś z domowników może przebywać . Czujka wejściowa oczywiście zaprogramowana jako wejcie-wyjscie . Chodzi właśnie o ten brak informacji na manipulatorze LED . Uważałem że jeżeli moc jest podstrefą dnia to manipulator to powinien pokazywać i nie potrzeba jakiś dodatkowych doróbek . A czy można na tym manipulatorze uruchomić opcję gongu w chwili naruszenia strefy wejścia , ale żeby nie działała kiedy system nie jest załączony ?
  • #4 2602873
    adamjur1
    Poziom 42  
    Funkcja CHIME - gong dotyczy wejścia do którego jest przypiasana, nie można jej uzależniać od stanu centrali. Sam walczyłem z tematem sygnalizacji za długo otwartych drzwi ( uruchamiając nawet forum Satela gdzie jestem zarejestrowaną firmą) I nie ma w CA-10 możliwosci zasygnalizowania innych sytuacji niz przewidziane w programie.
    Założenie dodatkowego piszczyka ( jak pisałem poprzednie ) nie jest przeróbką tylko wykorzystaniem oferowanych przez CA-10 możliwości. Sam tak właśnie rozwiązałem temt za długo otwartych drzwi.( dowiesiłem w pobliskiej czujce PCP piszczyk sterowany z OUT 5 zaprogramowany na sygnalizację awarii wejścia któremu zaprogramowałem max czas działania)
    Problem można by rozwiązać jeszcze tak ( uprzedzam że bardzo skomplikuje obsługę)
    Można strefy zaprogramować jako ossobne, i uzbrajać ( i rozbrajać ) używając funcji GO TO.( z dowolnego szyfratora) Trzeba by uzbrajać podwójnie np z LCD kod i #, 2 na dlużej kod i #. Podobnie przy [owrocie do domu łazika nocnego, tylko kod i#, 1 na dłużej kod #,
    Wtedy będą się wyświetlać stany na dolnym s.LED i będzie sygnalizowany akustycznie czas na wejście.
    Pozdr.J.
    ps opracowałem to na zasadzie ćwiczenia teoretycznego z instrukcją w ręku.......... :D
  • #5 2603432
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    możesz zrobić tak przypisać wszystkie czujki do obu stref czyli jak załączysz z lcd zaświecą ci się LED 1i2 a na manipulatorze zaświeci Ci sie czuwanie w opcji 131 ustawiasz globalne hasła . Teraz masz sytuację taką że gdzie nia załączysz to czuwa wszystko . Następny krok to ustawienie czujek blokowanych przy braku wyjścia tzn w opcji 127 i 128 zaznaczsz czujki które mają być zablokowane na noc .Działa to tak jeśli załączysz czuwanie na górze i nie naruszysz czujki wejści /wyjścia to zablokują się wybrane czujniki , a jeśli załączysz czuwanie z manipulatora przy wejsściu i naruszysz czujkę wejści /wyjścia to załączy się wszystko , czas na wejście będzie sygnalizowany w obu strefach.
    Jeśli chcesz się pobawić to możesz dorobić drugą led czuwaniw w manipulatorze i podłączyć wsk czuwania strefy noc i dorobić buzer do wyjścia sygnalizacja czasu na wejście
  • #6 2603635
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jarek1 dziękuję w imieniu autora i swoim za podpowiedź, w zasadzie rozwiązuje ona jego problem metodami programowania - widać jak nieużywane informacje ze szkoleń znikają w pamięci- ja robie głównie obiekty handlowe gdzie nikt nie zostaje na noc - rutyna!!!!( za skuteczną podpowiedź mającą zastosowanie ogólne, nie tylko w przypadku tego tematu nagradzam Cie ekstra prywatnie 10 pkt.)
    Jednocześnie pytanie:
    jezeli w obu sygnalizatorach będzie sygnalizowane zazbrojenie systemu ( diody dozór,) i czas opóźnienia przy wejściu jest sygnalizowny piszczykiem w oby szyfratorach to po co dobudowywać dodatkowe sygnalizacje ?
    Pozdr.J.
  • #7 2604177
    jarek1
    Poziom 27  
    te dodatkowe piszczki proponowałem gdyby nie chciał przeprogramowywać centrali dałem poprostu dwa rozwiązania
  • #8 2605983
    pcprint
    Poziom 11  
    Duże dzięki "jarek1" za podpowiedź . Właśnie o to mi chodziło . Nie za bardzo mi chciało się bawić w dorabianie dodatkowych rzeczy . Jutro będę miał chwilę to przeprogramuję centrale i napiszę jaki efekt . I jeszcze jedno pytanko gdzie znajdę 127 i 128 jeżeli będę programował za pomocą komputera (DLOAD).
  • Pomocny post
    #9 2606136
    jarek1
    Poziom 27  
    funkcja ta jest w opcji STREFY i nazywa sie "blok.przy braku wyjścia" podświetlasz sobie i naciskasz spację pojawia się "b" i tak każdą czujkę która ma być blokowana.
  • #10 2609149
    pcprint
    Poziom 11  
    Jarej 1 jeszcze raz dziękuję działa idealnie - o to mi chodziło . Widzę że mam do czynienia z prawdziwym fachowcem w tej dziedzinie . Jak rozumiem blokuję te czujki na 1 i 2 strefie jednocześnie .
  • #11 2609214
    jarek1
    Poziom 27  
    tak bo dwie strefy musisz mieć bo masz dwie klawiatury
  • #12 2609827
    c r i s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeśli chcesz na dwa manipulatory zawiesić na obiekcie to tak:
    każdy manipulator jest przypisany do konkretnej strefy. I tak: manip. podłączony do clk1 nalezy do strefy 1, a podł. do clk2 do str 2.
    Pamiętaj o różnym zezworkowaniu manipulatorów.
    W programie 8 i 9 przypisujesz wejscia.
    Np.: górny manipulator należy do strefy 1 (czyli wejścia z parteru, te które chcesz uzbrajać na noc przypisane w progr 8), a dolny manipulator należy do strefy 2 (progr 9 - zaznaczasz wszystkie używane wejścia, czyli całość domu, górę i dół).
    Zawsze sobie robię (bo jest przejrzyściej), że na każdym manipulatorze wyświetlają mi się wszystkie wejścia (program 12 i 13 zaznaczam wszystkie diody).
    Będziesz mógł wychodząc z domu załączać wszystko jednym kodem bez potrzeby przechodzenia pomiędzy strefami (po to przypisujesz wszystkie wejścia do podsystemu 2). A w nocy z górnego manpulatora uzbrajasz dół.
  • #13 2609972
    jarek1
    Poziom 27  
    cris przecież ja mu dałem idealne rozwiązanie a to co ty piszesz powraca do początku dyskusji ,czytaj wszystko od początku a nie nabijaj sobie punktów
  • #14 2613407
    c r i s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witaj jarek1. Ja nie nabijam Sobie punktów, lecz daje drugą możliwość zrealizowania takiego pomysłu, nie opisałem twojego sposobu wiec nie wiem skad ten bulwers z twej strony ? Jak Ja zadaję pytanie na forum, to cenne są dla Mnie wszystkie uwagi i możliwości. A jak chcesz jakiegos punkta to powiedz chętnie Ci go podaruje. Pozdrawiam. (bez urazy)
  • #15 2613499
    jarek1
    Poziom 27  
    Przeczytaj dokładnie pierwszy post autora tematu przecierz ty mu podałeś to samo co on mial tylko to nie spełniało wszystkich oczekiwań

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji centrali alarmowej CA-10 z dwoma manipulatorami: LCD i LED, obsługującymi odpowiednio strefy NOC i DZIEŃ, gdzie strefa NOC jest podstrefą strefy DZIEŃ. Przy uzbrajaniu systemu z manipulatora LED zapala się dioda DOZÓR, natomiast przy uzbrajaniu z manipulatora LCD dioda ta na manipulatorze LED nie świeci, co powoduje brak sygnalizacji załączenia alarmu dla domownika wracającego późno. Dyskusja koncentruje się na sposobach programowania stref i czujek, aby zapewnić prawidłową sygnalizację na obu manipulatorach. Proponowane rozwiązania obejmują przypisanie wszystkich czujek do obu stref, wykorzystanie opcji blokowania czujek przy braku wyjścia (opcja 127 i 128 w programie DLOAD), oraz stosowanie funkcji GO TO do zarządzania uzbrajaniem i rozbrajaniem. Dodatkowo sugerowano wykorzystanie wyjść programowalnych do sterowania sygnalizacją dźwiękową (gong, piszczyk) i świetlną na manipulatorach, choć niektóre funkcje, jak uzależnienie gongu od stanu centrali, nie są dostępne w CA-10. Ostatecznie rozwiązanie polega na odpowiednim zaprogramowaniu stref i czujek, co pozwala na prawidłową sygnalizację załączenia alarmu na manipulatorze LED bez konieczności dodatkowych przeróbek sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA