logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA10 - manipulator LCD + LED - nie świecą diody od wejść

kasprzyk 05 Cze 2007 19:23 4461 12
REKLAMA
  • #1 3956627
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Alarm funkcjonuje jakieś dwa miesiące na manipulatorze LCD, docelowo przygotowałem przewody pod manipul. LED, który dzisiaj zamontowałem.

Manip. LCD - wisiał na punkcie B(piwnica) przełożyłem go na punkt A (parter) i przepiołem przewód od zegara na CLK1 manipulator LED założyłem w punkcie B (piwnica) i podpiołem pod CLK2.

Po załączeniu systemu LCD funkcjonuje prawidłowo, natomiast w LED nie świecą się diody od wejść, nie można podać kodu - brak pisku na przyciskach.

W manipul. LCD funkcją fs124 zrobiłem automatyczne odczytanie adresów anipulatorów - od tego momentu zaczęły reagować przyciski, ale nadal nie pozwala on na wpisanie kodu (instalatora czy użytkownika) po wpisaniu dowolnego kodu uaktywnia się alarm, którego nie można wyłączyć, (tylko w LCD-ku) nadal nie świecą diody od wejść.

Wyłączenie/ włączenie systemu - to samo.

Wypiołem manip. LCD - zostawiłem tylko LED - to samo.

LED przeniosłem w punkt A (w miejsce LCD) - manipulator zaczął funkcjonować poprawnie, po ponownym podłączeniu go w punkt B, LCD w punkt A - sytuacja ta sama, przepiołem LED na CLK3 - nadal ta sama reakcja, ustawiłem inną pamięć w LED 0110 - wyłączenie centrali, odczyt adresów manipulatorów i nadal ta sama sytuacja (system manip LCD odczytał jako 1001, a manipulator LED jako 0110 - czyli prawidłowo.

Pozostała mi jedna rzecz do sprawdzenia - którą wykluczyłem - uszkodzony przewód do punktu B (piwnica) ale przecież tam do dzisiaj wisiał manip. LCD i wszystko było dobrze.

Czy jeżeli manip. led (lub LCD) podłączę np. pod CLK3 (bez podłączania clk1 czy clk2) system będzie funkcjonował prawidłowo?
    Jakieś podpowiedzi?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 3956679
    marcelon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    wyjście clk 2 oznacza ,że obsługuje on 2 strefę , poczytaj dokładnie instrukcję , podepnij obydwa pod clk1 , jednak wg.instrukcji nie jest to zalecane , popatrz jakie masz typy manipulatorów może się uda jak nie to pozostaje zabawa ze strefami i wejściami
  • Pomocny post
    #3 3957621
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Jeśli możesz (nie wykorzystujesz wszystkich stref to skopiuj ustawienia strefy 1 na strefę 2 (pod tą masz podpięty LED), tak aby strefa 1 była również strefą 2 i wzajemnie. Powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #4 3958060
    adi_al
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Pierwszy manipulator musi być na clk1 drugi na clk2 oba muszą mieć inne adresy czyli w led zmieniasz zworki / co zrobiłeś z tego co piszesz/ wersja manipulatora ma znaczenie ale czy pamiętasz że centrala automatycznie dopisuje manipulator z clk2 do drugiej strefy z kodem użytkownika 2345.Sprawdzenie wersji to musiałbyś zadzwonić do Satela telefon masz w instrukcji a strefy jeśli wystarczy Ci jedna to skopiuj tak jak doradził kolega wcześniej.Jak tak opisaleś Twoje problemy to przypomina mi się że kiedyś miałem podobny przypadek i objaw był taki że musiałem mieć /nie jestem pewny bo to było kope lat temu/ klawiature LED na clk1 a LCD na clk2 i wtedy było wszystko ok. a jak zmieniłem to po czasie robiły się jakieś jaja jak podpiołem tak jak pisze to kilka lat i spokój.Prawdopodobnie mnie wtedy wersja coś nie pasiła.
  • Pomocny post
    #5 3958646
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    to że nie świecą to znaczy że nie jest włączone wyświetlanie w strefie .
    Zresetuj do ustawień fabrycznych i włącz z dwoma manipulatorami ,nie ma znaczenia który na którym i jakie mają adresy (moga mieć wszystkie taki sam adres)wejściu jedynie wazne jest żeby na clk 1 i 2 ,wczesniej sprawdź czy nie masz kłopotu ze spręzynką sabotazową led-a,a jeszcze możesz przeczytać pamięc alarmów (skoro piszesz że włącza się gdy próbujesz wklepać kod--czy czasem nie będzie napisane sabotaż manipulatora str2)
  • #6 3961162
    adi_al
    Poziom 18  
    Kolego "pkhenr" a jak myślisz po co w takim razie jest możliwość zmiany adresu w manipulatorach skoro jak twierdzisz mogą mieć taki sam adres..Co do wspólpracy manipulatorów to maly cytacik z instrukcji instalatora :z manipulatorami LCD v3.08 (i kolejnymi wersjami) mogą działać niepoprawnie
    starsze manipulatory typu CA-10 KLED-S, dlatego zaleca się używanie manipulatorów
    CA-10 LED-S v1.2 lub nowszych (dotyczy to również dawniej produkowanych
    manipulatorów CA-10 KLED-M).Następny cytat z instrukcji instalatora : Adres jest dodatkowym zabezpieczeniem sabotażowym manipulatora. W każdym
    manipulatorze należy ustalić inny (dowolny) adres
    . Adres w manipulatorze LED ustala się
    zakładając zworki na odpowiednie pary kołków ABCD (patrz rysunki: 3, 6 i opis funkcji
    serwisowej FS111), natomiast w manipulatorze LCD należy go zaprogramować.
    Programowanie polega na wpisaniu czterech cyfr w kodzie binarnym (na zasadzie analogii
    z manipulatorami LED: 1=kołki zwarte, 0=kołki rozwarte). Centrala nie obsługuje
    manipulatorów typu LED, w których założone są wszystkie zworki lub też zworek nie ma
    wcale oraz manipulatorów typu LCD, w których zaprogramowany został adres 0000 lub 1111.
    .A z praktyki wiem że jak są ustawione te same adresy i np.LCD+LED+exspander a system miał dwie strefy/takie zdarzenie miałem/i obie klawiatury miały ten sam adres to przy wyjściach z serwisu pojawiały sie czasami alarmy oraz czasami przychodził alarm i w pamięci zdarzeń nie było śladu po nim.Po zmianie adresów problemy znikły.
  • #7 3961843
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Myślę, że do końca tygodnia odwiedzę ten system.
    Zawsze zakładałem systemy na manipulatorach LCD (jednym, kilku) o ile problemy na początku występowały zawsze - to jednak automatyczna konfiguracja manipulatorów zawsze rozwiązywała problem, nigdy nie było takiego kłopotu co tutaj.

Co do adresów manipulatorów - tak jak pisałem - po odczycie wszystkich manipulatorów na wyświetlaczu LCD sytuacja wygląda następująco:
    system automatycznie w miejsca gdzie nie ma podpiętego manipulatora przypisuje adres 1001, co ciekawe w miejscu CLK1( manipulator LCD) także przypisuje adres 1001 - kiedy zmieniłem adres manip. LED na 0110 i wpiąłem go na CLK3 - było analogicznie czyli manip1 1001, manip.2 1001, manip3 0110, manip.4 1001.

Międzyczasie zadzwoniłem do Satela, technik kazał mi ustawić manip. LED na 1001 (przywrócić jego pierwotne ustawienia) wniosek - nie bardzo potwierdza się to, że adresy muszą być różne.... - ktoś by musiał to wyjaśnić ;)

Pzdr
  • #8 3962139
    adi_al
    Poziom 18  
    No i prawidłowo Ci pokazało bo LCD fabrycznie ma ustawiony 1001 i daj go na clk1 LED z adresem 0110 na clk2 wchodzisz z kołków do serwisu dajesz FS 124 i jest ok dopisujesz wejścia do strefy 2 pamiętasz o kodzie 2345 w drugiej strefie i wszystko pali.A co do informacji w Satelu to jest z nimi różnie niestety.Nie dawaj tego samego adresu.
  • REKLAMA
  • #9 3990710
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

W led przywróciłem adres 1001

Problemem było brak zaznaczonej funkcji:
    WYśWIETLANE W MANIPULATORZE LED - dla strefy B - ktoś wyżej o tym wspomniał - byk zrobił się widoczny dopiero jak podłączyłem kompa - pewnie jakbym miał za pierwszym razem przy sobie komputer zauważył bym to - a tak zaznaczyłem wejścia dla strefy drugiej, a wyświetlanie nie.

Mam jednak na deser pytanie, może zanim sięgnę do strony satela ktoś mi odpowie - manipulator LED nie ma podświetlenia (swego czasu było ;) ) z poziomu dloadu nie idzie tego załączyć - bynajmniej są tylko zakładki dla manipulatorów LCD (a rozumiem, że LCD2 to nie LED)
    Ktoś pamięta funkcję serwisową?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #11 3991165
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    No i lenistwo się opłaciło ;)

Tak na marginesie - w której instrukcji jest opisana ta funkcja manip LED? , bo jakiś ślepy jestem :)

Dzięki

Pzdr
  • Pomocny post
    #12 3991416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 3991446
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    sharp napisał:
    Użytkownika (np. w najnowszej: str. 15 "Funkcje HOLD DOWN użytkownika").

pozdrawiam - Maciej

To wszystko wyjaśnia :) - patrzyłem na rysunek na ostatniej stronie - tam 9-tka "wisi" bez opisu.

pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył podłączenia manipulatora LED do systemu alarmowego z manipulatorem LCD w centrali CA10. Manipulator LCD działał poprawnie na CLK1, natomiast manipulator LED podłączony do CLK2 nie świecił diod wejść i nie pozwalał na wpisanie kodu, co skutkowało niekontrolowanym uruchomieniem alarmu. Rozwiązaniem okazało się prawidłowe przypisanie adresów manipulatorów (adresy muszą być różne) oraz skonfigurowanie wyświetlania wejść dla strefy, do której podłączony jest manipulator LED. Zalecano również kopiowanie ustawień strefy 1 na strefę 2, jeśli nie są wykorzystywane wszystkie strefy. Wskazano, że adres manipulatora LED ustawia się za pomocą zworek, a w manipulatorze LCD programuje się go kodem binarnym. Po przywróceniu adresu LED do 1001 i włączeniu wyświetlania wejść dla strefy B problem zniknął. Dodatkowo poruszono kwestię braku podświetlenia manipulatora LED, które nie jest możliwe do włączenia z poziomu oprogramowania Dload, a funkcja ta jest opisana w instrukcji użytkownika (funkcja HOLD DOWN). W dyskusji podkreślono znaczenie prawidłowego przypisania adresów i konfiguracji stref dla poprawnej pracy manipulatorów w systemie CA10.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA