Problem z moim samochodem zaczął się od zapalania lampki "CHECK ENGINE". Kontrolka jednak szybko gasła a z samochodem nic specjalnego się nie działo. Ale w międzyczasie zaczął sypać się układ wydechowy, kontrolka zapalała się częściej, i co gorsza silnik natychmiast gasł.Odczytałem kody błędu(12 i 44), restart komputera, i po krótkiej chwili, mogłem kontynuować jazdę. Wymieniłem wszystkie tłumiki wraz z katalizatorem( sonda lambda była w dobrym stanie bez oznak zniszczenia). Po dwóch dniach kontrolka zapalała się ponownie (te same kody błędu), aż samochód całkiem zamilkł. Nawet restart komputera na nic się zdał.Tym razem okazało się że padł moduł, wymieniłem, ale kontrolka dalej się zapala jednak silnik nie gaśnie. Sprawdziłem więc kolektor ssący i przewody czy nie ma fałszywego powietrza, przeczyściłem urządzenie wtryskowe.Proszę o podpowiedź, gdzie jeszcze szukać i co sprawdzić aby wyeliminować tę usterkę.Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie odnośnie obrotomierza( ani drgnie), jak go sprawdzić? Dodam tylko że wszystkie wskaźniki i kontrolki na desce rozdzielczej działają.