logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1600 GLI 1996 – kody błędów 12 i 44, check engine, gaśnie silnik

k_wiesław 09 Maj 2006 13:14 2486 6
REKLAMA
  • #1 2607951
    k_wiesław
    Poziom 2  
    Problem z moim samochodem zaczął się od zapalania lampki "CHECK ENGINE". Kontrolka jednak szybko gasła a z samochodem nic specjalnego się nie działo. Ale w międzyczasie zaczął sypać się układ wydechowy, kontrolka zapalała się częściej, i co gorsza silnik natychmiast gasł.Odczytałem kody błędu(12 i 44), restart komputera, i po krótkiej chwili, mogłem kontynuować jazdę. Wymieniłem wszystkie tłumiki wraz z katalizatorem( sonda lambda była w dobrym stanie bez oznak zniszczenia). Po dwóch dniach kontrolka zapalała się ponownie (te same kody błędu), aż samochód całkiem zamilkł. Nawet restart komputera na nic się zdał.Tym razem okazało się że padł moduł, wymieniłem, ale kontrolka dalej się zapala jednak silnik nie gaśnie. Sprawdziłem więc kolektor ssący i przewody czy nie ma fałszywego powietrza, przeczyściłem urządzenie wtryskowe.Proszę o podpowiedź, gdzie jeszcze szukać i co sprawdzić aby wyeliminować tę usterkę.Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie odnośnie obrotomierza( ani drgnie), jak go sprawdzić? Dodam tylko że wszystkie wskaźniki i kontrolki na desce rozdzielczej działają.
  • REKLAMA
  • #2 2608555
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Kod błedu 12,wyskoczy ci zawsze gdy silnik jest zgaszony.Jest to brak impulsow czujnika polozenia walu korbowego.(normalka jak silnik nie pracuje.Natomiast kod 44 jest to zbyt niski sygnal czujnika tlenu,czyli sondy lambda.Wykrec ja i sprubuj wyczyscic.Przyczyna powstania tego bledu moze tez byc slabe polaczenie elektryczne,zbyt nmala ilosc podawanego paliwa lub duzy przeciek powietrza do ukladu dolotowego.
  • REKLAMA
  • #3 2608705
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2608869
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Dokladnie.
  • REKLAMA
  • #5 2609532
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Zacznij jeździć na benzynie będziesz miał problem z głowy. Pozdrawiam.
  • #6 2610645
    k_wiesław
    Poziom 2  
    W samochodzie nie mam instalacji gazowej.W takim układzie jeszcze raz sprawdzę szczelność układu dolotowego, oraz sondę lambda. Co do paliwa to jak dokładnie można sprawdzić ciśnienie, bo jak odłączyłem przewód paliwowy to ciśnienie było spore. Pozostaje jeszcze problem z obrotomierzem.
  • #7 2610676
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    k_wiesław napisał:
    W samochodzie nie mam instalacji gazowej.W takim układzie jeszcze raz sprawdzę szczelność układu dolotowego, oraz sondę lambda. Co do paliwa to jak dokładnie można sprawdzić ciśnienie, bo jak odłączyłem przewód paliwowy to ciśnienie było spore. Pozostaje jeszcze problem z obrotomierzem.

Spore, czyli jakie? A sprawdza sie to manometrem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Polonezie 1600 GLI z 1996 roku pojawiły się kody błędów 12 i 44 oraz zapalenie kontrolki "CHECK ENGINE", a silnik gaśnie. Kod 12 oznacza brak impulsów z czujnika położenia wału korbowego, co jest normalne przy wyłączonym silniku. Kod 44 wskazuje na zbyt niski sygnał z czujnika tlenu (sondy lambda). Zalecane jest wykręcenie i wyczyszczenie sondy lambda oraz sprawdzenie szczelności układu dolotowego, gdyż nieszczelności mogą powodować błędy. Wymiana tłumików i katalizatora nie rozwiązała problemu. Moduł sterujący został wymieniony, lecz kontrolka nadal się zapala, choć silnik już nie gaśnie. Sprawdzenie ciśnienia paliwa powinno odbyć się manometrem. W samochodzie nie ma instalacji LPG, co wyklucza jej wpływ na usterkę. Dodatkowo występuje problem z obrotomierzem, który nie reaguje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA