logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT-518: Błąd transmisji po podłączeniu do 12V zamiast 5V, co sprawdzić?

MacGyver 7 09 Maj 2006 20:47 3096 21
REKLAMA
  • #1 2609494
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    zmontowałem powyższy układ, przez pewien czas działał prawidłowo. Ale przez nieuwagę włączając do kompa zamiast pod 5v podłączyłem 12 i klapa. wymieniłem wszystkie ukł scalone, tranzystory i nadal nie działa. Za pomocą pożyczonej myszki sprawdzałem port COM i mysz chodziła. Przy jakiej kolwiek próbie zapisu dioda LED mignie krótko i na kompie wyskakuje napis "błąd transmisji lub brak programatora". Co może jeszcze być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 2609918
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    a kondensatory, rezystory, oscylatory sprawdzałeś ? nie ma tego dużo.

Pozdrawiam :)
  • #3 2611888
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Sprawdz MAX232 (pod wzgledem transmisji - zapętl RX z TX i przez program terminal tzw "echo") i czy dział przetwornica +12V. Wyjmin procesor i przeczytaj w opisie uruchomieniajak jak testować poprawnośc wytwarzania napięć z przetwornicy. Jeśli to działa poprawnie to procesor programatora do wymiany jak dalej lipa (działa u kumpla na kompie lub tp a u Ciebie nie) to, przykro mi masz uwalony port w PC.
  • #4 2612027
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Przetwornica daje +12v. rezystory nie powinny pójść przy 12v bo mają zbyt duży opór. o kwarcach nie pomyślałem, ale kupie jutro w sklepie i wymienię na wszelki wypadek. Jak pisałem wszystkie skalaki sa nowe, łącznie z prockiem. Z tego portu mysz jednak działała, więc nie wiem co zrobić.
  • #5 2613161
    morph13
    Poziom 25  
    MacGyver 7 napisał:
    .....Jak pisałem wszystkie skalaki sa nowe, łącznie z prockiem. .....

Skoro dałeś nowy procek to rozumiem, że zaprogramowaleś go wcześniej bo on odpowiada za obsługe programatora i transmisje do PC. A bez "wsadu" to nie ma siły żeby 518-nastka ruszyła.
  • #6 2621297
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    To to ja wiem że procesor bez programu to jak autobus bez kierowcy. z dostaniem takich kwarców w okolicy mam problem więc ich nie wymieniłem. gdzieś czytałem że mysz na com nie jest podpięta pod te same piny portu co programator więc nie da sie myszką z cała pewnością sprawdzić czy port jest na 100% dobry. Zna ktoś może pewny sposób żeby sprawdzić port? bo w ciemno nie chcę mi sie dokupywać kontrolerów portu do komputera.
  • REKLAMA
  • #7 2621322
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    TAK.

Zewrzyj piny 2 i 3 ze sobą, odpal program terminalu, wyłacz echo lokalne, wybierz prędkość, połącz sie i zacznij wysyłać znaki. Jezeli na ekranie zobaczysz że coś przychodzi to bedzie to znaczyło że port działa.
  • #8 2623047
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Echo lokalne? ściągnąłem z googli ten program, ale nawet przy odłączonej wtyczce zawsze zwraca to co wyśle, chyba że zaznacze BRK (może to jest to echo, nie wiem), wówczas cobym nie robił to nic nie zwraca.
    Załączniki:
    • AVT-518: Błąd transmisji po podłączeniu do 12V zamiast 5V, co sprawdzić? Test.PNG (18.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2623835
    morph13
    Poziom 25  
    Test sprawności najłatwiej jest przeprowadzić poprzez "echo" czyli piny RXD i TXD zwarte i MAX232 pracuje "na siebie".
    Jednak przed tym testem polecam zrobić coś takiego. Wysyłać bzdurne wartości na port i sprawdzić na pinie RXD (przy wyjętym procesorze) czy pojawiaja się impulsy za pomocą sondy logicznej !!! (lub oscyloskopu) a nie za pomoca innych dziwnych wynalazków które nie są w stanie wykryć impulsów TTL/CMOS a jedynie pokazuja tylko stan napięcia.
    Jeśli sa impulsy to tor odbiorczy jest OK. Potem to co napisałem wyżej i poprzez echo.

W załączniku program którego używam notorycznie i nie ma z nim problemów. Nie miałem czasu grzebać w zasobach elektrody więc umieszczam jescze raz. Może moderator zamiast pliku umieści link.
    Załączniki:
    • Terminal.rar (197.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2623930
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Wbrew pozorom test przejscia przez maxa w obie strony mozna przeprowadzic zwyklym miernikiem. U mnie ta metoda zawsze pozwala na wstepne okreslenie problemu.
    Nawet w warunkach polowych robie tak ze jedna reka trzymam sonde od miernika przytknieta do odpowiedniej linii RXD lub TXD (zarowno po stronie PC jak i za MAXem), a druga naciskam przypadkowe klawisze przy wlaczonym hiperterminalu windowsowym :D. Wyraznie widac zmiany napiecia nawet przy duzych predkosciach transmisji.
    Druga sprawa (jak juz kolega wspomnial) to pomiar napiecia na kondensatorze od pompy pojemnosciowej ukladu MAX232 (zawsze przy poprawnej pracy na jednym z kondow mam tam jakies -7 do -9 V)
  • #11 2624132
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Łączyłem TXD z RXD zarówno pomiędzy komputerem a MAXem jak i pomiędzy MAXem a prockiem sterującym i zwracało znaki z klawiatury (Oczywiście echo wyłączone) więc port pewnie jest dobry. Zastanawiam sie czy przypadkiem mi źle (lub wcale) zaprogramowanego procka nie przysłali bo już całkiem pojęcia nie mam co może być nie tak.
  • #12 2624149
    morph13
    Poziom 25  
    O ile dobrze pamiętam to tutaj umieściłem wsad doprocka.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic71895.html#472700

nie to nie to, zaraz poszukam bo mam gdzieś źródła
    Procek wsadz z serii"S" to beziesz mógł zaprogramować go po ISP i wsadzić w 518-tke.

A oto materiały
    Załączniki:
    • avt518_Mcs51.rar (36.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2625238
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    dzięki, ale gdybym miał inny programator to nie męczyłbym sie z tym. nie potrafię obecnie robić tak dokładnych płytek (metodą fotochemiczną nie umiem, a na żelazko to tylko z ksera, bo nie mam drukarki laserowej)żeby zrobić samemu programator dlatego zdecydowałem sie na KIT-a.

Czy jakbym dał kwarc o innej, podobnej częstotliwości to czy zadziała? bo takiego niema w sklepach a nic innego mi do głowy nie przychodzi.
  • #14 2625612
    morph13
    Poziom 25  
    Procesor 89S52 programujesz szeregowo po ISP a interfejs to zaledwie jeden scalaczek i to dostępny a można i zrobić bez scalaka tylko z rezystorami zabezpieczającymi port LPT.

Programujesz tak procek, ładujesz go do 518-tki, programujesz 89c51 normalnie programatorem, przekładasz kości i po sprawie. co tu kombinować

Programator ISP i soft to układ A. Dybkowskiego do zassania z elki.
  • #15 2628296
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    A może być 89S8252 (wiem że sporo droższy, ale taki jest na miejscu w sklepie od ręki)?
    Czy podłączone w ten sposób na bank zadziała?

http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html

Nie wiem skąd wziąść kość U1A, ale chyba jest to zwykły bufor wejściowy i chyba można by go zastąpić, lub zamiast kostki połączyć A1 z Y1 itd.
  • #16 2628441
    morph13
    Poziom 25  
    Masz dostęp do netu, wystarczy zmówić na allegro i w ciagu 2-3 dni masz scalaki w domu. Użyj 89s51 lub 89S52 nie kombinuj bo potem bedziesz pisał, że nie działa, a kość w interfejsie to standardowy bufor często stosowany w starych płytach głównych PC. Jednak najlepsza wersja HC.
    Link jaki podałeś odnosi się dokładnie do tego oprogramowania o którym wspomniałem wcześniej.
  • #17 2649669
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    przesyłka, zjazd, trochę trwało he he.
    Zrobiłem to na procku 89s52 i częściowo działa. mianowicie możliwe jest kasowanie i odczytywanie pamięci, ale przy próbie zapisu wyskakują błędy. No i dioda sygnalizująca zapis świeci sie cały czas.
    Czy może to być wina podstawek że nie chce działać?
  • REKLAMA
  • #18 2652846
    morph13
    Poziom 25  
    Czyżby było coś nie tak z przetwornica....
    Muszę luknąć w schemat........
  • #19 2740010
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    wracam do tematu gdyż zniechęcony odłożyłem projekt na półkę.
    Wydaje mi sie że to wina programu sterującego procka, gdyż gdy próbuje coś zapisać to wyświetla komunikat "Błąd 0000 jest FF ma być 75 ". Niby odczytuje zawartość pamięci ale nic niema i nie wiem czy faktycznie nic niema czy nie odczytuje. Mógłby ktoś potwierdzić że podany wyżej przez użytkownika morph13 program sterujący jest na 100% dobry?
  • #20 2741101
    morph13
    Poziom 25  
    Sprawdz jeszcze jak podłączasz zasilanie do programatora, schemat odbiega od praktyki (a raczej rzeczywistości), u mnie jest w gnieździe programatora odwrotnie !!!. Dlatego zrobiłem sobie dodatkową przelotkę AVT518 <-->PC z dodatkowym wyprowadzeniem zasilania.
    Dodatkowo kiedyś na elce ktoś zamieścił swój własny soft na PC (taka alternatywa dla AVT) i z tego co pamiętam to tez działał poprawnie bo pokusiłem się o zainstalowanie go i przetetestowanie.
  • #21 2744100
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    co do zasilania to sprawdzane było wiele razy więc powinni być dobrze, zwłaszcza że przecież kiedyś działał. A mógłbyś podesłać link do tego softu (myśle że chodzi o program do zapisu i odczytu pamięci z procka) na kompa co wspomniałeś?
  • #22 3533421
    Jacek38
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam - mam pytanie odnośnie AVT-518 a konkretnie programu Pr89AT a mianowicie -
    kolega mój ( nie ma dostępu do sieci ) zrobił ten programator - programator złożony z nowych części - przetwornica działa, napięcia O.K, wsad do AT89C51 wgrany willemem, odczyt z procka O.K, a mimo to program Pr89AT v 2.2 nie widzi programatora - wyskakuje błąd " brak transmisji lub programatora", port com działa ( próba na JMD do pic'ów - programuje bez problemu ), windows Milenium - i teraz pytanie czy ważne jest ustawienie portu com ( parametry transmisji ) i jakie pliki powinny się znajdować w " Program Files/Pr89AT/ " v2.2 - pozdrawiam Jacek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora AVT-518, który po podłączeniu do zasilania 12V zamiast 5V przestał działać prawidłowo. Wymieniono wszystkie układy scalone, tranzystory oraz procesor, jednak nadal występuje błąd transmisji przy próbie zapisu, a dioda LED sygnalizująca zapis miga lub świeci ciągle. Sprawdzono port COM za pomocą myszy i testów echo (zwieranie pinów RX i TX), co potwierdziło poprawność portu i układu MAX232. Sugerowano kontrolę kondensatorów, rezystorów, kwarców oraz poprawność działania przetwornicy napięcia. Problem może wynikać z nieprawidłowo zaprogramowanego procesora (wsad), co jest kluczowe dla działania programatora. Dyskutowano o metodach programowania procesora 89S52 przez ISP oraz o dostępności i zamiennikach kwarców. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności połączeń zasilania i ewentualnych różnic w schematach. Użytkownicy polecali testowanie sygnałów na liniach RXD i TXD za pomocą oscyloskopu lub sondy logicznej oraz stosowanie alternatywnego oprogramowania sterującego. Wątpliwości budziła kompatybilność softu Pr89AT v2.2 z systemem i ustawieniami portu COM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA