logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 1010 - Iskrzenie szczotek po wymianie łożysk, jak sprawdzić wirnik?

pajo21 11 Maj 2006 20:16 22853 20
REKLAMA
  • #1 2616127
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    witam
    posiadam odkurzacz zelmer 1010 w którym wymieniłem łozyska lecz po 15 minutach pracy zaczeły iskrzyć szczotki jak chole....,ogień itp.
    teraz niewiem jaka jest przyczyna iskrzenia.
    możecie mi podpowiedzieć co się stało?
    prawdopodobnie wirnik ale jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 2616198
    zibi150
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Jeżeli wcześniej silnik pracował prawidłowo to niestety uszkodziłeś izolacje wirnika:cry: . Wirnik do wymiany
  • #3 2616213
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    wcześniej silnik miał zatarte łożyska
  • #4 2616216
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    A czy do wymiany łożysk używałeś ściągacza i praski. Bo jeśli imadło i młotek to często przy takiej metodzie dochodzi do przesunięcia pakietu uzwojeń wirnika i komutatora i w efekcie wirnik ulega uszkodzeniu.
    Efekt tego jest widoczny w postaci ziejącego ognia pod szczotkami.

Jest jeszcze jedna możliwość krzywe ustawienie szczotek lub ich słabe przyleganie do komutatora. Proponuję to sprawdzić.

pozdr. Andrzej
  • #5 2616217
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam-za pozno wymieniles lozyska
    1-lozyska przyblokowaly wirnik wymuszajac na nim prace ciezka
    2-wirnik jest do wymiany[ nie pomoze wymiana szczotek]
    3-w 1010 czesto stojan dostaje skrotu rowniez przy uszkodzonym wirniku:idea:
  • REKLAMA
  • #6 2616283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2616387
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    trudno ocenić co było przyczyną uszkodzenia, ale pewne na 100% że padnięty jest wirnik....
  • REKLAMA
  • #8 2647324
    ZnAl
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Mam prawie taki sam problem:
    od razu mówie, że się za dobrze nie znam na silnikach ;)
    odkurzacz: electrolux progress diamant, iskry (koloru jasnoniebieskiego) sypią się dosyć mocno.
    Ale główny problem polega na tym, że śmierdzi przy tym spalenizną, a filtr wylotowy robi się cały czarny w kilkanaście sekund. Czyli domyślam się, że muszą się palić szczotki albo coś w komutatorze.
    Inny możliwy objaw to słabsze ssanie, ale nie jestem tego pewien na 100%, bo ten odkurzacz dosyć długo nie był włączany i nie pamiętam.

Co jakiś czas odkurzacz był rozkręcany i czyszczony, bo mocowanie worka się złamało i troche kurzu dostawalo sie do silnika. W tym ze 3-4 razy rozbieralem tez sam silnik (nie było po tym takiego iskrzenia), dopiero po ostatnim takim gruntownym czyszczeniu tak się dzieje. Rozłożyłem i złożyłem go jeszcze raz, ale bez efektu :(

Szczotki są długie, ustawione prosto, szczotkotrzymacze raczej w dobrym stanie, próbowałem już rozciągać te sprężyny dociskjące szczotki, żeby zwiększyć docisk, ale też bez efektu
    Co można jeszcze zrobić oprócz przetarcia komutatora papierem ściernym i sprawdzenia przebić w wirniku ?
  • #9 2647446
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    ZnAl napisał:
    Mam prawie taki sam problem:
    .....
    Co można jeszcze zrobić oprócz przetarcia komutatora papierem ściernym i sprawdzenia przebić w wirniku ?

Kupić nowy odkurzacz.
    Takie czasy.
    Silnik kpl. - 200 zł
    Odkurzacz - 99 zł
  • #10 2647686
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Jak sprawdzałeś ten silnik?Jeżeli sprawdzałeś go bez układu ssącego (sam silnik to może tak być)-praca jałowa silnika.
    Ponadto przy montażu czy przypadkiem nie zmieniłeś położenia szczotek
    (możliwy obrót o 180stopni).
    Istotą pracy tego silnika jest to,ż musi być obciążony a szczotki muszą dokładnie dolegać do powierzchni komutatora.Sam komutator powinien mieć gładką powierzchnie i nie posiadać bicia.
    Jeżeli te warunki spełniłeś to możliwe,że jest uszkodzony wirnik.
    POLO2
  • REKLAMA
  • #11 2647803
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    stawiam na uszkodzenie uzwojenia wirnika,myślę że można to naprawić,taki wniosek nasunął mi się po przeczytaniu że iskrzenie nastąpiło po 15 minutach pracy.Prawdopodobnie została uszkodzona izolacja zwoi i przebicie nastąpiło pod wpływem temperatury,trzeba sprawdzić wirnik i poprawić izolację (lakierem)
  • #12 2648475
    ZnAl
    Poziom 15  
    Sprawdzałem po złożeniu, czyli razem z układem ssącym, szczotki są dobrze ustawione.

Dzięki za odpowiedzi :)

Sprawdzę ten wirnik i komutator.
  • #13 2650240
    jesik
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Masz na 100% uszkodzony komutator.
  • #14 2663563
    adamtomasz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witm kolegow wirnik zelmer kosztuj ok 50-75zl.zalezy od typu kazde ciagniecie ognia przez wirnik tzn.[podczas pracy komutator oplata ogien od punktu gdzie styka sie z szczotkami] oznacz zwarcie wirnika miedzyzwojowe!!Wirnik nie moze wejsc w pelne obroty!Pozdrawiam
  • #15 2673706
    ZnAl
    Poziom 15  
    czyli to pewnie musi byc zwarcie miedzyzwojowe, albo gdzies w komutatorze, co prawda padl mi miernik i nie sprawdzalem tego, ale po przeczyszczeniu komutatora papierem sciernym iskry sa dalej, zauwazylem tez ze niektore dzialki komutatora byly cale w sadzy, a inne nie, wiec pewnie miedzy tymi pierwszymi szly iskry
  • #16 2673964
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Papier ścierny do szlifowania komutatora to prosty sposób prowadzący do uszkodzenia wirnika-było o tym na forum.Nic nie podajesz w jakim stanie są łożyska,oczywiście wirnik do sprawdzenia na zwarcie międzyzwojowe,ale nie miernikiem tylko elektromagnesem(zrobią Ci to w każdym zakładzie przezwajającym silniki)
  • #17 2684110
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    ZnAl napisał:
    (.....)zauwazylem tez ze niektore dzialki komutatora byly cale w sadzy, a inne nie, wiec pewnie miedzy tymi pierwszymi szly iskry

no i sam sobie udzieliłeś odpowiedzi , uszkodzony wirnik.., a tak nawiasem , zwykłym miernikiem nie zawsze zmierzysz wirnik, chyba że jest bardzo "padnięty", lepszą metodą jest pomiar indukcyjności , a najlepszą to pomiar w zmiennym polu magnetycznym przy pomocy tzw. "brzęczka"
  • #18 2684927
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    czy możesz opisac dokładniej ta metodę za pomocą zmiennego pola i brzęczka ?????
  • #19 2685488
    Topolski Mirosław
    bogdan5 napisał:
    czy możesz opisac dokładniej ta metodę za pomocą zmiennego pola i brzęczka ?????

Zobacz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic318432.html
    a na drugi raz wpisz temat i użyj funkcji szukaj
  • #20 2685685
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Jedynym powodem do drążenia tematu może być zdobywanie wiedzy. Naprawa sama w sobie nieopłacalna. Już ktoś napisał, że za naprawę wirnika kupisz nowy odkurzacz lub dwa. A każdy kto bawił się z takimi zjawiskami wie, że poza przewinięciem wirnika trudno osiągnąć sykces (chociaż może się zdarzyć).
  • #21 2685753
    Topolski Mirosław
    mczapski napisał:
    Jedynym powodem do drążenia tematu może być zdobywanie wiedzy. Naprawa sama w sobie nieopłacalna. Już ktoś napisał, że za naprawę wirnika kupisz nowy odkurzacz lub dwa. A każdy kto bawił się z takimi zjawiskami wie, że poza przewinięciem wirnika trudno osiągnąć sykces (chociaż może się zdarzyć).

Nowy wirnik kosztuje w granicach 50 do 70 zł a odkurzacz?Chyba chodziło Ci o wirnik, a nie odkurzacz jako sprzęt?

Podsumowanie tematu

✨ W odkurzaczu Zelmer 1010 po wymianie łożysk pojawiło się silne iskrzenie szczotek i ogień po około 15 minutach pracy. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzenie izolacji uzwojeń wirnika, co prowadzi do zwarć międzyzwojowych lub przebicia izolacji. Możliwe jest także mechaniczne uszkodzenie komutatora lub niewłaściwe ustawienie szczotek, np. ich słabe przyleganie lub obrót o 180 stopni. Wymiana łożysk bez odpowiednich narzędzi (np. ściągacza i praski) mogła spowodować przesunięcie pakietu uzwojeń wirnika i komutatora, co skutkuje iskrzeniem. Sprawdzenie wirnika wymaga pomiarów izolacji omomierzem lub bardziej zaawansowanymi metodami, takimi jak pomiar indukcyjności czy test w zmiennym polu magnetycznym (tzw. "brzęczek"). Szlifowanie komutatora papierem ściernym może pogorszyć stan wirnika. Koszt nowego wirnika to około 50-75 zł, co często jest bardziej opłacalne niż naprawa. W dyskusji pojawił się także przykład podobnego problemu w odkurzaczu Electrolux Progress Diamant, gdzie iskrzenie i zapach spalenizny wskazywały na uszkodzenie szczotek lub komutatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA