logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką płytę główną wybrać do starszego zasilacza i mocnego procesora?

przemily 17 Maj 2006 09:43 1756 7
REKLAMA
  • #1 2633823
    przemily
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie raczej sądzę że nikt nie podejmie tego tematu ale mimo to go zadam
    Jaką płytę dobrać żeby ja można było podłączyć pod zasilacz starszego typu,mianowicie chodzi mi o to żeby złożyć zestaw z jak największym procesorem. Jeżeli ktoś ma czas i chęć na odpowiedz to z góry dziękuję:D
  • REKLAMA
  • #2 2633920
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Kiedyś były płyty "przejściowe" pomiędzy AT i ATX (miały oba złącza).
    Mam taką płytę (z modelem będzie trudniej, ale moge sprawdzić)
    z ważniejszych:
    - złącza AT i ATX
    - obsługuje oba typy pamięci (Simm i Dimm bodajże)
    - sloty ISA i PCI
    - USB (2 porty)
    - kontroler HDD (dwa kanały)

Siedzi w niej procesor AMD k6 500MHz ( obsługuje chyba do 550)
  • REKLAMA
  • #3 2634021
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    U mnie jako miernik-oscyloskop w warsztacie pracuje Celeron 500MHz, płyta też z podwójnym zasilaniem jakiś BX. Jak mniemam masz bude AT i chcesz coś włożyć do środka. Wejdz na Allegro i w płytach wpisz w szukaniu AT, parę sztuk znajdziesz. Z tego co nie pamiętam max to PIII 600MHz.

P.S.
    Cytat:
    sądzę że nikt nie podejmie tego tematu
    - tym mnie rozbawiłeś. Tu siedzą ludzie którzy zaczynali od 286 XT (jeśli chodzi o PC). Gigantyczna wtedy prędkość 6MHz :D. W nagrodę 30pkt.
  • REKLAMA
  • #4 2634027
    przemily
    Poziom 12  
    mrrudzin napisał:
    Kiedyś były płyty "przejściowe" pomiędzy AT i ATX (miały oba złącza).
    Mam taką płytę (z modelem będzie trudniej, ale moge sprawdzić)
    z ważniejszych:
    - złącza AT i ATX
    - obsługuje oba typy pamięci (Simm i Dimm bodajże)
    - sloty ISA i PCI
    - USB (2 porty)
    - kontroler HDD (dwa kanały)

Siedzi w niej procesor AMD k6 500MHz ( obsługuje chyba do 550)

500 to już ładnie by było:DMi właśnie chodzi jak takie płyty wyszukiwać np.na allegro są tam niekiedy za naprawdę śmieszne pieniądze ale ja nie wiem czy to sie nada do mojego zasilacza
    Ps ten zasilacz co ja mam to(ATX)? I ta płyta co Pan ma to jest w użyciu?

Dodano po 24 [minuty]:

forestx napisał:
    U mnie jako miernik-oscyloskop w warsztacie pracuje Celeron 500MHz, płyta też z podwójnym zasilaniem jakiś BX. Jak mniemam masz bude AT i chcesz coś włożyć do środka. Wejdz na Allegro i w płytach wpisz w szukaniu AT, parę sztuk znajdziesz. Z tego co nie pamiętam max to PIII 600MHz.

P.S.
    Cytat:
    sądzę że nikt nie podejmie tego tematu
    - tym mnie rozbawiłeś. Tu siedzą ludzie którzy zaczynali od 286 XT (jeśli chodzi o PC). Gigantyczna wtedy prędkość 6MHz :D. W nagrodę 30pkt.

Dziękuję za gest więcej takich akcji jak dla mnie:D .Ja obecnie bawię sie na 166 mhz i takie liczby jak procesor 500 to :D ale dla nie których to śmieszne
    PS obudowę mam też tą większą.
  • #5 2634086
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeśli piszesz że jest "starszego typu" to jest to AT. Co na nim pisze? Najprościej rozpoznasz to po wtyczce (tej do płyty głównej). AT ma ją podzieloną na dwie części. I wyprowadzony przełacznik 220V.
  • #6 2634114
    przemily
    Poziom 12  
    forestx napisał:
    Jeśli piszesz że jest "starszego typu" to jest to AT. Co na nim pisze? Najprościej rozpoznasz to po wtyczce (tej do płyty głównej). AT ma ją podzieloną na dwie części.

zasilacz
    Astec model.SA145-3490
    MAX145W
    INPUT
    100-120V~6,0A
    200-240~3,5A
    50/60MHz
    QUTPUT
    +12V 6,0A MAX
    +5V 18,0A MAX
    -5V 0,3A MAX
    -12V 0,8A MAX
  • REKLAMA
  • #7 2634178
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Jest to AT. Moc trochę mała, ale dla PIII powinno wystarczyć (mój calafon bierze z sieci 60-70W). Nie pozostaj ci nic innego jak poszukać czegos na spokojnie w sieci (allegro to nie wszystko), może w zestawach: płyta + procesor + pamięć, powinieneś się w 100zł zmieścić. Jeśli włożysz 256M RAMu to możesz spokojnie instalować XP (na 128M bedzie trochę "mulił"). Do tego jakaś grafika 64Mb (20zł) - do oglądania filmów i gierek. Problem bedzie z dyskiem - spora część tych płyt nie obsługuje więcej niż 32G (tak jak u mnie - musiałem 40 skrócić na 32).
  • #8 2634209
    przemily
    Poziom 12  
    forestx napisał:
    Jest to AT. Moc trochę mała, ale dla PIII powinno wystarczyć (mój calafon bierze z sieci 60-70W). Nie pozostaj ci nic innego jak poszukać czegos na spokojnie w sieci (allegro to nie wszystko), może w zestawach: płyta + procesor + pamięć, powinieneś się w 100zł zmieścić. Jeśli włożysz 256M RAMu to możesz spokojnie instalować XP (na 128M bedzie trochę "mulił"). Do tego jakaś grafika 64Mb (20zł) - do oglądania filmów i gierek. Problem bedzie z dyskiem - spora część tych płyt nie obsługuje więcej niż 32G (tak jak u mnie - musiałem 40 skrócić na 32).
    Dziękuje za zainteresowanie.Mi głównie chodziło o płytę z procesorem no i ram bo ja mam ale 72 pinową.
    To znaczy że mam szukać płyt AT.Ale ja tylko znam szczerze tylko Allegro :cry:
    PS jak by ktoś z zainteresowanych natkną sie na stronkę z takimi płytami to będę wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru płyty głównej kompatybilnej ze starszym zasilaczem typu AT oraz możliwością montażu jak najszybszego procesora. Zasilacz Astec SA145-3490 o mocy 145W i standardzie AT wymaga płyty z odpowiednim złączem zasilania (podzielona wtyczka AT) oraz obsługą starszych typów pamięci (np. SIMM 72-pin). Wspomniane są płyty "przejściowe" łączące złącza AT i ATX, obsługujące procesory AMD K6 500MHz oraz Celeron 500MHz lub Pentium III do 600MHz. Zaleca się poszukiwanie płyt AT na platformach takich jak Allegro, często w zestawach z procesorem i pamięcią, z uwzględnieniem ograniczeń mocy zasilacza i kompatybilności dysków (często limit 32GB). Do instalacji systemu Windows XP rekomendowane jest minimum 256MB RAM. Wskazano także, że starsze płyty mogą mieć sloty ISA i PCI oraz porty USB, a także kontrolery HDD z dwoma kanałami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA