logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie

gothye 20 Maj 2006 18:17 10563 23
  • Chciał bym przedstawić wam wzmacniacz w którym dokonałem sporych modyfikacji.Wzmacniacz znajduje sie w obudowie po dawnym hollywood który był spalony (elementy z niego zostały wykorzystane do budowy wzmacniacza do subwoofera) .Wzmacniacz oparty jest o dobrze wszystkim znany Holton na 3 parach IRFP ,zasilanie to transformator toroidalny o mocy ok 850VA z www.toroidy.pl i 12 kondensatorów 4700uF/63V napiecie zasilania wzmacniacza to ok 2 x 58V .Troszke zmodyfikowałem układ wskaźnika wysterowania a mianowicie zmieniłem ledy na róznobarwne zamiast niebieskich bardzo oślepiających,usunołem także tabliczke z napisem Hollywood impact i w miejsce otworów montażowych zamontowałem 2 ledy czerowone służące jako wskażnik error .Obok gniazd wyjściowych na malutkej płyteczce zanontowany jest układ Protect chroniący głosniki przed DC,opóznione i przyspieszone odłaczanie przekaźników po zaniku napiecia zasilania.Tuż obok gniazda AC znajduje sie rezystor 50W jako cześć układu soft start ,gdyż po właczeniu wywala bez niego bezpiecznik 16 A :D .obok układu soft start jest układ zabezpiecznia temeperaturowego wraz z układem sterowania prędkoscią wentylatora ,wentylator włacza sie z minimalną predkości prz temp ok 35C i osiąga maksymalne obroty przy 45C wyłaczenie przekażników wyjścowycj nastepuje przy temp ok 80C ale jeszcze mi sie to niezadazyło przez 8h grania z prawie pełną mocą .Troszke musze jeszcze nad nim posiedziec aby poukładac kabelki aby to lepiej wszystko wyglądało.wzmacniacz juz odbył kilka imprez i ani razu mnie niezawiódł .Dzwiek jest spokojny z czystymi wyskokimi tonami ,czasem średnie tony zdają sie mente ale doszłem do wniosu ze to wina kolumn.
    Moc wyjściowa ok. 275 W /4R
    i ok 160 /8R mierzona za pomocą oscyloskopu sinusoidą.
    Sorki za niską jakość zdjeć (kamerka internetowa ;) )
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 23.jpg (101.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 21.jpg (126.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 20.jpg (95.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 18.jpg (116.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 16.jpg (78.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 14.jpg (83.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 13.jpg (128.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gothye
    Poziom 33  
    gothye napisał 2421 postów o ocenie 60, pomógł 183 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 2645806
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    To prawda Hollywody sprawdzają się tylko jako dawcy części. Solidne wykonanie. Mam pytanie czy skalowałeś wskaźnik wysterowania? Bo przy mocach ponad 200W uszy zawodzą i przydaje się miarodajny wskaźnik mocy.
  • #3 2645874
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    tak,troszke zmodyfikowałem go bo orginalny zapalał sie cały przy ok 80W mocy wyjscowej :( ale po modyfikacji układ nadal jest dla mnie mało wiarodajny.niedługo planuje zmienic go na wskaźnik na LM3916 połaczony z limiterem.załozenie jest takie ze ostatnia dioda zapalana wskazująca CLIP bedzie połaczona z BC547 sterujący mały przekaźnik zwierający sygnał wejściowy wzmacniacza do masy i zabezpeczając przed przesterowaniem stopnia końcowego :D
  • #4 2645936
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    gothye powiedz mi jak zrobiłeś zabezpieczenie przed DC, zwarciowe, przyspieszone załączanie kolumn ?? Ewentualnie jakieś schematy, jestem teraz w fazie robienia HEXFET'a 2 x 400 watt @ 4 Ohmach i takie zabezpieczniea by się mu przydały.
  • #5 2646346
    Franklin
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam! Moim zdaniem lepijeby bylo aby ten bc547 sterowal dioda ktora oswietlala by jakis optorezystor przekaznik nie jest najlepszym rozwianiem poniewaz moze wprowadzac zaklucenia w postaci trzaskow na wyjsciu koncowki. Konstrukcja moim zdniam udana. A koncowka to N-chanel amp Holtona tak??
  • #6 2646368
    gothye
    Poziom 33  
    z tym optotranzystorem to fajna opcja :) dzieki
    wzmacniacz to Holton na 3 parach IRFP240 / IRFP9240 sporo było problemu z odpowiednim sparowaniem tranzystorów ,albo ja tak zle trafiłem ;) ze miały sproy rozrzót parametrów ale jakoś sie udało
    zamieszczam układ zabezpeczenia z jakiego w tej chwili korzystam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie dcprotect.JPG (41.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2646413
    Exodos
    Poziom 19  
    gothye niemasz może gotowej płytki do tego zabezpieczenia ??
  • #8 2646506
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Moim zdaniem to czerwona dioda nie powinna niczym sterować bo: jak się ją wepnie w petle regulacji wzmocnienie, a nie limiter to straci się na silnej i dynamicznej stopie. Dioda powinna tylko informować a nie sterować w sumie taka końcówa wytrzyma dużo mocy i nie ma się co obawiać clippingu.
  • #9 2646517
    gothye
    Poziom 33  
    Exodos napisał:

Mówisz, masz :D
    na płytce niema ukladu od szybkiego odłaczania po zaniku napiecia zasilania ,poniewarz okazał sie zbędny.na płytce znajduje sie jeszcze miejsce na 1 bc546 i rezystor które służą jako element wykonawczy od układu zabezpieczenie termicznego opartego na LM324
    Załączniki:
    • zabezp 200W.exe (104.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2646573
    Exodos
    Poziom 19  
    gothye Czy ten układ jest dwukanałowy ?? bo z tego co widze to chyba tak.

Dodano po 31 [sekundy]:

PS. dzieki za płytezke, 5 punkcików dla Ciebie.
  • #11 2646574
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    A mógłbyś to wrzucić w PDF'ie albo jako obraz??
  • #12 2646625
    Exodos
    Poziom 19  
    gothye napisał:
    Exodos napisał:

Mówisz, masz :D
    na płytce niema ukladu od szybkiego odłaczania po zaniku napiecia zasilania ,poniewarz okazał sie zbędny.na płytce znajduje sie jeszcze miejsce na 1 bc546 i rezystor które służą jako element wykonawczy od układu zabezpieczenie termicznego opartego na LM324

Jeszcze jedno: Czy schemat ideowy do tego zabezpieczenia to ten co podałes wyżej??
  • #13 2646650
    gothye
    Poziom 33  
    o to ukłąd w pdf
    tak,dokładnie pcb jest według schemtu powyżej :)
    Załączniki:
    • Bottom.pdf (31.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2650301
    gothye
    Poziom 33  
    o to mała zapowiedź :D kolejnego wzmacniacza
    ciekawy jestem waszych opini.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 6.jpg (107.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2650501
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Biedny dap ;) - skąd wziąść takie obudowy ? :)
    Zdradź jakieś ciekawostki konstrukcyjne - co tam zaaplikujesz i jak to będzie wyglądało w przyszłości.
  • #16 2650613
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ciezko bedzie upchnac tak koncowki i trafo :> bedziesz sie musial niezle nameczyc ;]
  • #17 2650867
    ziomplock
    Poziom 12  
    no co tu dużo pisac bardzo dobry wzmak i super ładnie wykonany, a nowy bedzie napweno jeszcze dużo lepszy, ps. widziełem te radiatory na real są bardzo duże i ważą ponad 3,5kg sztuka na lajcie , pozdro
  • #18 2650890
    gothye
    Poziom 33  
    dapa mozna kupic czasem na allegro uszkodzonego za 250zł :)
    co do wzmacniacza ,bez obaw wejdzie cały :D fotka jest z przed miesiąca niedługo postaram sie pokazac postęp jaki nastąpił.wzmacniacz planowo ma osiągac moc ok. 500W /4R i możliwość współpracy z obciązeniem 2R moc wtedy bedzie ok 900W dla zainteresowanych schemat moge wysłac na email.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Picture 10.jpg (94.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2652462
    Exodos
    Poziom 19  
    hehe, to będzie maszyna, widziałem już tą fotke :):)
  • #20 2652613
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Aż miło oko na czymś takim zawiesić :)
  • #21 2676631
    gothye
    Poziom 33  
    dziekuje za wszystkie opinie :)
    a o to postęp w budowie giganta
    Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie Wzmacniacz Hollywood - nowe wcielenie sorki za niską jakość zdjęc
    pozdrawiam
  • #22 2677241
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    mogl bys powiedziec co wiecej o tej nowej konstrukcji co to za wzmacniacz i wogle jak moc itp :D ogolnie prezentuje sie bardzo profesjonalnie oby tak dalej :D
  • #23 2677544
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Hehe teraz to hollywood taki jak powinien byc... POdoba mi sie adaptacja obudowy... LAdne wykonanie. Tylko szkoda ze dales po 3 pary a nie 4. Mialbys typowego holtona 400W/4ohm.

Co do dapa to juz lekka przesada :P Trafo jak widac wilkościa identyczne jak w DAP 1200. I bedzie mialo 1,5-2KW. POdobnie w dapie ma. Raadiatory tez widze giganty. Mnustwo tranzystorów na ogromnym radiatorze. Tylko poco ?? Przez przy takiej ilosci tranzystorów to nawet tego radiatora one nie zagrzeja. A co dopiero mowic przy wentylatorach. Tam siedzi w nich z 6KW. Widze ze robisz jak ADS PLX-A4000 mocy 4KW a w tranzystorach 10KW. Szkoda ze obudowa nie 3U bo mozna by zamocowac wieksze tafo i wyciagnac z tych tranzystorów duzo wiecej.

Plytke zasialcza widze jakby z orginalnego DAPa.

NApisz ile cie wynioslo zrobienie tego hollywoda oraz ile wyniesie orietacyjnie koszt tego DAPa.

I wtedy sie zobaczy czy to oplacalne... Bo P1200 DAP oddaje troche ponad 600W/4ohm (miezylem osobiscie) ale 2 to nie ma szans...

Skad teakie ladne plytki masz ?? Czyżby gotronik ??

Ja bym byl zainteresowny schematem tej koncóweczki bo moze bym sobie zlozyl ale z innym zaisalczem. Mysle cos impulsowego...czyli SMPS o mocy 3-4KW wtedy mona poszaleć z wzmacniaczem... I leciutkie...

Odezwij sie na PW ze schematem. Bede wdzieczny.

Aha podaj tez parametry tych wzmaków jakies podstawowe np Slew rate, S/N, THD
  • #24 2678183
    gothye
    Poziom 33  
    witam
    holton posiada tylko 3 pary poniewarz posiada moc ok 245W dla 4R (mierzyłem niedawno) wiec jest wystarczające az nad to :)
    co do dap to transformator posiada moc ok 2,7kW z www.toroidy.pl z modyfikacją do audio .
    wzmacniacz ma planowo osiągac moc ok 500W dla 4R i 800-850W dla 2R czyli praca w mostku przy 4R (bedzie napędzał 2 x JBL 15") co do mocy tranzysotrów to jest 8 par 2sc5200 i 2sa19.. zalezało mi aby wzmacniacz nietylko posiadał dobre paramerty ale i grał jak nalezy .schemat wzmacniacza pochodzi z koncówek jednej z amerykanskich firm i wzmacniacz kosztuje tyle co nowy bmw 8 :D moge podesłac na priv tylko .co do zasilacza to także myslałem o stms i wykonałem według kociątka projekt obciązyłem 2 LM3886 i padł po 1h grania :( wiec sie troszke do niego zniechęciłem i pozuciłem ten projekt .płytka zasilacza wykonałem sam ale niejestem zadowolony z niej poniewarz udało mi sie upchac tylko 8 kondów 10000/100V troszke mało jak na prcae przy 2R .płyteczki do wzmanciacza wykonałem w zaprzyjaznionej firmie www.drukowane.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono zmodyfikowany wzmacniacz oparty na konstrukcji Holton z 3 parami tranzystorów IRFP240/IRFP9240, zasilany z transformatora toroidalnego o mocy około 850 VA (z www.toroidy.pl) i napięciu zasilania około ±58 V. Wzmacniacz wykorzystuje 12 kondensatorów 4700 µF/63 V. Wprowadzono modyfikacje wskaźnika wysterowania, zastępując niebieskie diody różnobarwnymi oraz dodano czerwone diody jako wskaźniki błędu (error). Zastosowano układ zabezpieczeń chroniący głośniki przed prądem stałym (DC), z opóźnionym i przyspieszonym odłączaniem przekaźników po zaniku napięcia zasilania. W układzie zabezpieczeń wykorzystano tranzystory BC547 oraz układ LM324 do ochrony termicznej. Autor planuje dalsze ulepszenia wskaźnika wysterowania, m.in. z wykorzystaniem układu LM3916 z limiterem i przekaźnikiem do ochrony przed przesterowaniem stopnia końcowego. Dyskutowano o konstrukcji zabezpieczeń, ich schematach i płytkach PCB, które autor udostępnił w formacie PDF. Wzmacniacz ma moc około 245 W przy 4 Ω, a w planach jest budowa większego wzmacniacza o mocy około 500 W przy 4 Ω i 800-850 W przy 2 Ω, zasilanego transformatorem o mocy około 2,7 kW. W nowej konstrukcji zastosowano 8 par tranzystorów 2SC5200/2SA1943, a układ zasilacza został wykonany samodzielnie, choć autor wyraził niezadowolenie z jego wydajności przy obciążeniu 2 Ω. Obudowa pochodzi z uszkodzonego wzmacniacza Hollywood, a radiator i transformator są duże, co zapewnia dobrą termikę. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące optymalizacji wskaźników i zabezpieczeń oraz porównania do innych konstrukcji, takich jak DAP i ADS PLX-A4000.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA