logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystory dla diod LED o różnych napięciach zasilania?

nexus 20 Maj 2006 20:35 2189 5
REKLAMA
  • #1 2646303
    nexus
    Poziom 12  
    Kombinowałem żeby jakoś rozwiązać ten problem ale już się pogubiłem w tym wszystkim, a więc mam sterownik który powoduje płynne zaświecenie i gaśniecia diód led, problem jest w tym że diody niebieska, zielona i biała ledwo się świecą a zółte i czerwona bardzo mocno, dawałem różne rezystory szeregowo do żółtych i czerwonej co powodawało że niebieska, zielona i biała się świeciły mocniej ale one bardzo szybko gasną a zółte i czerwona nadal się świeciły. W skrócie chodzi mi o wyjaśnienie jak wyliczyć jakie rezystory mam dać przy mieszanych diodach żeby świecenie i gaśniecie tych diód była taka sama, wiem że wzór jest R=(U-Ud)/I ale jeżeli mamy diody co są zasilane 3,5v i 2,5v jak to wyliczyć?
    Załączniki:
    • Jak dobrać rezystory dla diod LED o różnych napięciach zasilania? led.jpg (26.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2646671
    nexus
    Poziom 12  
    Tak ja wiem co oznaczają litery w tym wzorze ale chodzilo mi o to czy można coś z tym poradzić żeby w jednakowym tępie się zaświecały i gasły diody bo narazie mam tak że szybciej się zaświecają i wolniej gasną żółte i czerwona, a szybko się zaświecają i szybko gasną zielona, niebieska i biała. Chyba bardzo namieszałem :)
  • REKLAMA
  • #4 2646926
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to sprawdzić w jakim zakresie napięć dioda od daje pełne świecenie do gaśnięcia tak dla każdego koloru. A potem zrobić taki układ, żeby w jednym kolorze i pozostałych napięcie to zmieniało się proporcjonalnie od napięcia górnego do dolnego w zakresie każdego z kolorów.
  • REKLAMA
  • #5 2647311
    stasio
    Poziom 11  
    To co opisujesz to jest rozładowywanie sie kondensatora dlatego niektóre szybciej się wyłączają. Zdaje sie że rezystory źle dobrałeś i nie w każdej gałęzi płynie ten sam prąd. Jęzeli chodzi o diody czerwone to z własnego doświadczenia wiem że maja one szybszy czas zaświecenia.
  • #6 2647714
    nexus
    Poziom 12  
    No tak bawiłem się jeszcze z dobieraniem rezystorów i w zasadzie tylko czerwona teraz szybciej się zaświeca i wolniej gaśnie no ale jakoś to przeżyje. Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
REKLAMA