KanGu napisał:
Zanim się coś skomentuje należy uważnie przeczytać treść. Napisałem to z praktycznych doświadczeń a nie z teorii z doświadczenia wiem że przy zastosowaniu pudełka z-19 i daniu ekranu w postaci folii aluminiowej straty są na tyle małe ze w odległości 200m nie będzie problemów, napisałem też że w kierunku w którym będzie skierowane zasięg wyniesie około 2km dla wzmocnienia 80mW.
Jeżeli używasz jako ekrany folii aluminiowej - typu Jan Niezbędny to nie ma sie co dziwić, że nie ma wystarczającego odbicia. Jeżeli antena wysyła sygnał dookólnie to jest żle skonstruowana. Zadaniem panela jest emitować szeroką wiązkę, ale tylko w jedną strone. Po to sie montuje ekran

Jeżeli robisz takie anteny i je sprzedajesz to moim zdaniem odstawiasz kit, tak jak na allegro

Antena powinna promieniować tak jak na rysunku. Czy naprawdę trzeba iść tak po kosztach i skąpić pożądnego kawałka blachy miedzianej ? Promienowanie wkoło powoduje straty zysku energetycznego anteny, a co za tym idzie sygnał staje sie słabszy. Jeżeli ktoś kupuje biquada to chce żeby był to biquad a nie antene dookólna

Po co komu biquad jeżeli sygnał jest rozpraszany dookoła, a zysk tej antenki jest bardzo mały. Jak jest tak jak piszesz i z 200m za anteną ściągasz pełnowartościowy sygnał to antena jest do ....
No to mały oftop sie chyba zrobił
Co do tematu, to nie uważam że stosowanie anteny szczelinowej w tym przypadku było by najlepsze. Jak chcesz mieć sieć w domu i wokoło niego i jezcze gdzieś tam to radziłbym zastosować antene dookólną. pozdro