logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena WiFi z polaryzacją pionową 180° i poziomą 360° - czy istnieje?

Kajtek_170 21 Maj 2006 19:28 19534 17
REKLAMA
  • #1 2649529
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Witam

Chciał bym kupić taką antenę, żeby po założeniu jej na dachu, mieć sieć w domu i 200 m poza domem. Dokładniej mówiąc antena musiał by mieć polaryzacje:
    Pionowa 180°
    Poziomo 360°
    i zysk około 19Dbi

Teraz moje pytanie, czy Istnieją takie anteny?? Jeśli tak to jak sie nazywają???

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2649811
    KanGu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zrób sobie biqada na taką odległość spokojnie starczy z doświadczenia wiem że on przy takich odległościach praktycznie świeci w około.

Co do polaryzacji to nie o to chodzi tzn jesli masz polaryzacje pionową to antena odbiorcza też musi mieć pionową inaczej nie będzie jej widziała to samo ma się do poziomej. To co ty podałeś to kont świecenia a nie polaryzacji. W przypadku BIQADA sprawa jest o tyle prosta że masz możliwośc ustawioenia go w 2 polaryzacjach.
    Pierwsze ustawienia jest wówczas kiedy dwa kwadraty są obok siebie
    Drugie jeden nad drugim

Budowa biqada

Najprostrza i ładnie wyglądającą antene możesz zrobic z pudełka Z-19. z jednej strony naklejasz folie aluminiową jako ekran z drugiej przyklejasz klejem na gorąco biqada. Biqad jest zwartoprądowy.
    Załączniki:
    • Antena WiFi z polaryzacją pionową 180° i poziomą 360° - czy istnieje? BIQAD.JPG (8.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2649887
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    A w zimę na mrozie klej na gorąco odpada i antena jest do ...pupy :)
  • Pomocny post
    #4 2649908
    KanGu
    Poziom 13  
    Zbudowałem juz 300 anten i przez 2 lata zadna sie nie zepsuła :D (miałem mrozy -30 Suwałki 2 stacje lezaly a anteny nic)
    Jeśli jest problem to z ekranem dlatego zazwyczaj oprocz kleju daje dwa nity na rogach ale do ekranu i tak nie urzywam kleju na gorąco.
  • REKLAMA
  • #5 2650406
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Witam
    Dzięki kolego za szybka odpowiedź, ale ja nieznam się na tyle na tym, więc może mógł być troche jasniej wytłumaczyć co to jest "biquad"

A jak by np. jakis kolega chciał sie podłączyc z anteną kierunkowa, z około 1 km, to też by go mozna chwycić na tym??

Pozdrawiam
  • #6 2650578
    KanGu
    Poziom 13  
    BIQAD to jest to coś na schemacie najlepiej wykonać to z drutu miedzianego o grubości 0,5mm. Teoretycznie to ma 13db i świeci w pionie 180° w praktyce zależy od wykonania na odległości 200m spokojnie złapie ciebie każdy w około, ważna jest długość boków każdy ma mieć po 31mm nawet źle wykonana będzie działać ale każdy detal to ważne procenty sygnału. Jeżeli dasz większy ekran wykonany z płyty aluminiowej o grubości 1mm wtedy będzie bardziej kierunkowy ja używam foli aluminiowej grubej (z kwiaciarni grubość idealna do pudełka jak poprosisz to na pewno dadzą ci kawałek) i świeci prawie w około przynajmniej na małej odległości w tą stronę w którą skierujesz pewnie i w odległości 2 km będą mogli się podpiąć chyba że jest śmietnik w eterze. Jeśli chcesz zawęzić obszar nadwania i zwiększyć moc zamontuj go na czaszy sygnał wzrasta mniejwiecej 3-krotnie mam klienta w odległości 5km na czaszy, wykrywam 40 stacji radiowych więc śmietnik jest niesamowity, a antena sie sprawdza.
  • REKLAMA
  • #8 2652906
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    W tym problem że ja nie mieszkam w bloku, tylko w domie jednorodzinnym, i jak postawie na wysokości okna, to kilometr dalej niebedzie nikt widział tej anteny, bo są inne domy i zabudowania.

Kolego KanGu, nieda się kupić takiej anteny, w okolicach 100zł, bo zabardzo niejestem za opcja robienia jej samemu. I niema u mnie problemu z sieciami, poniewaz mieszkam na skraju aglomeracji i wykrywam tylko 2,3 sieci <internet bezprzewodowy>

pozdrawiam
  • #9 2652938
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    KanGu napisał:
    Jeżeli dasz większy ekran wykonany z płyty aluminiowej o grubości 1mm wtedy będzie bardziej kierunkowy ja używam foli aluminiowej grubej (z kwiaciarni grubość idealna do pudełka jak poprosisz to na pewno dadzą ci kawałek) i świeci prawie w około przynajmniej na małej odległości w tą stronę w którą skierujesz pewnie i w odległości 2 km będą mogli się podpiąć chyba że jest śmietnik w eterze. .

Kolego ekran się daje po to żeby ukierunkować antene. Jeżeli dasz ekran z jednej strony to jakim cudem ma ona emitować sygnał wokoło :?: Coprawda niewilelkie straty w postaci promieniowania w "tył" będom, ale absolutnie niemożna nazwać tego promieniowaniem dookólnym :!:

KanGu napisał:
    Zbudowałem juz 300 anten i przez 2 lata zadna sie nie zepsuła

Ciekawe, że nie wiesz tego pomimo skonstruowania 300 anten :!:
  • #10 2653124
    KanGu
    Poziom 13  
    Cytat:

Teoretycznie to ma 13db i świeci w pionie 180° w praktyce zależy od wykonania

Zanim się coś skomentuje należy uważnie przeczytać treść. Napisałem to z praktycznych doświadczeń a nie z teorii z doświadczenia wiem że przy zastosowaniu pudełka z-19 i daniu ekranu w postaci folii aluminiowej straty są na tyle małe ze w odległości 200m nie będzie problemów, napisałem też że w kierunku w którym będzie skierowane zasięg wyniesie około 2km dla wzmocnienia 80mW.

:arrow: Kajtek

Jeśli mieszkasz w strefie zabudowanej to jest duży problem widoczność to podstawa transmisji 2,4 GHz odległość jest mniejszym problemem jeśli wykrywasz tylko 3 sieci to znaczy że przestrzeń nie jest jeszcze zapchana (jak wiadomo jest 13 kanałów jednak 2 sąsiednie zakłócają się nawzajem więc pozostają 4 kanały które nie będą się zagłuszać). Proponuje tobie kupić antenę szczelinową jest ona dobra na większe odległości na małych raczej się nie sprawdza jeśli potrzebujesz używać jej tylko w odległości do 1km to kup o małym zysku w db (sygnał w odległości do 0,5km ludzie mają lepszy z BIQADA niż z anten szczelinowych 19 ; 21dbi ). I pamiętaj o widoczności czasami można złapać sygnał z odbić jednak nie jest to zdrowe dla AP ja używam mikrotika i mi czasami się przywiesza jak za dużo ludzi ma słaby sygnał po prostu gubi pingi ale to może być też wynikiem zaśmiecenia kanałów.

Tanie anteny znajdziesz na
    www.wirelesslan.com.pl
    http://www.wirelesslan.pl/
    www.yagi.pl
  • #11 2653353
    Andiv
    Poziom 32  
    KanGu napisał:

Zanim się coś skomentuje należy uważnie przeczytać treść. Napisałem to z praktycznych doświadczeń a nie z teorii z doświadczenia wiem że przy zastosowaniu pudełka z-19 i daniu ekranu w postaci folii aluminiowej straty są na tyle małe ze w odległości 200m nie będzie problemów, napisałem też że w kierunku w którym będzie skierowane zasięg wyniesie około 2km dla wzmocnienia 80mW.

Jeżeli używasz jako ekrany folii aluminiowej - typu Jan Niezbędny to nie ma sie co dziwić, że nie ma wystarczającego odbicia. Jeżeli antena wysyła sygnał dookólnie to jest żle skonstruowana. Zadaniem panela jest emitować szeroką wiązkę, ale tylko w jedną strone. Po to sie montuje ekran :!: Jeżeli robisz takie anteny i je sprzedajesz to moim zdaniem odstawiasz kit, tak jak na allegro :!: Antena powinna promieniować tak jak na rysunku. Czy naprawdę trzeba iść tak po kosztach i skąpić pożądnego kawałka blachy miedzianej ? Promienowanie wkoło powoduje straty zysku energetycznego anteny, a co za tym idzie sygnał staje sie słabszy. Jeżeli ktoś kupuje biquada to chce żeby był to biquad a nie antene dookólna :!: Po co komu biquad jeżeli sygnał jest rozpraszany dookoła, a zysk tej antenki jest bardzo mały. Jak jest tak jak piszesz i z 200m za anteną ściągasz pełnowartościowy sygnał to antena jest do ....

No to mały oftop sie chyba zrobił :)
    Co do tematu, to nie uważam że stosowanie anteny szczelinowej w tym przypadku było by najlepsze. Jak chcesz mieć sieć w domu i wokoło niego i jezcze gdzieś tam to radziłbym zastosować antene dookólną. pozdro
    Załączniki:
    • Antena WiFi z polaryzacją pionową 180° i poziomą 360° - czy istnieje? promienistość.JPG (14.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 2653452
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Witam
    W tym problem. Ja chcę kupić dookulną, żeby zrobić punkt dostępowy. Ale chcę tez korzystać z tego w domu (laptop, komputery stacjonarne z Wi-Fi>. Antena dookulna promieniuje w poziome 360, ale w pionie tylko od 5 do 36(przynajmniej ja się z takimi spotkałem). Jeżeli założę ją na dachu, to nie będę widział domu.

Drugim wyjściem sa dwie anteny, ale to znowu trzeba mieć zwrotnice, a to wiąże sie ze stratą sygnału. Dlatego powtarzam moje pytanie: Czy są dostępne na rynku anteny o promieniowaniu w poziomej 180° i pionie 360°

Pozdrawiam
  • #13 2653497
    Andiv
    Poziom 32  
    Do zastosowania dwóch anten nie potrzebujesz zwrotnicy, możesz użyć APka z dwoma wyjściami na antene, router wi-fi + Apek, 2x Ap + router przewodowy. Co do takiej anteny to szkoda zachodu. pozdro
  • #15 2655321
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Tak tylko taki Apek kosztuje 250zł. +antena dookulna następne 150zł. Razem 400.

A jak by uzyć wzmacniacza antenowego??
    Sa takie?

Pozdrawiam
  • #16 2655422
    Andiv
    Poziom 32  
    Proponuję najpierw zapoznać się dokładniej z sieciami WI-FI. Moc generowana przez AP lub karte WI-FI nie może w polsce przekroczyć 100mW. I nawet jakby był takowy wzmacniacz to kożystanie z niego w polsce byłoby przestępstwem. Lecz taki wzmacniacz raczej nie istnieje (bynajmniej o takowym nie słyszałem :D ) Jeśli chodzi o koszty to AP swoje musi kosztować. Ta cena i tak bardzo ni jest wygurowana. Jak będziesz miał tego APka to nie musisz stosować dookólnej tylko np. dwie panelówki. osobiście radze wykonać anteny samemu, koszty będą minimalne, i przy okazji nabierzesz praktyki. pozdro
  • #17 2655588
    morghul
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Kajtek_170 napisał:
    Dlatego powtarzam moje pytanie: Czy są dostępne na rynku anteny o promieniowaniu w poziomej 180° i pionie 360°

Pozdrawiam

Nie ma takich anten.
    Jak sobie wyobrażasz taką charakterystyke promieniowania 180/360?
    Radze poczytać sobie troche podstaw techniki antenowej.
  • #18 3293877
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Cytat:
    A jak by uzyć wzmacniacza antenowego??
    Sa takie?

Za wzmacniacz ja bym zabiczował na śmierć...

Czytaj to!
    - Wypromieniowywanie z mocą większą niż 20dBm (100mW) w paśmie 2,4GHz jest niezgodne z polskim i europejskim prawem.

- Wzmacniacz powoduje tylko i wyłącznie zwiększenie siły sygnału wysyłanego – nie wzmacnia sygnału odbieranego. Podpinając wzmacniacz widzisz co prawda większy sygnał, ale to tylko pozorności. Na dodatek „zabijana” jest czułość urządzenia WiFi, która w przypadku odbierania słabych sygnałów jest najważniejsza. Poza tym wzmacniasz zaszumia pobliskie pasma. Chcący mieć dobry sygnał wzmacniacz musiałby zostać zastosowany w pozostałych urządzeniach WiFi – ale poco stosować wzmacniacz na parę kilometrów? Sygnał będzie zbyt mocno wzmocniony że zacznie swoim sygnałem „zaślepiać” w promieniu kilku kilometrów pozostałe urządzenia (nie tylko nasze) przez co połączenie bezprzewodowe będzie niestabilne a nawet niemożliwe – pakiety będą gubione.

- Zasięgi do 5km można spokojnie osiągnąć na standardowym sprzęcie bez żadnych „dopalaczy”. Na większe odległości np. 3-4km nie wystarczy tylko zastosować kierunkowych anten i wzmacniacza bo to nie pomaga - wręcz odwrotnie - a odpowiednich urządzeń (i anten wysokiej jakości). Poza tym sam standard WLAN nie służy i nie był przeznaczony do łączenia i tworzenia połączeń na duże odległości (max. 10km) - stąd pojawia się regulacja ACK itd. Ale nie jest to rozwiązanie z uwagi na ograniczenia modulacji sygnału itd.

-Jedynym zastosowaniem w jakim można użyć wzmacniacz to link radiowy powyżej 50km – ale kto takie długie połączenia robi? Wracamy też wtedy do regulacji ACK. Poza tym im większa moc na bazie tym większe szumy, a wiec juz na około 500mw nie da się korzystać z WiFi. Chcący zrobić takie dalekie połączenie pozostaje użycie sprzętu na 5GHz – można legalnie nadawać z mocą do 1W w paśmie górnym, sprzęt taki jest przystosowany pod dalekie linki (możliwe 100km przy czystej widoczności optycznej), jakość i przepustowość łącza będzie „o niebo” lepsza niż w przypadku stosowania sprzętu WLAN 2,4GHz. Zresztą za cenę jednego wzmacniacza można kupić dwa Access Pointy pod pasmo 5GHz. Reasumując wzmacniacz nie ma zastosowań w paśmie 2,4GHz.

Wzmacniacze nie powinny być nawet produkowane!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano anteny WiFi o polaryzacji pionowej 180° i poziomej 360° z zyskiem około 19 dBi, umożliwiającej zasięg sieci w domu i do 200 m poza nim. W dyskusji wyjaśniono, że polaryzacja anteny musi być zgodna z anteną odbiorczą (pionowa z pionową, pozioma z poziomą), a podane kąty to charakterystyka promieniowania, nie polaryzacja. Proponowano samodzielną budowę anteny biquad z drutu miedzianego i ekranu z folii aluminiowej lub płyty aluminiowej, która w praktyce daje zysk około 13 dBi i promieniowanie pionowe około 180°, poziome bliskie dookólnego. Zwrócono uwagę, że ekran kierunkuje antenę, więc antena biquad z ekranem nie jest dookólna, a dookólne anteny mają zwykle wąski kąt promieniowania pionowego (5–36°). Nie istnieją anteny o charakterystyce promieniowania 180° pionowo i 360° poziomo. Alternatywnie sugerowano użycie dwóch anten lub punktu dostępowego (AP) z dwoma wyjściami antenowymi. Wspomniano ograniczenia prawne dotyczące mocy nadawania (maks. 100 mW w paśmie 2,4 GHz w Polsce) i negatywne skutki stosowania wzmacniaczy antenowych, które mogą pogorszyć czułość odbioru i stabilność połączenia. Podano przykłady urządzeń Linksys (WAP54G, WRT54GL) jako gotowe rozwiązania AP. Podkreślono, że zasięg i jakość sygnału zależą od widoczności anten, przeszkód terenowych oraz jakości wykonania anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA