darkone- po czesci podzielam twoje zdanie , ale w wypadku kiedy LW jest na basie do 60W (bo cewka sie przegrzeje, kiepski drut) , bo ma wiekszy x -max , i basu bedzie wiecej ,ale jaki to bedzie bas...
moze i niektorym sie to podoba , ale mnie od takiego basu zaczyna glowa bolec,
i nie zgadzam sie ze LW 800 ciagnie do 4kHz , moze i ciagnie ale przy jakim SPL-u
GDn 20/40 / 20/30 to stare glosniki , ale maja ladna srednice i szybki bas , nie siega on glebin ale jak na monitory 10 L ladnie gra
GDN 30/100/1 to bdb glosnik , schodzi spokojnie do 30Hz (sprawdzone nie tylko przezemnie )
GDN 32-300-4SC to raczej najlepsza 32 stx-a , nigdy jej nie slyszalem , ale mysle ze najlepsza jest
natomiast ja bym sie zastanowil nad subem na STX 30-300-4AP , slyszlem na wlasne uszy i powiem ze daje do myslenia , ale wzmak>150W do niego.
GDn 30/120 - czerwony ( z jedynka na koncu ma zielona membrane) tonsila to wg. mnie jedna z najlepszych 30 tonsila do basu , xmax siega ponad 4,5mm W jedna strone , dwa magnesy (nie zdazylo mi sie zeby udezyl o nabiegunnik nawet przy lekkim przekorczenu mocy maksymalnej jaka jest 250W) , bas szybki kontrolowany za sprawa Bl rzedu 14T , qts na poziomie 0,24 , sztywna membrana, polecam ten glosnik ( siedzi on w zeusach )
Polecam ci ogolnie AP-eka i jesli jakosc basu to gdn 30/100/1 tonsila , 30/120 nie mowie , bo juz niestety go niedostaniesz

, nie juz poprostu , jedynie ja mam dostep do 2 sztuk ale je w poniedzialek biore.