logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 312 TD - długie kręcenie przy odpalaniu na ciepłym silniku

serraby 24 Maj 2006 11:14 4252 8
REKLAMA
  • #1 2657967
    serraby
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z odpaleniem auta jak zimny jakby lepiej odpala ale jak ciepły kręci około 4 sekundy aż zapali,może spotkał się ktoś z takim objawem i może cos doradzić.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2658506
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    jakbyś nie miał turbo to byś nie miał czegoś takiego ;)

u kolegi kiedyś w sprinterze było coś w podobie a chodziło o powietrze dostarczane do turbosprężarki - mianowicie było ono gorące no a wiadomo przecierz że lepiej mieszanka zostanie spalona im bardziej chłodne powietrze dostarczymy i to jest zadaniem intercoolera, napisz czy masz intercooler czy tylko samą turbinę
  • REKLAMA
  • #3 2658563
    serraby
    Poziom 11  
    mam z intercoolerem właśnie kolega mi wytłumaczył bo to moje pierwsze aute z takim motorem.
  • REKLAMA
  • #4 2660687
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    KONZI nie pierdziel głupot jak niemasz o czymś pojecia.
    1 sprezarka ma za zadanie zwiekszyć ilość świeżego ładunku
    2 chlodnica powetrza ma zwiekszyc jego gestość (prawa fizyki - chodziłeś chyba na taki przedmiot?) patrz tak jak wyżej
    3 zasada działania silnika diesla - paliwo zapala sie od rozgrzanego spredzonego powietrza (kłaniają sie obiegi otto, diesla i sabathe) a to co ty piszesz ze było ono gorące powinno pomóc wiec sam sobie zaprzeczasz
    a teraz do seraby: sprawdz obecność powietrza w przewodach paliwa, wymień filtry, ustawienie rozrzadu, błedy zarejestrowane w sterowniku, jak to nie pomoże to odezwij sie jeszce raz i bedziemy działać dalej
  • REKLAMA
  • #5 2671460
    serraby
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wszystko wymieniłem filtry, świece no i problem jest nadal jak auto zimne rano pali bez problemu jak ciepłe to około 6 sekund trzeba męczyć rozrusznikiem żeby zapalił.Pozdrawiam
  • #6 2672515
    Jacek79
    Poziom 37  
    no to wtakim razie typowa doagnostyka dla tego typu pompy: jak bedzie ciepły i nie bedzie zapalał to polej obficie pompe zimna woda tak zeby ostygła.
    jak zapali to do wymiany pompa
  • #7 2673320
    serraby
    Poziom 11  
    Dzięki kolego za pomoc,polałem głowicę pompy zimną wodą no i pali tak jak rano jak zimny,zacznę szukać pompy. Dzięki za pomoc jak zmienię pompę to się pochwalę!!!
  • #8 2676286
    Jacek79
    Poziom 37  
    ewentualnie oddaj swoja do naprawy bo używana może byc w takim samym stanie jak twoja lub bilsko tego
  • #9 2693700
    serraby
    Poziom 11  
    No i auto lux potrzeba było zrobić ustawienia pompy dobry fachowiec poradził sobie z tym i jest super.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pojeździe Mercedes Sprinter 312 TD z silnikiem z turbosprężarką i intercoolerem występuje problem z długim rozruchem na ciepłym silniku – rozrusznik kręci około 4-6 sekund zanim auto zapali. Po wstępnej diagnostyce i wymianie filtrów oraz świec problem nie ustąpił. Sugerowano sprawdzenie szczelności przewodów paliwowych, ustawienia rozrządu oraz błędów w sterowniku. Test polewania zimną wodą pompy paliwowej wykazał, że problem leży w pompie – po ochłodzeniu pompa pozwala na łatwe odpalanie. Ostatecznie problem rozwiązała regulacja ustawień pompy przez fachowca. Zasugerowano również możliwość naprawy pompy zamiast wymiany na używaną, która może mieć podobne zużycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA