logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoalarm Silicon SLC-006AB - brak reakcji na pilota, gdzie znaleźć układ?

janek089 06 Cze 2003 16:02 2271 12
REKLAMA
  • #1 239883
    janek089
    Poziom 11  
    Proszę o poradę. W alarmie silicon, brak reakcji na pilota, wymiana baterii nic nie dała, wcześniej wysiadł jeden a obecnie drugi. Raz oddałem do naprawy w serwisie, który już niestety nie istnieje. Przypuszczam, że mógł paść układ scalony. Jego symbol SLC-006AB, czy może ktoś mi o nim coś podpowiedzieć i ewentualne namiary, gdzie znaleść. Alarm montowany w 1995 roku. Dziekuję za wszelkie informacje Jan
  • REKLAMA
  • #2 239944
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    a moze poprostu odstroily sie piloty ??
    jesli to uklad to lepiej wymienic caly alarm koszt centralki z 2 pilotami to troche ponad 100 zl (polecam predatora z firmy keratronik zapomnisz o odstrajaniu sie pilota) bo jesli chodzi o procek do alarmu jest bardzo ciezko dostac a jesli juz to cena kosmiczna kiedys chcialem sobie zamowic to mi powiedzieli ok 90 zl paranoja
  • REKLAMA
  • #4 240573
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    scalaki w pilotach ze stałym kodem po prostu siadają , jeżeli dioda nie pulsuje tylko świeci to na 99% uwalony układ ,
    zadzwoń sobie pod 0-22-6188229 , firma z Wawy , ceny są dość wysokie , czasem lepiej wziąć cały alarm niż dokupowac piloty , ale spytać nie zaszkodzi :wink:
  • #5 240578
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Kup inny pilot na tym scalaku i zmień w nim kod (przelutuj nog na wzór swojego)
  • #6 240603
    picador
    Poziom 33  
    tak , ale pasmo może nie pasować , i wstroić się może być ciężko , przecież nie ma jednej częstotliwości dla wszystkich pilotów
  • REKLAMA
  • #7 240632
    brombal
    Poziom 19  
    picador napisał:
    scalaki w pilotach ze stałym kodem po prostu siadają , jeżeli dioda nie pulsuje tylko świeci to na 99% uwalony układ

Witam
    calkiem sie nie zgadzam z tym ze scalaki z stalym kodem padaja .
    Montuje autoalarmy od 10 lat moja firma zamontowala ich ponad 3000 z czego wiekszosc ze stalym kodem i na taka ilosc trafily mi sie tylko 2 uszkodzone scalaki z czego jeden byl w spodniach podczas prania . :D
    a to ze dioda nie pulsuje to na 99,99% nie jest wina kości tylko najczesciej uszkodzony tranzystor lub elemety generatora RC albo jesli pilot posiada to rezonator kwarcowy (upadek) poza tym zaczol bym od poprawienia wszystkich lutow i pomiarze druku czesto zdazaja sie pekniecia sciezek . A najczesciej to poprostu pilot bez kwarca jest odstrojony i w tym przypadku rewelacyjnie ustawia sie pilota na analizatorze widma(pod warunkiem ze przynajmniej jeden dziala dobrze i dostrajamy sie do jego czestotliwosci poza tym mozna sprawdzic roznice w mocy 2 pilotow) a jesli nie to oscyloskop ale wtedy trzeba sie podlaczyc do centralki alarmowej .I to by bylo tyle jak na 10 letnia praktyke jesli ktos chce to niech policzy procentowo uszkodzenia kosci pilotow.
    Pilot jest bardzo narazony na uszkodzenia mechaniczne i na to trzeba zwrocic szczegolna uwage .
    Pozdrawiam
    Jurek

p.s.
    nieznam osoby ktora ma autoalarm i choc raz nie upuscila kluczykow z pilotem :D
    SA PILOTY KTORE NIGDY NIE PULSUJA DIODA SWIECACA NAWET GDY SA SPRAWNE POPROSTU DIODA NIEJEST WPIETA SZEREGOWO NA ZASILANIU TYLKO DO PORTU PROCESORA PRZYKLADEM JEST AUTOALARM DELTA 3000 I WIELE INNYCH ALE NIE PAMIETAM DOKLADNIE NAZW WIEC NIEBEDE WPROWADZAL W BLAD
  • #8 241484
    janek089
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi. Już wiem, że musze zmienić alarm. Ale też dużo się dowiedziałem jak obchodzić się z pilotem, a nie raz podawany był z I-go piętra :oops: . Pozdrawiam Jan.
  • #9 241587
    picador
    Poziom 33  
    skaner napisał:
    picador napisał:
    scalaki w pilotach ze stałym kodem po prostu siadają , jeżeli dioda nie pulsuje tylko świeci to na 99% uwalony układ

Witam
    calkiem sie nie zgadzam z tym ze scalaki z stalym kodem padaja .
    Montuje autoalarmy od 10 lat moja firma zamontowala ich ponad 3000 z czego wiekszosc ze stalym kodem i na taka ilosc trafily mi sie tylko 2 uszkodzone scalaki z czego jeden byl w spodniach podczas prania . :D
    a to ze dioda nie pulsuje to na 99,99% nie jest wina kości tylko najczesciej uszkodzony tranzystor lub elemety generatora RC albo jesli pilot posiada to rezonator kwarcowy (upadek) poza tym zaczol bym od poprawienia wszystkich lutow i pomiarze druku czesto zdazaja sie pekniecia sciezek . A najczesciej to poprostu pilot bez kwarca jest odstrojony i w tym przypadku rewelacyjnie ustawia sie pilota na analizatorze widma(pod warunkiem ze przynajmniej jeden dziala dobrze i dostrajamy sie do jego czestotliwosci poza tym mozna sprawdzic roznice w mocy 2 pilotow) a jesli nie to oscyloskop ale wtedy trzeba sie podlaczyc do centralki alarmowej .I to by bylo tyle jak na 10 letnia praktyke jesli ktos chce to niech policzy procentowo uszkodzenia kosci pilotow.
    Pilot jest bardzo narazony na uszkodzenia mechaniczne i na to trzeba zwrocic szczegolna uwage .
    Pozdrawiam
    Jurek

p.s.
    nieznam osoby ktora ma autoalarm i choc raz nie upuscila kluczykow z pilotem :D
    SA PILOTY KTORE NIGDY NIE PULSUJA DIODA SWIECACA NAWET GDY SA SPRAWNE POPROSTU DIODA NIEJEST WPIETA SZEREGOWO NA ZASILANIU TYLKO DO PORTU PROCESORA PRZYKLADEM JEST AUTOALARM DELTA 3000 I WIELE INNYCH ALE NIE PAMIETAM DOKLADNIE NAZW WIEC NIEBEDE WPROWADZAL W BLAD

maiłem uszkodzone scalaki , podstawiałem układ ze sprawnego pilota , czyli 100% scalak :wink:
    obwody RC i tranzystor sprawdzam zawsze , wyjście transmisji na tranzystor również , naprawiam duzo pilotów , silicona miałem najwięcej ...
    najczęściej są to switche , batt i zimne luty z w tym przypadku scalaki ...
  • REKLAMA
  • #10 241892
    brombal
    Poziom 19  
    witam
    sorki picador ale nie kumam cie za bardzo najpierw piszesz ze padaja scalaki
    a w nastepnym poscie "...najczęściej są to switche , batt i zimne luty" wiec sie okresl a pozostalej czesci twojej wypowiedzie nie jestem w stanie zrozumiec "... z w tym przypadku scalaki ..."
    nie urazaj sie ale naprawde niewiem co chciales przez to powiedziec
    pozdrawiam
    Jurek
  • #11 241911
    picador
    Poziom 33  
    nie zrozumie ktoś kto nie zajmuje się naprawą ,

odpowiedź był ogólna , też wspomniałeś o wielu pilotach

w przypadku pilotów na okładzie SLC-006 najczęstszą usterką jest układ , nie brałem nawet pod uwagę tego że ktoś kto bierze się za naprawę nie sprawdził podstawowych usterek dlatego je podałem , trudno jest ocenić po pytaniu zadającego czym się zajmuje i jaki jest stan jego wiedzy

to czego się czepiasz było uzupełnieniem dla laika :wink:
  • #12 242552
    brombal
    Poziom 19  
    Witam
    Nie urazaj sie Pikador po prostu zapytalem cie o dana wypowiedz i tyle
    a wracajac do ogolnikow to nie napisales ze uklady XYZ czesto sie pala tylko napisales ze kosci ze stalym kodem . Pozatym jak sam mowisz niemozesz stwierdzic po pytaniu jaki jest stan wiedzypytajacego na dany temat wiec nie powineles rowniez zakladac ze sprawdzil poszczegolne podstawowe usterki.

Pozadrawiam
    Jurek

PS
    Nie bede kontynuowal tego tematu wiec tak jak mowilem nie zlosc sie i jesli jeszcze cos chcesz mi powiedziec to prosze na priv
  • #13 242572
    pio17soft
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    8) proponuje sprawdzić bf199, lub wymienić koder (30PLN-Kraków)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autoalarm Silicon SLC-006AB z 1995 roku nie reaguje na pilota mimo wymiany baterii. Najczęstszą przyczyną problemów są uszkodzenia układu scalonego w pilocie, choć mogą też występować usterki elementów takich jak tranzystory, elementy generatora RC, rezonatory kwarcowe, zimne luty lub pęknięcia ścieżek na płytce. Układy scalone z kodem stałym bywają trudno dostępne i kosztowne, co często skłania do wymiany całego alarmu. Można próbować naprawy poprzez wymianę scalaka z innego pilota lub dostrojenie pilota na analizatorze widma, jeśli jest dostępny działający egzemplarz. Zalecane jest także sprawdzenie i poprawa lutów oraz pomiar elementów obwodu. Alternatywnie proponuje się zakup nowego alarmu, np. Predator firmy Keratronik, który ma piloty mniej podatne na odstrojenie. Wskazano również możliwość wymiany tranzystora bf199 lub kodera w pilocie jako potencjalne rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA