Buduję właśnie prosty wzmacniacz i nie mogę sobie poradzić z problemem stałego na wyjściu.
Trochę danych:
- trafo 100VA, 2x 12.5V, 2x4A
- płytka od Jabla J-01, tylko że zamiast 2x TDA2030 wlutowałem 2x TDA2040
- pojemności 5700uF / stronę
Co zrobiłem:
- sprawdziłem napięcie za kondensatorami: +- 17.8v
- sprawdziłem napięcie na wyjściach: ok. 12.6v stałego
- sprawdziłem inne TDA2040: objaw ten sam
- posprawdzałem omomierzem płytkę i wszystkie połączenia, by sprawdzić czy nie ma zwarcia: nie ma
- sprawdziłem jeszcze raz polaryzację kondensatorów, nawet ułożyłem na nowo masę: dalej to samo
Teraz moje pytania:
1. Co mam jeszcze sprawdzić / co może być uszkodzone ?
2. Jaki dobrać bezpiecznik sieciowy ? (przypominam trafo 100VA, pojemności 2x5700uF) Z chwilowego braku innego wstawiłem 1A - przeżył parę włączeń i padł.
EDIT: Zmiana: włożyłem bezpiecznik 2A i na jednym kanale dalej jest stałe, natomiast drugi gra, ale "nie działa" potencjometr, głośnością mogę "sterować" jedynie w WinAmpie - jeśli mogę prosić o podanie schematu (nawet w Paincie) prawidłowego podłączenia potencjometra stereo to będę b. bardzo wdzięczny
Trochę danych:
- trafo 100VA, 2x 12.5V, 2x4A
- płytka od Jabla J-01, tylko że zamiast 2x TDA2030 wlutowałem 2x TDA2040
- pojemności 5700uF / stronę
Co zrobiłem:
- sprawdziłem napięcie za kondensatorami: +- 17.8v
- sprawdziłem napięcie na wyjściach: ok. 12.6v stałego
- sprawdziłem inne TDA2040: objaw ten sam
- posprawdzałem omomierzem płytkę i wszystkie połączenia, by sprawdzić czy nie ma zwarcia: nie ma
- sprawdziłem jeszcze raz polaryzację kondensatorów, nawet ułożyłem na nowo masę: dalej to samo
Teraz moje pytania:
1. Co mam jeszcze sprawdzić / co może być uszkodzone ?
2. Jaki dobrać bezpiecznik sieciowy ? (przypominam trafo 100VA, pojemności 2x5700uF) Z chwilowego braku innego wstawiłem 1A - przeżył parę włączeń i padł.
EDIT: Zmiana: włożyłem bezpiecznik 2A i na jednym kanale dalej jest stałe, natomiast drugi gra, ale "nie działa" potencjometr, głośnością mogę "sterować" jedynie w WinAmpie - jeśli mogę prosić o podanie schematu (nawet w Paincie) prawidłowego podłączenia potencjometra stereo to będę b. bardzo wdzięczny