logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1997 – kontrolka ABS i ręcznego świeci, płyn OK, włącznik sprawny

czarny_1963 26 Maj 2006 19:17 6816 6
REKLAMA
  • #1 2666412
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Witam
    mam mały problem od pewnego czasu a mianowicie świeci mi kontrolka od ABS czasami zgasła a teraz już świeci i nie chce zgasnąć
    następny problem to kontrolka od ręcznego świeci i nie gaśnie sprawdzałem włącznik w tunelu jest ok ,sprawdzałem płyn jest w normie co to może być
    może miał ktoś podobne usterki wyjeżdzam za tydzień na przysięge do syna ponad 600km i chciałbym te usterki zlikwidować

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2666520
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Podłącz pod Vag-com może coś wyjdzie co do abs , może masz klocki hamulca z czujnikami i gdzieś masz zwarcie , albo zużyte klocki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2666922
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3921
    "co to jest Vag-com?"
    Po takim pytaniu to lepiej ten temat zakończyć. Radzę Ci lepiej jedź gdzieś do zakładu diagnostycznego!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 2667030
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    mogłbys mi napisac co oznacza ten Vag-com jeżeli masz na myśli podpięcie do komputera to i tak będe musiał pojechać bo stacji diagnostycznej nigdy nie grzebałem w elektronice samochodowej ale może jest coś innego uszkodzone
  • #6 2667103
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    To lepiej podjedź do warsztat gdzie mają interfejs diagnostyczny tam będą wiedzieć co mają robić . Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Może Ci siadł któryś z czujników abs , ale to jak pisze jedź do warsztatu gdzie mają tester diagnostyczny tam wszystko wybadają. Pozdrawiam
  • #7 3349328
    sebqq
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    jeśli chodzi o ABS faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest diagnoza VAG-COM - szybko i sprawnie dowiesz się co i gdzie wymienić/naprawić

Jeśli chodzi o kontrolkę ręcznego - sprawdź czy na wtyce licznika nie jest podawana stale masa. Jeśli masz licznik z MFA i 1 wtykę w liczniku odpowiada za to pin 18 jeśli tu nie ma masy a załącza Ci się jeśli zaciągniesz ręczny to masz problem z licznikiem. Jak Ci się świeci cały czas kontrolka poleć po ścieżce od żaróweczki. Trafisz na BS170 - wymieniasz i wszystko śmiga. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Seat Ibiza 1997 pojawił się problem z ciągłym świeceniem się kontrolki ABS oraz kontrolki ręcznego hamulca. Płyn hamulcowy jest w normie, a włącznik ręcznego został sprawdzony i działa poprawnie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie lub zwarcie w czujnikach ABS, zużyte klocki hamulcowe lub usterka w instalacji elektrycznej. Zalecane jest podłączenie pojazdu do interfejsu diagnostycznego VAG-COM, który umożliwia szybkie i precyzyjne odczytanie błędów systemu ABS. W przypadku kontrolki ręcznego warto sprawdzić, czy na wtyczce licznika nie jest stale podawana masa, szczególnie pin 18 w liczniku z MFA. Jeśli kontrolka świeci cały czas, może to wskazywać na uszkodzenie elementu BS170, którego wymiana powinna rozwiązać problem. Wskazane jest skorzystanie z usług warsztatu wyposażonego w tester diagnostyczny, aby dokładnie zdiagnozować i usunąć usterki przed dłuższą trasą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA