logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System wiesza sie przy każdej minimalizacji okna....

psipadek 26 Maj 2006 19:25 2361 10
REKLAMA
  • #1 2666439
    psipadek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Proszę o jakieś wskazówki co do postępowania.
    Mój problem jest troszeczkę złożony. Po pierwsze od jakiegoś czasu mam wielkie problemy z włączeniem komputera. Pojawia się sygnał dźwiękowy. Komputer odpala się po około 20-30 restarcie!
    Druga sprawa - przy minimalizacji jakiegokolwiek okna system się zawiesza. Analogiczna sytuacja dotyczy programów do odtwarzania filmów czy PowerPoint'a. Czyżby problemy z kartą graficzną?
    Trzecia sprawa - mam wirusa W95/Bumble - jak się go pozbyć nie robiąc formatowania?
    Przesyłam również Logfile of HijackThis v1.99.1 - może na coś się przyda...

Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 18:05:47, on 2006-05-26
    Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\SYSTEM32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
    C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb05.exe
    C:\Program Files\AVPersonal\AVGNT.EXE
    C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\AVPersonal\AVGUARD.EXE
    C:\Program Files\AVPersonal\AVWUPSRV.EXE
    C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
    C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
    D:\programy\HIJACKTHIS\hijackthis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.interia.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O3 - Toolbar: Yahoo! Toolbar - {EF99BD32-C1FB-11D2-892F-0090271D4F88} - C:\Program Files\Yahoo!\Companion\Installs\cpn\yt.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
    O4 - HKLM\..\Run: [HPDJ Taskbar Utility] C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb05.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [AVGCtrl] "C:\Program Files\AVPersonal\AVGNT.EXE" /min
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA.EXE
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O23 - Service: AntiVir Service (AntiVirService) - H+BEDV Datentechnik GmbH - C:\Program Files\AVPersonal\AVGUARD.EXE
    O23 - Service: AntiVir Update (AVWUpSrv) - H+BEDV Datentechnik GmbH, Germany - C:\Program Files\AVPersonal\AVWUPSRV.EXE
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe

Pozdrawiam ciepło.
  • REKLAMA
  • #2 2666475
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    psipadek napisał:
    Pojawia się sygnał dźwiękowy.

Jaki? Opisz go! Przecież nie słyszymy Twojego sygnału.
    psipadek napisał:
    Komputer odpala się po około 20-30 restarcie!

Obejrzyj kondensatory na płycie głównej. Sprawdź, czy nie są "napuchnięte" i czy nic się z nich nie wylało.
  • REKLAMA
  • #3 2668221
    psipadek
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą...
    Jeżeli chodzi o kondensatory to są wporządku.
    Dźwięk - najbardziej obrazowo mogę powiedzieć tak - ciągły, dwutonowy dźwięk (coś w stylu sygnału karetki pogotowia przerobionego komputerowo).
    Podobny dźwięk pojawił się kiedyś przy zamoczeniu klawiatury. Zmiana klawiatury pomogła...
  • #4 2668527
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Pierwsze, pozbądź się robala, bo licho wie co wyprawia.

Alarm który Ci się zgłasza włączony jest w BIOSie; możesz go wyłączyć. Na płycie ABIT nForce2 taki alarm podnosi się, gdy jest ustawiona za nisko granica temperatury procesora, wówczas płyta wyje i nie daje sie uruchomić. Moze masz to samo?

Ale z tymi wieszającymi sie oknami to kurka nie wiem :/ . Może system coś pokwaszony?
  • #5 2669417
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jakie masz sterowniki? Zainstaluj nowsze, koniecznie z certyfiaktem WHQL.
  • REKLAMA
  • #6 2669522
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    psipadek napisał:
    Dźwięk - najbardziej obrazowo mogę powiedzieć tak - ciągły, dwutonowy dźwięk (coś w stylu sygnału karetki pogotowia przerobionego komputerowo).

Jeżeli kolega ma BIOS Award, to może coś takiego:
    Repeating High/Low
    CPU Either the CPU is not seated properly or the CPU is damaged. May also be due to excess heat. Check the CPU fan or BIOS settings for proper fan speed.
  • #7 2669785
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Co do logu to jest on czysty ale brak Ci aktualizacji IE !
    Wiem, że używasz firefoxa ale to nie powód by nie aktualizować IE (czasami trzeba z niego korzystać np. skanery online itp.). Radzę zainstalować conajmniej łatki krytyczne.

Wyłączyłbym też niepotrzebne programy z autostartu (O4 w logu), zastanów się czy Ci wszystkie potrzebne.

Co do wirusa W95/Bumble to raczej fałszywy alarm gdyż ten typ wirusa "zajmuje" się plikami wykonywalnymi spod Windows 95 i nawet gdyby był na XP to w postaci martwej. Podaj jaki plik jest wskazywany jako zarażony wirusem.
  • REKLAMA
  • #8 2669924
    psipadek
    Poziom 2  
    Sterownik: NVIDIA 8.4.2.1
    Po przeskanowaniu AntiVirem otrzymuje taki komunikat:
    Folder: D:\System Volume Information\_restore
    File: A0358553.exe...Virus_pl.wav
    Status: Free memory
  • #9 2669984
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Wyłącz przywracanie systemu na dysku D: (to podstawa podczas usuwania robactwa, podobnie jak usunięcie wszelkich plików tymczasowych łącznie z internetowymi !) pliki z katalogu System Volume Information powinny zniknąć, przeskanuj dysk jeszcze raz.
    Potem możesz włączyć przywracanie systemu ...
  • #10 2670248
    psipadek
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki.
    AntyVir nic nie znalazł!
    Jeszcze tylko powalczę z tym włączeniem komputera i powinno być ok.
    Boję sie troszeczkę kombinować w Biosie - nie mam o tym zielonego pojęcia - jakbym się już nie odwzwał to znaczy, że nie dałem rady...
    -----------------------------------------------------------------
    28 Maj 2006 15:42
    Komputer zaczyna już normalnie działać...
    Mam tylko jeszcze jedno pytanko.
    Na lewo od karty pamięci świeci się czerwona kontrolka (LED1) czy to normalne?
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z uruchamianiem komputera, który wymaga wielokrotnego restartu i wydaje ciągły, dwutonowy sygnał dźwiękowy, przypominający alarm karetki. System zawiesza się przy minimalizacji dowolnego okna, w tym programów do odtwarzania filmów i PowerPointa, co może wskazywać na problemy ze sterownikami karty graficznej lub samą kartą. W systemie wykryto podejrzenie wirusa W95/Bumble, jednak skanowanie antywirusowe nie potwierdziło infekcji, a problem z wirusem może być fałszywym alarmem. Zalecane jest wyłączenie przywracania systemu na dysku D: w celu usunięcia potencjalnych zainfekowanych plików z katalogu System Volume Information oraz aktualizacja sterowników graficznych do wersji z certyfikatem WHQL. Sugerowano również sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz ustawień BIOS, zwłaszcza alarmów temperatury procesora i poprawnego osadzenia CPU. Po zastosowaniu tych kroków komputer zaczął działać poprawnie. Dodatkowo pojawiła się czerwona dioda LED obok pamięci, która prawdopodobnie sygnalizuje normalną pracę płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA