logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pomoc w złożeniu kolumny lub kupno pary kolumn//kilka pytań

Deadly 13 Wrz 2006 21:33 1527 14
REKLAMA
  • #1 3017383
    Deadly
    Poziom 12  
    Czesc

Mam zamiar złożyć kolumnę i tu kilka pytań jaką kolumnę lepiej złożyć 2 czy 3 drożną, chciałbym uzyskać czysty i głęboki basik.

Myślę o:
    wysokotonowy - i tu nie wiem jeśli będę składał 3 drożną to jaki tu głośnik- żeby dawał czysty dźwięk a nie "pierdzenie"
    średniotonowy - GDM 12/60 ewentualnie 16cm
    niskotonowy - GDN 25/60/3 ewentualnie GDN 25/80/1
    czekam na ewentualne sugestie lub jakieś innego propozycje

Do tego potrzebuje jakąś zwrotnice ale na zwrotnicach się nie znam więc pytam was jaką pod taką kolumnę ? mile widziane linki z allegro.

Wzmacniacz będę miał na jakiś czas techniksa bodajże SA-GX200 od wujka. Po jakimś czasie zamierzam kupić jakąś Unitre i tu pytanie do was jaki modele polecacie w cenach 150-200 zł max?

Czekam na waszą pomoc i sugestie.

PS Miejcie cierpliwość nie znam się bardzo na szczegółach :)
  • REKLAMA
  • #2 3018513
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    GDWT 9/80/5F mi sie podoba dzwiek tego przetwornika ;) tylko trzeba go stlumic ;] nie kupuj unitry lepiej jakas stara Yamahe Kenwooda Pioneera
  • #3 3018841
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    GDWT 9/80/5F ma naprawde łądny dźwięk, ale do domq to lepiej kopółke - tak myśle. chociażby visatona sc10n (dwarazy tańszy, dobry jakościowa i gra a nie pier.xxx. :) ).

Zwrotke naprawde zrób sam. Chociaż skopiuj jakiś projekt. Wyjdzie taniej. Jak już upatrzysz coś to rzuć na forum. to troche przrobimy.

Jeśli chodzi o basówe t ozdecydowanie GDN 25/80/1
  • REKLAMA
  • #4 3020627
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Co do wysokotonowców to mialem doczynienia z: GDWK 9/40 ,GDWT 9/70 , GDWT 9/100FP , GDWT 12-19/150FP i według mnie kopułki to porażnka !! Na twoim miejscu brałbym GDWT 9/80 albo GDWT 9/100FP. Mówią ze kopułki do domu?? A to niby dlaczego ?? Z kołupki sa załosne wysokie ! A jak masz wzmacniacz dobrej klasy to Ci tubowe nie beda szumiec ;)
  • #5 3021650
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    foxik000000 napisał:
    Z kołupki sa załosne wysokie !

Piłeś coś z procentami?
    Lepiej przestań doradzać, bo namieszasz koledze i będzie takie same głupoty co ty wypisywał.
  • #6 3021689
    foxik000000
    Poziom 29  
    To może mi powiesz że kupułki są lepsze ?? Ja osobiście lubie mocne wysokie tony a z kopułki gdzy nie uzyskasz tego co mozesz uzyskac w tubowych. Pozdrawiam
    (P.S Nie chce sie kłócić ;) )
  • #7 3022365
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    ja wiem, foxik - najlepiej, zeby przy sluchaniu muzyki "gora" wiercila dziure w glowie. niestety niekazdy jest na tyle glupi, zeby sobie masakrowac uszy jakimis tubkami tonsila, podczas gdy spokojnie mozna uzyc kopulki i to lepszej jakosciowo...

wzmacnaicz kup yamahe a-520. powiedz ile masz kasy na kolumny i jaki pokoj tym chcesz naglosnic.
  • REKLAMA
  • #8 3022434
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ja osobiście zawsze wole miec tubowe. Zawsze na eqlizerze mozna nico przyciąć wysokie , a jak bedzie trzeba zagrac mocniej to nic nie tłumimy ;) Chyba ze kolega Deadly chce te kolumny używac tylko w domu i nie ma zamiaru nigdy zrobić jakiejsc imprezki :P Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3023579
    Caleb_
    Poziom 33  
    rownie dobrze zawsze mozna sobie na pokretlach, ktore we wiekszosci wzmacniaczy wystepuja ciutke podkrecic treble, a miec kolumny prawidlowo zaprojektowane, bez dominacji jakiegos pasma... na imprezkach tuby przy glosnikach typowo domowych o niskich skutecznosciach to tym bardziej porazka - chcesz, zeby wszyscy ogluchli?
  • #10 3024700
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Z kołupki sa załosne wysokie !

Mam GDWT 9/100 FP w Altusach 300,owszem ładny dźwięk z nich leci ale zbyt bardzo dominują nad całym pasmem,zwłaszcza w heavy metalu to męczy,a ja imprez też nie robie na tych kolumnach,dlatego założę GDWK 9/80/1 i myslę że będzie subtelniej,góra o 10 dB mniej.Kopułki w domu są lepszym rozwiązaniem.Equalizerem jeżeli stłumimy wysokie to ucierpi na tym cały muzyczny obraz,a z doświadczenia wiem że trudno te tuby stłumić jak pokrętło głośności dochodzi do połowy.I to kolejny powód do kopułek.
  • #11 3025253
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ludzie co wy piszecie w altusach 300 jest 9/80/5F i w dodatku jest stlumiony do 91 dB !! wcale tak nie kluje i niech sie nie wypowiada ktos kto go nie slyszal.. tylko wyczytal na forum ze ma 102 db przy 1wacie kolega Deadly jesli bedzie chcial zrobic na nim kolumny to napewno go stlumi i bedzie mial piekne wysokie tony.
  • #12 3025294
    Caleb_
    Poziom 33  
    ciezko jest zrobic tubki, ktore jednoczesnie beda mialy wysoka detalicznosc i bedace delikatnymi. przez sama tube powstaja zawsze jakies rezonanse, itd... poza tym sama ich cena odstrasza i dodatkowo koniecznosc silnego filtrowania - zawsze to dodatkowe znieksztalcenia.
  • #13 3025388
    Deadly
    Poziom 12  
    Przemyślałem i chyba kupie dwie kolumny bo składanie jednej wyjdzie mnie 300-350 zł + wzmacniacz po taką kolumnę to już duży wydatek i nie mam bardzo dużego pokoju więc chce kupić jakąś parę mniejszych kolumn coś typu Altusy 75 albo 110(to już max, tylko raczej trudno znajść w tej cenie) lub coś z serii ZG (słyszałem i mi się bardzo podobał dźwięk tylko trudno znajść takie na allegro) a może jakieś Mildton'y.ealnym dziś się zapytam ile za nie chce. Pochodzę też po komisach i się z
    Jest też możliwość kupna od wujka Jamo D-160 też fajnie grają (moc znamionowa 100W, muzyczna 160W) w praktycznie stanie idorientuje.

Jakie będą z tych kolumn najlepsze(czysty głęboki bas nie buczenie i żeby czysto grały a nie "pieXXXXXXX") ?? Cena na kolumny max 300zł?

P.S Mile widziane komentarze do kolumnach a
    P.S 2 Dzięki za cierpliwość i porady
  • #14 3025406
    Kamilz89
    Poziom 17  
    wiesz ja na Twoim miejscu dozbieral bym troche kasy i kupil sobie altusy 200 :) bardzo fajne i dosc male (w porownaniu do moich ]:->) kolumny :D i ciekawe brzmienie.. na allegro mozna je czasami b. tanio wyrwac :D
  • #15 3025448
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    w dodatku jest stlumiony do 91 dB !!

Owszem jest rezystor(tłumik) 10Ohm/10W przed tą tubką ale nawet stłumiona potrafi zrobić taką masakrę w pokoju 28m2 że głowa boli.
    Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczony bezpiecznik typu MULTIFUSE zabezpieczający ją przed spaleniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy kolumn głośnikowych z naciskiem na uzyskanie czystego i głębokiego basu oraz wyboru odpowiednich przetworników i zwrotnicy. Poruszono kwestię wyboru między kolumną 2- a 3-drożną oraz typem wysokotonowego – tubowym (np. GDWT 9/80/5F, GDWT 9/100FP) versus kopułkowym (np. Visaton SC10N). Zwolennicy tubowych podkreślają ich mocne wysokie tony i możliwość korekcji na equalizerze, natomiast przeciwnicy wskazują na rezonanse, trudności w tłumieniu i dominację wysokich tonów, co może męczyć słuchacza. Wśród średniotonowych rekomendowany jest GDM 12/60 lub 16 cm, a w niskotonowych GDN 25/80/1 jest preferowany nad GDN 25/60/3 ze względu na lepszy bas. Zaleca się samodzielne wykonanie zwrotnicy na podstawie dostępnych projektów, co jest tańsze i pozwala na lepsze dopasowanie. Wzmacniacz Technics SA-GX200 jest planowany na początek, a później rozważane są modele Unitra w cenie 150-200 zł, choć pojawiły się sugestie, by raczej szukać używanych wzmacniaczy Yamaha, Kenwood lub Pioneer. W dalszej części autor rozważa zakup gotowych kolumn, takich jak Altusy 75, 110 lub 200, Jamo D-160 oraz Mildton, z budżetem około 300 zł na parę, preferując mniejsze kolumny do niewielkiego pokoju. Wskazano, że Altusy 200 są dobrym kompromisem jakościowym i rozmiarowym, a tubowe wysokotonowe wymagają tłumienia (np. rezystor 10Ω/10W) i mogą być problematyczne w małych pomieszczeniach. Podsumowując, wybór między tubowymi a kopułkowymi wysokotonowymi zależy od preferencji brzmieniowych i warunków akustycznych, a samodzielne wykonanie zwrotnicy jest rekomendowane dla optymalnego dopasowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA