logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena siatkowa - częste zakłócenia odbioru TV, wymiana zasilaczy nie pomaga

aro_40 29 Maj 2006 12:13 3901 26
REKLAMA
  • #1 2675263
    aro_40
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Mam problem z anteną TV. Odkąd zlikwidowałem Cyfrę + i zamontowałem ponownie zwykłą antenę siatkową występują wieczne problemy z odbiorem. Przez 1-2 miesiące wszystko jest OK, obraz jak wymarzony, po czym zaczyna się... Z reguły śnieży (przechodząc wręcz w gradobicie uniemożliwiające oglądanie). Poradzono mi wymianę zasilacza. Uczyniłem to i pomogło. Problem jednak polega na tym, że od 3 lat mam już czwartą antenę, że o zasilaczach nie wspomnę. W tej chwili mam antenę kupioną 2 miesiące temu z nowym zasilaczem. Po miesiącu, nagle w trakcie oglądania siadła TVP 1 (śniezy tak, że praktycznie nic nie widać i ic nie słychać). Inne programy śnieżą, ale daje się oglądać (dźwięk całkiem przyzwoity). Nie pomogła wymiana zasilacza.
    Czy ma ktoś pojęcie co się dzieje, że tak często muszę wymieniac i antenę i zasilacze? Rozumiem, że się antent siatkowe starzeją - ale sąsiedzi (bliżsi i dalsi) mają anteny po kilka-kilkanaście lat i im działa wszystko OK, a tylko u mnie występują wieczne problemy.
    Teściowie na parterze odbierają z anteny pokojowej i obraz jest OK, tyle, że przy każdej zmianie kanału trzeba antene przestawiać. Czy ktoś może powiedzieć co się dzieje z m,oją anteną i jak temu zaradzić?
    Dodam, że mieszkam za Radzyminem (pod Wawą), więc to niecałe 40 km od PKiN.
  • REKLAMA
  • #2 2675286
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    sprawdziłeś kabel antenowy????

jak podepniesz zasilacz do wzmacniacza to jakie masz napięcie na wzmacniaczu antenowym??? zasilacz się nie grzeje???

sprawdz jakość podłaczeń-wtyczki
  • #3 2675313
    aro_40
    Poziom 11  
    Przewód antenowy jest OK, bowiem w przeciwnym wypadku po podłączeniu nowej anteny nic by nie pomogło, a tak nie jest - przy ostatnim podłączeniu anteny obraz był super !!!

Jakie mam napięcie?? nie wiem, nie mam urządzeń do pomiaru :( a zasilacze zawsze były lekko ciepłe.
  • #4 2675384
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    a może poprostu woda dostała się do wnętrza puszki...
    Pozdrawiam
  • #5 2675405
    aro_40
    Poziom 11  
    Nawet gdyby, to jednak otwór na przewód nie jest najszczelniejszy i woda by wyciekła (siła ciężkości)...
  • #6 2675477
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Zgoda, może i wyciekła, ale wcześniej mogła uszkodzić elektronikę - to nie pranie, że wyschnie i jest ok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2675482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2675586
    aro_40
    Poziom 11  
    hmmm.... spróbuję to przetestować, choć mało to przekonywujące :( przede wszystkim nikt ze znajomych w okolicy nie ma takich problemów,a z antenami nic nie robią. Zaś ostatnia awaria anteny nastąpiła w całkiem suchy dzień i deszcz nie padał od kilku conajmniej dni.
  • #9 2675726
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Chyba wiem, co boli. Ona jest źle poskładana. W popularnych konstrukcjach anten pręty zbierające z poszczególnych dipoli wchodzą do puszki z lewej i prawej tworząc pętle. Do nich przykręca się wzmacniacz wkrętem. Tylko, że zazwyczaj(mam taki sklep w mieście) sprzedawca przykręca wzmacniacz na te pręty, gdy tymczasem powinien on być POD nimi(albo odwrócony elementami w dół)- aby cynowane pola plytki miały kontakt z owymi prętami. Sprawdź jak Ty masz; w moim rejonie to częsty błąd.
  • #10 2675740
    aro_40
    Poziom 11  
    żeby to była pierwsza antena to bybyło do przyjęcia, ale to już KOLEJNA antena
  • #11 2675845
    maryann
    Poziom 37  
    Tak właśnie jest- mój klient każdą kolejną składal tak samo -źle. A sprzedawca chyba wszystkie tak sprzedaje -to nie pomylka, tylko niewiedza. A nieświadomym tego kolientom sprzedaje za każdym razem nowy wzmacniacz, który montują, tak jak stary i znów jest kilka tygodni dobrze, po czym... Ale to już wiemy.
    Zasilacz łatwo sprawdzić, wzmacniacz na stole- tez można, a antena nawet pokiereszowana potrafi nieźle pracować w dobrych warunkach. Wymieniając całą antenę sprawdziłeś co konkretnie ulegało uszkodzeniu?
  • #12 2676024
    aro_40
    Poziom 11  
    maryann napisał:

Zasilacz łatwo sprawdzić, wzmacniacz na stole- tez można, a antena nawet pokiereszowana potrafi nieźle pracować w dobrych warunkach. Wymieniając całą antenę sprawdziłeś co konkretnie ulegało uszkodzeniu?

anteny nie spraswdzałem, a zasilacz ostatnio podłączyłem nowy i nie pomogło :(
  • #13 2676380
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    U znajomego byl podobny problem woda dostawala sie do plastikowego pudeleczka z wzmacniaczem w antenie w efekcie najpierw uszkodzil sie zasilacz a potem, po wymianie zasilacza wzmacniacz (jakies takie gluty zielone na plytce sie porobily). Po zmianie wzmacniacza i kabla koles wlozyl to w puszke z lakierem wyjol poczekal az wyschlo i dopiero zamontowal i od tamtej pory ma spokoj.
  • REKLAMA
  • #14 2678181
    maryann
    Poziom 37  
    O ile tylko warunki pozwalają najlepiej całą antenę powiesić w suchym miejscu- np. strych. A ludzie pytaja -'a odbierać będzie?' -Pewnie że będzie, chyba, że blachą kryty, a i tak czasem przez szczyt "patrzeć" może.
  • #15 2680990
    miki23
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Polecam zmienić elektrolit w zasilaczu na conajmniej 1000uF. Producenci stosuja najczęściej 100uF i te bardzo szybko wysychają. Sposób wypróbowany. Pozdrawiam serdecznie.[/img]
  • #16 2681064
    nightking
    Poziom 11  
    Miałem dokładnie ten sam problem. Stosując siatkę jeśli chodzi o zasieg i jakość są najlepsze ale są z nimi problemy dlatego ja przestawiłem się na DEXTY nie jest to rewelacja ale wg. mnie mniej się psują.
  • #17 2681503
    aro_40
    Poziom 11  
    miki23 napisał:
    Polecam zmienić elektrolit w zasilaczu na conajmniej 1000uF. Producenci stosuja najczęściej 100uF i te bardzo szybko wysychają. Sposób wypróbowany. Pozdrawiam serdecznie.[/img]

a jak to zrobić i gdzie kupić taki elektrolit???
  • REKLAMA
  • #18 2681686
    maryann
    Poziom 37  
    Nie wygłupiajcie się(bo inaczej trudno to nazwać!).
    Zacznijmy od tego, że autor nie ma problemu z zasilaczem, a po drugie (nawet gdyby miał), to o jeden numer lepszy kondensator na prawdę wystarczy: 220µ/35V/105° . A tak w ogóle, to niech kol. [/b]aro_40 podejmie próby i zrobi(choć sprawdzi) to, co do tej pory napisaliśmy.
  • #19 2685599
    aro_40
    Poziom 11  
    spróbuję to zrobić, ale dopiero jak naprawie telewizor - włąsnie wczoraj wysiadł :(
  • #20 2685621
    maryann
    Poziom 37  
    Dawaj go(jaki i co mu jest)! Będziemy naprawiać razem.
  • #21 2685636
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    Po ostatnim poście jakby jaśniej. Może sprawdzić należy instalację elektryczną? Bowiem w przypadku występowania na zasilaczu np 400 V trudno oczekiwać aby układ pozostawał w zdrowiu. Może dlatego telewizor odmówił współpracy.
  • #22 2686030
    maryann
    Poziom 37  
    400V między czym a czym?
    Każda prawie antena podłączona do TV kopie, wzmacniacz wymienia się więc przy odłączonych urządzeniach od sieci, ale potem sie je włącza i jest dobrze.
  • #23 2686286
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jak jest blisko do nadajnika to po co wzmacniacz? wystarczy symetryzator. A nawet zwyczajnie podłączyć kabel do zacisków anteny i też bedzie działać bo wzmaczniacze są zawodne.
  • #24 2686440
    maryann
    Poziom 37  
    aro_40 napisał:
    więc to niecałe 40 km

rzeczywiście blisko...
  • #25 2689988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 2745844
    maryann
    Poziom 37  
    I co z Tą wieczną? jak nowy telewizorek?
  • #27 2900876
    aro_40
    Poziom 11  
    ok, dłuższa nieobecność spowodowana m.in. okresem wakacyjnym :)

stary telewizorek stoi na strychu :) a w domciu nowy :)

co do anteny zaś... wymieniłem płytkę, całą puszkę dokładnie zasmarowałem silikonem (na amen :) ) i póki co jest spokój - piekny i wyrazisty obrazek...:)
    być może jak to ktoś napisał - stary telewizor zwracał jakies dziwne napięcie i siadało, a może wilgoć w puszce.... mam nadzieje tylko, że tym postem nie zapeszyłem antent :D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy częstych zakłóceń odbioru telewizji z anteny siatkowej, mimo wielokrotnej wymiany anten i zasilaczy. Obraz początkowo jest dobry, lecz po pewnym czasie pojawia się silne śnieżenie, szczególnie na kanale TVP1. Wymiana zasilacza nie przynosi trwałej poprawy. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niewłaściwy montaż wzmacniacza antenowego (np. błędne umieszczenie względem prętów anteny), zawilgocenie puszki ze wzmacniaczem, co może uszkadzać elektronikę, oraz zbyt wysokie napięcie zasilania wzmacniacza. Zalecane jest dokładne zabezpieczenie puszki silikonem, kontrola napięcia na wzmacniaczu, ewentualne obniżenie napięcia zasilania lub wymiana wzmacniacza na słabszy. Sugerowano także montaż anteny w suchym miejscu, np. na strychu. Wskazano, że wzmacniacze mogą być zbędne, jeśli antena jest blisko nadajnika, a zamiast nich można zastosować symetryzator lub podłączyć kabel bez wzmacniacza. Wymiana elektrolitu w zasilaczu na większą pojemność (np. 220µF/35V) może poprawić stabilność. Ostatecznie autor potwierdził, że po wymianie płytki wzmacniacza i dokładnym uszczelnieniu puszki silikonem problem ustąpił, a obraz jest wyraźny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA