logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przenośne studio nagłośnieniowe :)

maziu 29 Maj 2006 17:44 5379 17
REKLAMA
  • Temat może trochę mylący :)

-jest to przenośny wzmacniacz zasilany napięciem 12V prosto z akumulatora
    -posiada 2 gniazda na cinche oraz kostke elektryczną do której można przyłączyć kolumny na gołych przewodach....
    -sygnał można podawać z dowolnego przenośnego odtwarzacza przystosowanego do mini jacka .
    -stereo
    -płynna regulacja nic wyszukanego ...
    -przy dużej głośności pobiera 0,6A.
    -obudowa jest nietypowa bo z programatora telewizyjnego jakiegoś radzieckiego TV
    -całość upiększa dioda 5mm niebieska :) taki miły akcent
    -od góry widać elementy bo dziury w obudowie przykryte są pleksją
    Elektronika -kilka kondziorków,i układ scalony TEA2025,rezystorki itp.

sprawdził sie już na małych wypadach " piknikowych "
    w tej chwili podłączony jest do kolumn z głośnikami 90 W RMS-u(z tymczasowego braku wzmachola) i grają ...

nie tyrajcie tylko mojego wzmacniaczka :) bo powstał z dobrych chęci i zdaje sobie sprawę z nienajwyrzszych parametrów :)
    Załączniki:
    • przenośne studio nagłośnieniowe :) komplet.JPG (114.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • przenośne studio nagłośnieniowe :) tył.JPG (31.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    maziu
    Poziom 18  
    Specjalizuje się w: lampy vfd
    maziu napisał 363 postów o ocenie 12, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Police. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2676244
    Pabloni
    Poziom 11  
    Cześć wszystkim, widziałem ten sprzęt w akcji, dźwięk jak na akumulator jest zadawalający, wielkość ma też znaczenie,więc bez problemu można go schować do plecaka i jeszcze będzie miejsce na browarki :), ogólnie 8/10 :), pozdrawiam
  • #3 2676257
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    słuszna uwaga Pabloni :) dzięki . właśnie kiedy idziemy na pifko ?? bo właśnie aku naładowałem i aż energia go rozpiera zeby dać kopa wzmacholkowi :)

Moderowany przez Kwaczor:

Forum to nie GG. Ostrzeżenie

• REKLAMA
  • #4 2676262
    Pabloni
    Poziom 11  
    weekend zapowiada się ciekawy :D:D:D:D

Moderowany przez Kwaczor:

Jak wyżej. Nie urządzamy sobie pogaduszek na forum. Ostrzeżenie

• #5 2676310
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    może o piwkach porozmawiajcie sobie na gg co panowie ?? a do rzeczy: Jakoś ta kostka mi się nie podoba ale ważne że gra ;)
  • #6 2676349
    maziu
    Poziom 18  
    jasne że na gg ... kultura przedewszystkim :) ale jest prawie przeźroczysta :) a nie miałem innego pomysłu . zato jak się przykręci to już nie odpadnie ;]
  • REKLAMA
  • #7 2677264
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    No ciekawy projetk ale jesli cos ma byc przenoscne to im mnije kabli elementow laczenia, przykrecania i innego kombinowania tym poprostu wygodniej. Wzmaka wmontowalbym do kolumny, z tylu dal tylko wyjscie na aku. jak dla mnei to troche nieprzemyslana konstrukcja. Tytul tematu sensu nie ma wcale:P
  • #8 2678001
    marek-cho
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    witam - ciekawy sposób na wykorzystanie obudowy od programatora - ogólnie wielki plus :D. pozdrawiam
  • #9 2678206
    maziu
    Poziom 18  
    zgadza się dlatego we wzmacniaczu już są :
    * dwa gotowe gniazda wpinasz i grasz ;]
    * przewód łączący aku (loozem) a w domu chodzi na zasilaczu bo końcówki są uniwersalne
    * 20 cm skrętki z mini jackiem
    * kostka jest nie używana na wyjazdach (czyt pierwszą gwiazdke )
    * wzmacniacz miał być uniwersalny i za takiego go uważam więc o wbudowaniu go w kolumne nie ma nawet mowy :) (nie poto go szczelnie obudowałem żeby chować)
    *przewody ograniczone są do minimum ,naprawde ...

pozdroffka <MAziu>
  • #10 2679892
    wojtek279
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jedyne co bym zmienił w tym wzm. to kostki do głośników{nie wiem czy ktoś bierze ze sobą śrubokręt na piknik ;)}
    Ogólnie spoko
  • REKLAMA
  • #11 2686644
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Witam
    Nawet fajny pomysł. Kostka jak najbardziej nadaje się do akku i do roweru :D. Ogólna ocena: 7/10.
    Co to za kolumienki? I czy to jest twoja pierwsza konstrukcja?
    PS. Ja w tym Twoim projekcie zmieniłbym wzmaka. Bo z tego nie wyciągniesz basu. Polecam BA5406 (i kolumny 4 ohm) http://www.ozitronics.com/data/ba5406.pdf - z niego jest już basik.
  • #12 2690638
    maziu
    Poziom 18  
    nie będe przerabiał płytki zeby włożyć inny układ skoro wszystko działa . to jest już moja stara konstrukcja ... a kolumienki są od jakiejś mini wieży
  • #13 2694908
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    a co ma do tego "studio"?
  • #14 2700946
    marti_1988
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Fajna sprawa taki mały wzmachol . Sam mam działke gdzie mie ma prądu wiec chyba będe musiał pomyśleć żeby też sobie cos takiego zmajstrować .
  • #15 2705931
    Dj Rossi
    Poziom 1  
    Maziu możesz dać schemat?
    Jestem w tym zielony znam się tylko na graniu i lutowaniu :D
  • #16 2746497
    adrianek5
    Poziom 11  
    mam jeszcze prostrzy sposob.sam wyprobowalem.wymontowalem wzmacniacz z glosnikow 2.1 komputerowych(kupilem okazyjnie :).usunąłem transformator i bezposrednio padłączylem akumulator od wiertarki 12v.i odziwo dziala wcale nie najgozej na orginalnych glosniczkach.przerobilem troche obudowe od suba i w niej zamontowalem jeszcze wysokotonowe(satelity) i wszystko ladnie wygląda i do tego pilocik jeszcze :)
  • #17 2807645
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Cześć.
    Masz może schemat tego wzmacniacza? Mógłbyś dać na forum.
    Pozdrawiam
  • #18 2990241
    maziu
    Poziom 18  
    nom a niby co ja zrobiłem :D cały środek jest z głośniczków stereo do pc ;] ... a dla wszystkich którzy chcą sie bawić we wzmacniacze to polecam skożystać z "Data Sheed" kostek TDA dostępnych na elektrodzie(kostka i minimum elementów zewnętrznych) bo orginalne płytki zawierają dużo zbędnych elementów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przenośnego wzmacniacza zasilanego napięciem 12V z akumulatora, wyposażonego w układ scalony TEA2025, dwa gniazda cinch oraz kostkę elektryczną do podłączenia kolumn na gołych przewodach. Wzmacniacz jest stereo, posiada płynną regulację głośności i pobiera około 0,6A przy dużej głośności. Obudowa pochodzi z programatora telewizyjnego radzieckiego TV, z elementami widocznymi pod pleksiglasem oraz niebieską diodą LED. Urządzenie sprawdza się na małych wyjazdach piknikowych, gra z kolumnami o mocy 90W RMS, choć konstrukcja budzi mieszane opinie ze względu na obecność kostki do głośników, którą niektórzy uważają za niewygodną w terenie. Autor podkreśla minimalizację kabli i uniwersalność wzmacniacza, który nie jest wbudowany w kolumnę. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania innych układów, np. BA5406, dla lepszego basu, jednak autor nie planuje modyfikacji płytki. Użytkownicy chwalą pomysł i mobilność urządzenia, a także wykorzystanie nietypowej obudowy. Pojawiły się prośby o schemat wzmacniacza, a autor poleca korzystanie z datasheetów kostek TDA dostępnych na forum elektroda.pl dla osób chcących samodzielnie budować wzmacniacze. Alternatywne rozwiązania to m.in. przeróbka wzmacniaczy z komputerowych głośników 2.1 zasilanych bezpośrednio z akumulatora 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA