logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z latopem Toshiba Tecra 9100 zawiesza sie i grzeje

viper19861 01 Cze 2006 15:17 3479 8
REKLAMA
  • #1 2686309
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    witam

mam problem z laptopem jak w temacie. Pierwszy problem to grzejący się strasznie procesor (wentylator 100% sprawny jak i sam procesor gdyż na drugim innym jest ten sam problem). Po kilku minutach pracy laptop zaczyna sie wieszać. Jeżeli się go uruchomi ponownie dzieje się to samo aż do jego ostygnięcia (procesora). Proszę o podpowiedz co jeszcze powinienem sprawdzić. Procesor to pentium 4 1,7ghz, matryca 15, pamięci 512MB napęd CDRW
  • REKLAMA
  • #2 2686343
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A grzeje się po zjęciu obudowy? Jeśli wloty powietrza są pod spodem i komp leży na np. dywanie to chłodzenie niewyrabia. I sprawdź czy procek grzeje się nieobciążony czy obciążony (0% czy 100% użycia procesora).
  • REKLAMA
  • #3 2686364
    viper19861
    Poziom 20  
    wlot powietrza jest z bocznej strony. grzeje się cały czas tzn nawet jak stoi i nic sie nie robi w windowsie to po paru minutach dosłownie "gotuje się" a potem nie chce sie wogóle włączyć aż ostygnie
  • #4 2703026
    viper19861
    Poziom 20  
    zamykam temat oddaje laptopa do serwisu. Najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna. Napisze co było przyczyną
  • REKLAMA
  • #5 2769871
    domin0
    Poziom 12  
    i co z lapkiem zrobili jaka byla przyczyna i jakie koszty
  • #6 2770448
    viper19861
    Poziom 20  
    niestety jeszcze go nie odebralem ma byc pod koniec tygodnia to dam znac
  • REKLAMA
  • #7 3786436
    INEE - Marcin
    Poziom 11  
    Witam, mam dokładnie ten sam problem, ten sam sprzęt.
    Komputer zawiesza się całkowicie i nic nie da się zrobić – tylko wyłączyć na przycisku.
    Podejrzewam że to jest związane z wentylatorem, jednak nie wiem.

viper19861 proszę o informację, co stwierdzili w serwisie.

Muszę jeszcze dodać, że wcześniej nie miałem żadnych problemów z baterią, do czasu, aż z ciekawości ją wyciągnąłem. Od tego czasu, przy pracy na baterii po kilku minutach pracy pojawia mi się „blue sercan”. Dziwne to objawy.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #8 4293813
    turbus_amator
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    mineło troche czasu wiedz postanowiłem odswiezyc temat, gdyz nie został rozwiązany a mam identyczny problem ;(
    jakies poł roku temu mialem to samo i okazalo sie ze problem rozwiązało wyjęcie karty wi-fi z mini pci, a teraz??, wyciągnołem wszystko i dalej nic, wiesza sie po chwili ;( prosze pomocy mam tam wazne dane potrzedbne na wczoraj, a nawet nie zdaze ich przekopiowac suiecia, a niemam przelotki do dysku zeby pod PC podłączyc
    prosze pomocy jak rozwiazaliscie swoje problemy??

Proszę niezwłocznie poprawić błędy!
    [jankolo]
  • #9 7917924
    e30dorikin
    Poziom 1  
    Witam. Mam dokładnie taki sam problem jak w temacie. Jest na to jakieś rozwiązanie? Co może być przyczyną wysokiej temperatury procesora i wieszania się? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Tecra 9100 z procesorem Pentium 4 1,7 GHz doświadcza problemów z przegrzewaniem się procesora, co prowadzi do zawieszania się systemu po kilku minutach pracy. Wentylator działa poprawnie, a problem występuje nawet przy braku obciążenia CPU. Użytkownik potwierdził, że laptop nie uruchamia się ponownie do momentu ostygnięcia procesora. Możliwe przyczyny to niewystarczające chłodzenie spowodowane umiejscowieniem wlotów powietrza lub uszkodzenie płyty głównej, co potwierdzono jako prawdopodobną przyczynę po oddaniu sprzętu do serwisu. Inni użytkownicy zgłaszają podobne objawy, w tym całkowite zawieszanie się i błędy systemowe (blue screen), a także próby rozwiązania problemu przez odłączenie karty Wi-Fi mini PCI, które jednak nie zawsze przynoszą efekt. Problem pozostaje nierozwiązany w wielu przypadkach, a użytkownicy poszukują dalszych wskazówek diagnostycznych i rozwiązań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA