logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie odnośnie zasilacza do cd-romu :) - Poczatkujacy

Przemek89k 01 Cze 2006 17:25 2671 13
REKLAMA
  • #1 2686720
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam. Jestem osoba rozpoczynajaca przygode z elektronika , mam pytanie , jak moge zrobic zasilacz do cd-romu , prosze pisac w miare prosto ;) Mam taki schemat

Pytanie odnośnie zasilacza do cd-romu :) - Poczatkujacy

Chodzi mi o ten u gory, czyli zasilacz domowy do cd romu, bo chce przerobic cd-rom na cd audio. Czytalem juz podobne tematy, ale nie znalazlem nic konkretnego. Wiec prosze o pomoc.

Mysle sobie tak , ze bedzie chyba potrzebna plytka drukowana a na niej rezystor, polaczony ze stabilizatorem napiecia (7805) , nie wiem skad wziasc to po prawej stronie co jest te wtyki zeby do cd-romu pasowalo ? Pozatym to po lewej stronie co jest Masa i 12 V - to o co to chodzi, to jest wtyczka ktora podlaczam do gniazdka :P (ps: przeciez gniazdko ma 230 v :D )
  • REKLAMA
  • #2 2686734
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Jak już masz zasilacz 12 V prądu stałego to "plus" oznaczany równierz poprzez znak "+" jest jednym z biegunów a drugi to "-" czyli "minus" inaczej mówiąc "masa". Wtyczka do CD-ROMU to musisz wymonowac ze starego zasilacza. A najlepiej to kup za 10 zl jakis stary ale dzialajacy zasilacz - w komisie popytaj. Jeśli chodzi o schemat to poprawne obydwa - mam nadzizje ze dasz juz rade :)

Paweł

P.S. Ten stabilizator 7805 koniecznie umiesc w radiatorze ( taki kawalek blachy, ktory odprowadza cieplo od elementu. Jesli chodzi o wtyczke to popatrz na wtyczke od CD potem popatrz na schemat i poszukaj analogi ... tylko zebys nie podlaczyl odwrotnie... czerwony to 5 V a zółty to 12 ... dwa czarne to MASA

Pozdrawiam
  • #3 2686745
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    schemat drugi odnosi sie do instalacji samochodowej, do pierwszego potrzebujesz transformator obnizajacy napiecie do 12V,
    7805 i 7812 przykrecasz do radiatora.
    wtyczkę po prawej stronie bierzesz z uszkodzonego zasilacza komputerowego, kabel czerony to 5V, zółty 12V czarny masa.
    tych układów nie podpinasz do sieci 230V !!
    płytka nie jest potrzebna można zmontować na pajaka.

Pozdrawiam :)
  • #4 2686803
    Przemek89k
    Poziom 14  
    No wiec tak, z 1 wypowiedzi rozumiem ze najpierw musze kupic zasilacz zwykly 12 V ? Bo zasilacza zadnego jak narazie nie mam , i chce zrobic cos takiego ze mam cdrom podlaczam go wtyczka do pradu i dziala ;) O to mi chodzi, wiec jak skonstrulowac ten zasilacz , ?

Czyli do tego 1 schematu musze go podlaczyc do zwykego zasilacza 12V ? A nie daloby sie jakos zrobic ze podlaczam wtyczka do gniazdka (230V) i on zmienia napiecie na 12v

Dobra , juz nieco rozumiem musze miec zasilacz stabilizowany na poczatek ;) Tylko ze takie na allegro kosztuja ok 50-60 zl , a to duzy wydatek, nie daloby sie go jakos zmniejszyc znacznie ! Bo na taka inwestycje droga bym nie robil :D
  • REKLAMA
  • #5 2686864
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    No co ty gadasz chłopie?? Musisz coś źle szukać, bo ja niedawno widziałem na Allegro zasilacze 12v które kosztowały coś około 8zł. A jeśli chodzi ci o podłączanie wtyczki do prądu tak jak mówisz, to jest rozwiązanie. Rozumiem że masz zamiar ten cdrom umieścić w jakiejś obudowie, więc zrób tak. Gdy będziesz już miał zasilacz, rozkręć go, wyjmij transwormator, odlutuj od niego wtyczkę (oczywiście mowa o tych dwóch bolcach wkładanych do gniazdka:) ). Znajdź jakiś kabel z wtyczką sieciową i przylutuj go do transformatorka i problem z głowy :) Do drugiego zaś kabla idącego z transformatora przylutuj to co tam potrzebne (to się tyczy tego schematu) a potem wtyczkę (taka wtyczka nazywa się MOLEX, jak niemasz takiej to na allegro napewno znajdziesz za grosze. Ja mam ich kilka na zbyciu, jak nie znajdziesz na allegro to jak coś będę mógł ci jedną sprzedać).
  • REKLAMA
  • #6 2687067
    Przemek89k
    Poziom 14  
    No wiec tak ;) Z tego co patrzalem na allegro :

Zasilacz - ok 7 zl, tylko to jest zwykly zasilacz 12 V a w schemacie pisze ze to ma byc stabilizowany , wiec nie wiem czy moze byc ?

Stabilizator napiecia - ok 50 gr
    Rezystor 5/10 w - nie wiem ?
    kable Molex - ok 4 zl

Razem : ok 12 zl

Aha pytanie co do zasilacza, bo na allegro widzialem zwykly za 7 zl i jak on dziala ? Bo nie widac tam kabla sieciowego , wiec go sie do pradu nie podlacza ??

Strona zasilacza : http://www.allegro.pl/item105376023_zasilacz_uniwersalny_3_12_v_500_ma_6_wtykow.html
  • #7 2687118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2687142
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Dzieki ze sie staracie i odpowiadacie na wszystko takiemu tumakowi jak ja :) Ale chcialbym cos zrobic fajnego, Alex2 co do tego zasilacza komputerowego to nie posiadam zadnego starego :P chyba ze na allegro sa jakies, aha i jesli chodzi o ten zasilacz to on musi miec 12 V tak ?
  • #9 2687165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2687187
    Lestat
    Poziom 18  
    Dokładnie, musi mieć 12v, nie mniej, nie więcej. A jak byś kupił stary zasilacz komputerowy, oszczędziło by ci to roboty i trochę kasy. Tu masz link do aukcji allegro z zasilaczem:

http://www.allegro.pl/item105322860_zasilacz_at_i_pelno_innych_czesci_.html

Alex2, szczerze wątpię, aby ktoś od tak po prostu rozmontował kompa i dał komuś zasilacz za friko :P
  • REKLAMA
  • #11 2687252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2687271
    Lestat
    Poziom 18  
    Alex2 tu się zgadzam :) Ale miało by to sens chyba tylko w takim przypadku gdy się coś takiego gdzieś zauważy, bo specjalnie łazić i szukać raczej by się nikomu nie chciało :)
  • #13 2687287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2687334
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Alex2 ma racje takie zasilacze ok 200W czesto zawalaj tylko miejsce na magazynach firmowych - mozna je odkupic za grosze lub nawet dostac za friko...

Ps: zeby odpalic taki zasilacz ATX badz AT bez plyty glownej nalezy na wtyczce wkladanej zazwyczaj do plyty glownej zewrzec zielony kabel do masy - czarny kabel (jest ich kilka - ale to do ktorego podlaczysz nie jest wazne)

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza do napędu CD-ROM, który ma być przerobiony na odtwarzacz CD audio. Podstawowym wymogiem jest zasilanie napięciem stałym 12 V oraz 5 V, które typowo dostarcza zasilacz komputerowy. Schemat przedstawiony przez autora zawiera stabilizator napięcia 7805 do uzyskania 5 V z napięcia 12 V. Zaleca się użycie radiatora do stabilizatora ze względu na odprowadzanie ciepła. Wtyczkę Molex do podłączenia CD-ROM-u można pozyskać z uszkodzonego zasilacza komputerowego lub kupić na aukcjach internetowych. Zasilacz 12 V powinien być stabilizowany, ale można też użyć gotowego zasilacza komputerowego AT lub ATX, który dostarcza oba napięcia (12 V i 5 V) i posiada odpowiednie wtyczki. W przypadku zasilacza ATX konieczne jest zwarcie zielonego przewodu z masą, aby uruchomić zasilacz bez płyty głównej. Gotowe zasilacze 12 V dostępne na Allegro kosztują od około 7 zł, ale często nie mają wbudowanego kabla sieciowego i wymagają podłączenia do transformatora lub innego źródła napięcia 230 V/12 V. Wskazano również, że można zdobyć stare zasilacze komputerowe za darmo lub za symboliczną kwotę, np. z firm lub komisów komputerowych. Schematy z "Chipa" służą do stabilizacji napięcia 5 V z 12 V, gdy nie ma dostępu do zasilacza komputerowego. Podsumowując, najprostsze i najtańsze rozwiązanie to użycie starego zasilacza komputerowego z odpowiednimi wtyczkami Molex, który zapewni stabilne napięcia 12 V i 5 V potrzebne do zasilania napędu CD-ROM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA