logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw 2.1: Dobór przetworników STX, Tesla, Tonsil i zwrotnic, filtrów

Duzy32 01 Cze 2006 17:33 1307 6
REKLAMA
  • #1 2686748
    Duzy32
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam przymierzam sie do zbudowania zestawu 2.1 , w którego w skład będzie wchodzić subwoofer i 2 monitory . Mam pytania odnośnie przetworników . Do suba zamierzam urzyć głośnika STX'a 27/300/4 SC
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=352&vItemDB=itemdb
    Obudowe wyliczyłem na 45L strojona na 45Hz , szukałem jeszcze na forum obudowy do tego głośnika i wydaje mi sie że ta jest poprawna (jeżeli nie doradźcie jaka) , do napędzania suba użyje wzmacniacz na końcówce mocy TDA1562 , wiem że końcówka jest słaba bo tylko 70W przy zniekształceniach 10% , ale ja i tak na full nie będe słuchał . Monitory planuję zrobić na basowych teslach ARN 188-05/4 http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-188-05-4.htm
    a jako wysokotonowca użyć tonsilowskiego GDWT 9/80 (bo takie posiadam) .
    Napędzać będe je skromnym wzmacniaczem samochodowym . Doradźcie czy te przetworniki nadają się na ten zestaw i jeżeli sie nadają , to może jakies propozycje zwrotnic i filtra dolnoprzepustowego do suba . Z góry dzięki i pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 2687010
    Krasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Zrób mostek na TDA bo pojedyncza kostka nawet go za mocno nie ruszy. Zamiast tego arn-a dałbym 2 łaczone w szereg arn 150-03-4. Gdwt i tak bedzie trza tłumic. Ale to tylko moje zdanie
  • REKLAMA
  • #3 2687081
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    monitorki zrob na tonsilach. sprawnosc tesli pozostawia wiele do zyczenia, a wiec trzebaby bylo mocnego wzmacniacza, a samochodowy takowym nie jest. GDN 16/50/6, albo 16/30, a GDWT 9/80 jednak sobie podaruj. Mozesz kupic rowniez z Tonsila jakis wysokotonowy - np GDWK 10/80 (nie bedziesz musial placic za wysylke z innego sklepu). Ew. mozna zrobic na gdn-18-120-6-sw+sc10n.
  • REKLAMA
  • #4 2687104
    Krasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Najpierw napisz ile masz pieniedzy na to
  • #5 2687206
    Duzy32
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi o pieniążki , tonsilowski GDN bedzie kosztował ok. 60 zł na stronie tonsila jest 59zł . A głośnik ARN 188-05 kosztuje 29,95 opcja z tymi arnami łączonymi w szereg chyba nie wchodzi w gre , bo po pierwsze będzie większa skrzynia a po drugie to prawie 60zł bo te 150 kosztują tyle co 188 :| . GDWK tonsila kosztuje 40zł a ja chciałem jak najmniejszym kosztem zrobić te monitorki . Same przetworniki kosztowały by mnie 200 zł!!!! A ile kosztowałby ten sc10n ??A ja chcialem zainwestować w głośniki 60zł bo GDWT mam , nie licząć przesyłek , moze jakieś inne propozycje .... I chciałem sie jeszcze zapytać gdzie najlepiej umieścić głosnik basowy w subie i gdzie bass reflex ??Dzięki za odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • #6 2687274
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    to rozbieraj gotowki i albo kupisz wzmacniacz wiekszej mocy, albo glosniki tonsila (optowalbym za tym drugim). Tego GDWT mozesz uzyc, ale w konstrukcji o innym przeznaczeniu. Do domu sie srednio nadaje.
  • #7 2715343
    Duzy32
    Poziom 10  
    Witam a co myślicie o wykorzystaniu do monitorków , szerokopasmowych głośników Tesli ARZ . http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sredniotonowy/arz-6608.htm
    Na elektrodzie jest bardzo ładny projekt na tych głośnikach , ale ich obudowa to tuba . A jeżeli by sie na monitorek nadawał , to jaką zastosować obudowe ??z góry dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Planowany zestaw 2.1 składa się z subwoofera z głośnikiem STX 27/300/4 SC w obudowie 45L strojonej na 45 Hz oraz dwóch monitorów z basowymi głośnikami Tesla ARN 188-05/4 i wysokotonowcami Tonsil GDWT 9/80. Propozycja wzmacniacza do subwoofera to TDA1562 o mocy 70W przy 10% zniekształceń, jednak zalecane jest wykonanie mostka na TDA dla większej mocy. W kwestii monitorów pojawiły się sugestie, by zamiast Tesli ARN 188-05/4 zastosować dwa głośniki ARN 150-03-4 połączone szeregowo, choć ze względu na koszty i rozmiar autor preferuje tańsze rozwiązanie. Krytykowana jest niska sprawność głośników Tesla, co wymaga mocniejszego wzmacniacza niż samochodowy. Alternatywnie polecane są głośniki Tonsil GDN 16/50/6 lub 16/30 oraz wysokotonowe Tonsil GDWK 10/80 zamiast GDWT 9/80, które wymaga tłumienia i nie jest optymalne do domowego użytku. Autor dysponuje ograniczonym budżetem i posiada już głośniki GDWT, dlatego szuka tańszych rozwiązań. Pojawiła się także propozycja wykorzystania szerokopasmowych głośników Tesla ARZ 6608 w monitorach, jednak ich obudowa to tuba, co wymaga innego projektu. Poruszono również pytanie o optymalne umiejscowienie głośnika basowego i bass reflex w subwooferze, bez jednoznacznej odpowiedzi. W kwestii zwrotnic i filtrów nie padły konkretne schematy, ale sugerowano konieczność tłumienia wysokotonowego Tonsila GDWT i dostosowanie filtrów do zastosowanych przetworników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA