logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150

seal_1 04 Mar 2007 23:42 6184 11
REKLAMA
  • Wiatm wszystkich !

Chcialbym zaprezetowac zestaw 2.1 wykonany przezemnie.

Przetworniki:
    kolumny - Tonsil Gdn 20/40 + Visaton Sc10N
    Sub - STX 27-150-8 SC

Obudowa:
    Kolumny maja pojemnosc ok 32L, sa typu zamknietego. Na sciankach jest gabka a pusta przestrzen wypelnia watolina polozona luzno.
    Subwoofer ma ok 42L pojemnosci. Obudowa wntylowana, wym br to 10x32 cm. na tylnej sciance gabka oraz troche watoliny. Wzmocnienia to 2 listwy ulozone na ksztalt krzyza.

Zwrotnice:
    W kolumnach gdn jest puszczony pelnym pasmem powyzej 3khz zaczyna tlumic sie sam, wysokotonowy ma zwrotnice 12dB/okt podzial ok 3000hz. Kondensator 4.7uF oraz cewka powietrzna 0,56mH.
    Subwoofer posiada filtr dolnoprzepustowy 200W jego podzial to 160hz.

Brzmienie:
    Gra to calkiem przyjemnie wysokie tony sa bardzo przyjemne i cieple. Sopran jest delikatny, szczegółowy i tworzy jakas scene. Gdn 20/40 cakiem dobrze radzi sobie ze srednimi tonami, bas z niego jest szybki troche taki klepiacy i twardy. Ogolnie mily i nie meczacy dla ucha.
    Dolne pasmo uzupelnia Stx wprowadzajac troche bardziej miekkiego basu nieco zamulonego ale wszystko razem brzmi cakiem fajnie.

Koszty:
    wykonanie subwoofera- ok 150zł
    Kolumny - w granicach 250-300zł

Wzmacniacz
    Do napedu tego wszystkigo posiadam 2 wzmacniacze.
    Kolumny napedzane sa przez Amplituner sony STR Av370 moc 2x50W, subwoofer zas podlaczony jest pod Diore Ws442 2x35W moze i malo ale starcza. Mieszkam w bloku wiec nawet jak uzyje tych 35W to sasiedzi czasem sie pojawia z pretensjiami ze meble im chodza. :)

Umieszczalem juz projekty na forum teraz tylko zebralem to do kupy oraz lekko zmodyfikowalem kolumny. Oto linki:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic501898.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic527201.html

To chyba tyle. Pozdrawiam i zycze milego ogladania.[/url]
    Załączniki:
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 013.jpg (72.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 012.jpg (33.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 2645.jpg (66.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 2644.jpg (110.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 009.jpg (49.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 Obraz 008.jpg (73.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    seal_1
    Poziom 11  
    seal_1 napisał 74 postów o ocenie 3. Mieszka w mieście Gorzów Wlkp.. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3644772
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    niestety widac niedoskonalosci na okleinie. Niezbyt dokaldnie nalozyles szpachle. Dla tej 150stxa 30watow to jest nic... dować mu przynajmniej 150 a zobaczysz :]

Dobrze ze zrobiles zamknieta obudowe dla kolumienek. Przetworniki w miare dobrane :) Jednak wydaje mi sie ze srednich to jest chyba tam jak na lekarstwo :)
    Dojdzie kiedys centralka i bedzie bardzo good :)

Spox nienajgirzej sie to prezentuje :) Ja daje 3/6
  • #3 3644796
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Trzeba było pomyśleć nad fornirem. Nie podoba mi się ani wykończenie ani proporcje kolumn. Nawet logo umieszczone nie w tym miejscu co potrzebne. Jak coś to odklej go i umieść pod głośnikiem niskotonowym.

Ocena: 2-
  • #4 3645384
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    dayu - średniotonowy jest zupełnie zbędny, (miałeś kiedyś gdn20-40 ?? nawet regenerowaniec na piance ładnie gra średnimi)

mi się tam podoba, tanio wyszło i na pewno ładnie gra (chodź ja bym dał inna zwrotnicę.
    może i wykończanie nie jest super ekstra ale od czegoś trzeba zacząć )(nie każdy może sobie pozwolić na malowanie a tym bardziej lakierowanie w pokoju)

Autorowi polecam jednak fornir + wosk - da rade to ładnie zrobić bez smrodów (fornir vikolem a wosk wiadomo ;) )
    kolumny ładnie rozstawione ale gorzej z subwooferem - lepiej by mu było w rogu sądzę.

Moc - jak starcza to starcza :) też mam subbas w pokoju 500W max a zazwyczaj daje mu 30W :>

teraz ocena :
    +++ za wysokotonowy
    ++ za tonsila
    + za ustawienie
    + za własną twórczość a nie zerżnięty jakiś gotowiec
    -- za wykończenie
    -- za kształt
    --- za zwrotnice

ogólnie - 4
  • REKLAMA
  • #5 3645803
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam!
    Średnio podoba mi się kształt tych kolumn mogły by być troche wyższe i węższe ale skoro tobie się podobają to ok, podoba mi się kolor okleiny i to że do satelit wsadziłeś GDN20/40 głośniki naprawde świetne jak do takiego zastosowania ze względu na piękne średnie tony, do subwoofera w pszyszłości mugłbyś wsadzić jakiś wzmacniacz np. mostek na TDA z filtrem aktywnym na pewno było by to dużo wygodniejsze niż zasilanie suba i satelit dwoma oddzielnymi wzmacniaczami :wink:
  • REKLAMA
  • #6 3664371
    seal_1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Prawda sa niedoskonalosci ktore rzucaja sie w oczy na zdjeciach lecz w rzeczywistosci nie zawraca sie tak na to uwagi i nie sa one az tak widoczne.

Stx-owi dalem kiedys 200W, roznica byla ale nie az taka zeby placic 200-300zł za wzmacniacz skoro to co mam teraz rowniez mi starcza.

Do Nevon
    Co masz na mysli zeby dac inna zwrotnice

Moze i mostek TDA byl by lepszym rozwiazaniem niz normalny wzmacniacz ale czy wygodniejsze to ja nie wiem. Tak musial bym nurkowac gdzies tam zeby sciszyc/zglosnic a tak mam pokretlo glosnosci na wyciagniecie reki.

Dzieki wszystkim za komentarze i rady czekam na nastepne :) Pozdrawiam
  • #7 3664743
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    dokładnie, zwrotnica naprawdę dużo zmienia, - jak źle się ja zrobi to na gorsze, jak dobrze to na lepsze. Bardzo polecił bym pomiary. Jesli nie to chociasz symulacja w boxsimie :)
  • REKLAMA
  • #8 3837024
    seal_1
    Poziom 11  
    Nieco zmnienilem wyglad kolumn wygladaja teraz tak :
    Załączniki:
    • Zestaw 2.1 ->GDN 20/40 +Sc10N , Stx 27-150 bez tytułu2.JPG (58.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3837036
    damiani22
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    odrazu lepiej!! ale i tak z daleka widac spore nie dociagniecia, kanty az kluja w oczy nie muwiac juz o krzywo przyklejonych czarnych paskach, mogles wkoncu postarac sie o fornir i zrobic to porzadnie, wyszlo by nie wiele drozej a efekt byl by 100 razy lepszy!!! no i fornirem jest latwiej oklejac
    wcale nie trzeba lakierowac, wystarczy wosk (nie dorgi i latwo dostepny), naklada go sie kawalkiem szmatki i wyglada jak prawdziwe drewno a nie kawalek kolorowego papieru
  • #10 3837063
    agraba
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Naprawdę, aż się prosi fornir. To byłby bardzo ładny komplecik gdybyś zamiast okleiny dał podobny kolorystycznie fornir mahoń lub wiśnia. Te forniry nie są drogie. Mahoń kupuję po 7 zł za m/kwadrat. Do tego klej 18 zł i lakier 20 zł. To nie są wielkie pieniądze a efekty są wspaniałe.
  • #11 3839453
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam. Ogolnie konstrukcja bardzo mi się podoba, ale tak jak pisali u gory fornir i bedzie perfekt :D. I do suba jednak dałbym mocniejszy wzmacniacz. Ja wolę mieć duzy zapas mocy, ale jeżeli Tobie to wystarcza to ok ;). A co do tych średnich tonw to gdn 20/40 bardzo ładnie przetwarza srednie czestotliwości. Mam go w swoich kolumnach tonsila razem z GDWK 9/80. GDWK jest odcięty przez kondensator 4,7uF, GDN'y sa regenerowane na piance i średnie sa bardzo ladne :) Ocena 8/10 za wzmacniacz i wykończenie. Pozdrawiam.
  • #12 4124360
    miszal
    Poziom 19  
    siemka fajny sprzecik ale niedokladnie polozyles okleine.
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorski zestaw głośnikowy 2.1 składający się z kolumn Tonsil GDN 20/40 i Visaton SC10N oraz subwoofera STX 27-150-8 SC. Kolumny zamknięte o pojemności około 32L z wytłumieniem gąbką i watoliną, subwoofer w obudowie wentylowanej o pojemności około 42L z wzmocnieniami i wytłumieniem. Zwrotnice: wysokotonowy z filtrem 12dB/okt przy około 3000 Hz (kondensator 4,7 µF, cewka 0,56 mH), subwoofer z filtrem dolnoprzepustowym 160 Hz. Brzmienie opisane jako przyjemne, ciepłe soprany, szczegółowe, średnie tony dobrze odwzorowane przez GDN 20/40, bas szybki i dynamiczny. W dyskusji zwrócono uwagę na niedoskonałości wykończenia (okleina, krawędzie), sugerowano zastosowanie forniru i wosku dla lepszego efektu estetycznego. Poruszono temat mocy wzmacniacza dla subwoofera – obecnie używany jest wzmacniacz o mocy około 30 W, co jest wystarczające, choć zalecane jest użycie mocniejszego (np. 150-200 W). Dyskutowano również o zwrotnicy – jej poprawne wykonanie jest kluczowe dla jakości dźwięku, polecano pomiary lub symulacje w programie Boxsim. Proponowano także rozważenie aktywnego filtra i mostka TDA dla subwoofera, choć autor ceni sobie wygodę regulacji głośności. Ogólnie zestaw oceniono pozytywnie za oryginalność i brzmienie, z sugestiami dotyczącymi poprawy wykończenia i optymalizacji zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA