logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór TVN przez tuner analogowy z anteną satelitarną i konwerterem cyfrowym

pawelpietrusiewicz 04 Cze 2006 20:28 2452 10
REKLAMA
  • #1 2697697
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    witam. mam mały problem.
    otóz nie odbieram tvn'u z anteny naziemnej. ale posiadam zestaw satelitarny cyfrowy do odbioru niekodowanych kanałów. czy da rade coś zrobić żeby był tvn. bo ja myslałem zeby kupic na allegro tuner analogowy (cena ok 30 - 50 zł) i podpiąc pod antene satelitarną. ale czy to zadziała. bo konwerter jest cyfrowy??

PS. Jesli napisałem jakąś głupote to sorki ale elektronikiem nie jestem.
  • REKLAMA
  • #2 2697718
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Na swoim dekoderze cyfrowym tvnu nie zobaczysz ale możesz oczywiście kupić analoga (trafiaja sie nawet po 20 zł) i podpiąć pod obojętnie jaki konwerter.
  • #3 2697739
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    pawelpietrusiewicz mam taki analogowy tuner"FergusonSQ100" oddam za free,przyjedź i sobie weź :D :D
  • REKLAMA
  • #4 2697767
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    dziex. pomysle nad twoją propozycja.
    ale słyszałem ze mozna podlączyć jakąs przelotkę??
    co to jest??
    i jeszcze jedno bo ten tuner analogowy chce podpiąc pod tę samą antene co cyfrowy?? da sie to jakos podzielić zebym nie musiał latac co chwile do telewizora i pwtyczek przekładać
  • REKLAMA
  • #6 2697818
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    to troche drogie rozwiązanie. a nie da rady jakiegos rozdielacza zrobić. nie będe oglądał tv z dwóch tunerów na raz więc taki zwykły rozdzielacz antenowy będzie działał????????
  • REKLAMA
  • #7 2697853
    Qbuś
    Poziom 38  
    Najpierw chcesz kupić tuner analogowy za 30-50zł,a ja chcę ci dać za darmo,to jaki masz problem z kupieniem twina? :D :D
  • #9 2697917
    Qbuś
    Poziom 38  
    Cytat:
    16 Lip 2005 01:17 1 konwerter + 2 tunery
    Odpowiedz z cytatem Pisownia
    Przewaznie kazdy tuner cyfrowy ma wyjscie sygnalu z anteny i tam podlacz ten analogowy
    :D
  • #10 2698024
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    jak masz zamiar ogladać na zmiane na jednym tv to możesz w ostateczności podłączyć do przelotki ale przełanczaj tuner cyfrowy w stan czuwania na kanale w polaryzacji V.
  • #11 2698265
    pawelpietrusiewicz
    Poziom 10  
    to co Qbus, serio dałbys mi ten tuner??? jak tak to gdzie mieszkasz??

Dodano po 1 [minuty]:

i jeszce raz powtarzam swoje pytanie czy z monoblockiem tez to bedzie działac????

Dodano po 31 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413789...t=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=analog

jak to przeczytalem nie na reke mi podłanczac pod przelotke

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw satelitarny cyfrowy z konwerterem cyfrowym i chce odbierać kanał TVN, który nie jest dostępny z anteny naziemnej. Rozważa zakup taniego tunera analogowego (30-50 zł) i podłączenie go do anteny satelitarnej. W odpowiedziach wyjaśniono, że tuner analogowy można podłączyć do dowolnego konwertera, jednak tuner cyfrowy nie odbierze TVN. Proponowano użycie konwertera twin lub monoblock, aby umożliwić podłączenie dwóch tunerów bez konieczności przełączania kabli. Zwykły rozdzielacz antenowy może działać, jeśli nie ogląda się jednocześnie na dwóch tunerach, ale nie jest to optymalne rozwiązanie. Przelotka (adapter) nie jest zalecana, choć w ostateczności można ją zastosować, przełączając tuner cyfrowy w stan czuwania na odpowiednim kanale i polaryzacji. Pojawiła się także propozycja oddania tunera analogowego Ferguson SQ100. Dyskusja dotyczy również kompatybilności tunera analogowego z konwerterem monoblock, co pozostaje pytaniem otwartym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA