Mam wykonać włacznik tyrystorowy 2szt wpięte przeciwsobnie do zgrzewarki zasilanej napieciem miedzyfazowym 2-fazy i przydałoby się by włączały się w zerze.Może ktoś widział taki schemat?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjekab napisał:To nie jest soft start ani tyrystorowy sterownik mocy.Pierwszy odpalany jest przy kącie wiekszym od 90 stopni by po czasie dać pełną moc na odbiornik tak można ograniczyc prąd magnesujący obciążenia indukcyjnego lub ładujący kondensator.W spawarkach może być kombinacja soft startu i sterownika mocy.A ja robię zgrzewarkę bez regulacji mocy ma się włączyć na 100% i to co zgrzeje zależy od czasu włączenia.Mi jest potrzebny stycznik elektroniczny a nie soft start.Proponuję w wyszukiwarce napisać "Przekażnik elektroniczny" lub wziąć transformator toroidalny taki z 1000VA włącznik i szybki bezpiecznik automatyczny 6A.Transformator taki ma duży prąd rozruchowy. Na oscyloskopie dokładnie będzie widać kiedy da się załączyć a kiedy wyleci bezpiecznik
Fajfer2 napisał:Namagnesowanie rdzenia występuje w przypadku blach anizotropowych (walcowane są na zimno), dla blach tradycyjnych (walcowane na gorąco)występuje niewielkie namagnesowanie i można je pominąć.Przyznam że idea włączania indukcyjności w φ=90° (napięcie)
jest na pierwszy rzut oka dziwna, ale przecież włączenie w zerze
niczego nie poprawi - prąd jaki ma popłynąć przez połówkę
i tak popłynie,a za to gdy włączymy w φ=90° to od tej chwili
napięcie zaczyna maleć (prąd rośnie) ale po 5ms zmienia zwrot
Dołączyłbym pytanie - czy udarowy prąd załączania
jest spowodowany namagnesowaniem rdzenia(tak to tłumaczono
w EdW), czy też
właśnie brakiem strumienia magnetycznego w rdzeniu ?