logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiące pudełko zapałek. Czy ktoś to robił? Jak to skonstruować?

iwan3000 06 Cze 2006 22:48 2139 7
REKLAMA
  • #1 2705251
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam! Słyszałem kiedyś od zanjomego elektronika, że za jego czasów były modne takie pudełka po zapałkach, co wystawały z nich elektrody i przy otwieraniu go indukował się impuls i kopał ofiare. Podobno w środku była tylko bateria 1,5 i cewka. Robił ktoś to może, bo chciałbym sobie coś takiego skonstruować, ale nie znam np. ilości zwojów na cewce. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2707787
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Jeszcze musiał być co najmniej jakiś wyłącznik - chyba, że prąd z baterii stale płynął przez cewkę,
    a otwieranie pudełka ją rozłączało, i dlatego cewka kopała... ale to by szybko zużywało baterię.
  • REKLAMA
  • #3 2707994
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 2708082
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    a ja sie zapytał jakie jest napięcie w takim ,,elektrszoku,, z zapalniczki??
  • REKLAMA
  • #5 2708211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2708244
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    bo ten elektroszok wyciągnełem już i od końca kabla do palca mam odstęp 5mm i jeszcze iskra idzie. to znaczy, że jest 5kV??
  • #7 2708322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 2710250
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    a moglibyście dać schemacik jak tę cewke wsadzić do tego pudełka i jak rozwiązać przerwanie obwodu. Ile zwojów nawinąć na cewkę, żeby mnie nie zabiła ?:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji „kopiącego” pudełka zapałek, które generowało impuls elektryczny przy otwarciu, wykorzystując baterię 1,5 V i cewkę. Mechanizm działania opierał się na indukcji impulsu elektromagnetycznego podczas rozłączania obwodu, co powodowało wyładowanie na elektrodach. Kluczowym elementem był miniaturowy transformator głośnikowy typu Td-48 z rdzeniem żelaznym i kształtkami „E” i „I”, z którego usuwano oryginalne uzwojenia i nawijano dużą liczbę zwojów drutem DNE o średnicy 0,06–0,08 mm, tworząc dławik bez przerwy magnetycznej. Przerwanie obwodu następowało przy otwarciu pudełka, co wyzwalało impuls samoindukcji. W dyskusji poruszono także kwestie napięcia wyładowań elektrycznych, które przy odległości 1 mm wynosi około 1 kV, a przy większych odstępach może sięgać kilku kV. Piezoelektryki z zapalniczek generują iskrę o bardzo niskiej mocy, niewyczuwalnej jako impuls elektryczny. Autor prosił o schemat montażu cewki w pudełku oraz informacje o liczbie zwojów zapewniającej bezpieczne napięcie impulsu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA