logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

s55 pilny problem-brak reakcji na czerwona sluchawke

dolar666 08 Mar 2006 14:51 1374 15
REKLAMA
  • #1 2389894
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam bardzo sie spiesze z siemensem s55 był do wgrania polaka z szybkosci zapomniałem przestawic z c60(boot) i go zaczeło flashowac a na dodatek zawisił sie komp, teraz tel nie reaguje na słuchawke ani we frei ani w sst jak to szybko naprawic nie majac martecha??
  • REKLAMA
  • #2 2390024
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Jaka miałeś wcześniej wersje softa? Najpewniej musisz zrobić TP (przeciąć ścieżkę), wtedy bedzie sie komunikowal nawet z freia.
  • #3 2390034
    dolar666
    Poziom 20  
    wczesniej było chyba v16 w wiekszosci s55 nie trzeba ciac TP a ten sie wczesniej komunikował wiec to na 100% nie TP
  • REKLAMA
  • #4 2391110
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Dla pewności jednak przetnij TP, miałem kilka przypadków (mc60, c60 i s55) że komunikował się normalnie, mozna bylo flashowac, ale po blednym flashu przestal sie komunikowac, po przecieciu TP zaczal sie komunikowac i flash poszedl bez problemu
  • #5 2391888
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    fakt- spróbuj przeciąc test point umnie pomogło w S55 teraz mam drugiego ale tu niestety nie pomaga... telefon jest martwy kulki T9 niema napewno bo ją zdjąłem wiec test point zrobiony ale tel milczy... ma ktos koncepcje? ... przepraszam że sie podczepiam do tematu
  • #6 2391966
    bartek
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    spróbuj wymienic flasha i zobacz czy bedzie ci sie komunikował albo sprubuj przelutować procesor czasem pomaga częstym uszkodzeniem w siemensach jest brak łączności flasha i procka z płytą ja tak miałem wywaliło mi program raz sie komunikował raz nie polutowałem flasha procek wgrałem fulla i pomogło
  • #7 2392138
    lukasb9
    Poziom 28  
    zmieniałem procesor, podnosiłem go kilka razy (moze 4, sprawdzałem czy ta kulka T9 nie łaczy przypadkiem), flash wymieniałem na 100% sprawny bo wylutowany z drugiego działajacego s55 i nic nadal milczy, wymieniałem filtr (ten szklany) kilka razy podłaczałem nawet kabelki za nim do lini TX i RX i nic to nie dało ....czekam na sugestie, wymieniałęm jeszcze dialoga na napewno dobry, ten wylutowany z tego s55 okazał sie tez dobry bo wsadziłem go do jakiegoś c60 wiec jestem pewny co do dialoga, flasha i proca że sa ok kule podspodem też raczej, ma ktos może schemat? S55 bo na elce są serwisówki ale bez schematu....

pozdrawiam Łukasz
  • #8 2392223
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    nie dziala nawet jak wlutowales tam flash z innego dobrego S55? gdzie teoretycznye powinien odpalic
    To rzeczywisce bardzo dziwne.
    Tzn wogole teraz jak program prosi o power on to naciskasz a zadnej reakcji nie ma?
    Sprawdz na zasilaczu z amperomierzem co sie dzieje jak naciskasz, moze problem w kawiaturce jest. Sprawdz na kablu z auto ignition.
    Z czystej ciekawosci warto rozwiazac ten problem.
    moim zdaniem torche zbyt pochopnie postepujesz, jak sie komunitowal i dzialal to dialoga i filtru wogole trzeba bylo nie ruszac. Procesto stawiasz spowrotem na tych samych klukach czy robiles nowy?
    Moze sie ktoras zlaczyla?
  • REKLAMA
  • #9 2392313
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam

Dlatego do takich napraw i nie tylko przydatny jest box z diodami LED na liniach RX i TX.Widac czy telefon reaguje na włącznik.Nie bazujcie na gotowych przewodach ala Made in China:D

Pozdrawiam Bogdan
  • #10 2392458
    lukasb9
    Poziom 28  
    No wspaniali jestescie - ktos sie moim problemem zainteresował:) wiec tak... telefon nie działal od początku... miałem dwie sztuki pierwszy S55 zaczoł reagować na słuchawke po test poincie (usunałem kulke T9) i wszystko wstało bez problemu po wgraniu bootcore,flash,eeprom,unlock całosc freią i ten sobie leży teraz w spokoju czeka na nowa obudowe:) natomiast drugi ... tu jest problem, myslałem że bedzie jak z pierwszym bo też milczał (milczy) nie reagował na słuchawe, wiec podniosłem proca usunałem kule :) i ... nic... jak milczał tak milczy... no a ze do mało cierpliwych nie należe to wymieniłem na początek filtr ten szklany ale niby ok przejscia linii TX i RX po 1kohm (tak jak w dobrym) do masy po około 150kohm (tak jak w dobrym) telefon nadal nic... stwierdziłem przelutuje z tego pierwszego dobrego s55 tego "szkalczka" do tego bedzie pewnosc że ten kawałek jest ok przelutowałem (natomiast to co było w tym wsadziłęm do dobrego s55, i ten dobry nadal sie komunikuje a ten po wymianie szklaczka nic...jak było tak jest) myśle sobie wstawie ten zaprogramowany flash od tego dobrewgo do tego i powinien ruszyć wiec wymieniłem i nadal milczy .. za to ten dobry po wsadzeniu flasha od tego złego we freii wywala komunikat boot file is not accepted (test poin dam głowe jest zrobiony dobze - wgrałem przecierz flasha) no wiec po stwierdzeniu że to falsh nie jest winien wróciłem do tego co było czyli powtórna zamiana kosci flash (ten dobry tak jak powinien działa nadal) procesor stawiałem potem jeszcze kilka razy na nowych kulach , za którymś razem zmieniłem go na procesor od c60 (to to samo) ale wymiana nic nie dała, to samo zrobiłem z dialogiem (jest kompatybilny z tymi od c60-prawda?) ale telefon milczy płyta nie jest wygieta potrzaskana telefon kompałem grzałem całosc i nadal milczy, mierzyłem napiecia na liniach TX i RX po wywołaniu unlocka przez freie (kiedy freia czeka na słuchawe) i sa 70mV -jedna linia (pewnie TX telefonu) 2,3V druga linia (pewnie RX telefonu) napiecia te spadają do zera kiedy freia stwierdza że telefon nie jest właczony nie miezryłem jak to jest jak wcisne słuchawke bo cieżko podejsc z miernikiem powoli zaczynam tracic nadzieje po południu wyciągne z płyty to co nie potzrebne - moze cos zwiera i dialog nie startuje - czekam na wasze sugestie z niecierpliwoscią a kabel z diodkami to sobie zrobie:) mam box-a prodigy (sam robiłem - działa) warto próbować nim? chyba s55 obsłuży
    ----------
    do kolegi tam wyzej:) klawiaturka odpada- odpalam telefon bezniej zwierając w pin do masy na stykach, sprawdzałem jest na nim prawie 2V
    ------------
    jeszcze jedno pytanie - co daje kabel z auto ignition? i jak to zrobic? to ten z dodatkową bateryjką?
  • #11 2392594
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    lukasb9 napisał:
    jeszcze jedno pytanie - co daje kabel z auto ignition? i jak to zrobic? to ten z dodatkową bateryjką?

połaczenie poprzez kabel auto ignition autoamtycznie odpala aprat podczas flashowania czy naprawy gdzie w ściśle określonym czasie trzeba nacisnąć POWER ON ,

a co tego usuwania kulek , nie lepiej użyć MARTECHA ? , przy tej usterce już dawno wiedziałbys o co chodzi gdybyś go używał , zobacz ile czasu już straciłeś ... , zrobiłbyś na to konto 10 telefonów :idea:
  • REKLAMA
  • #12 2392668
    lukasb9
    Poziom 28  
    martecha trzeba miec.... a ja jestem biednym studentem może kiedyś sobie sprawie ale niestać mnie teraz i tak inwestuje w sprzęt ... niemam znajomego w żadnym porzadnym serwisie bo mieszkam od dwóch lat w krakowie stąd nikłe znajomości. Wiem ile czasu straciłem lubie poświecać go jesli cos jest tego warte a to traktuje jak wyzwanie

pozdrawiam łukasz
  • #13 2393229
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    nie moge jasno wywnioskowac czy jak podlaczysz i program prosi o nacisniecie czerownej sluchawki to masz boot file not..... czy nic sie nie dzieje/??
    jak tak lubisz zamieniac to zamien jeszcze ram. Na pytanie czy proceosory i dialogi sa zamienne to odp: tak sa zamienne. Z tym TP to ja nie byl bym takie pewien, sam kiedys wyciagnolem kulke z sx a sie nie komuikowal, podnisolem jeszcze raz i usunolem cala cyne, tak ze pola byl rowne i dopiero zaczol gadac.
    A we flashu tym z tego martewgo moze juz jest inna wersja boota i to tlumaczylo by ze jak wsadziles go do dobrej plyty to mial boot file is not accepted, a twoj TP jednak nie jest dobrze zrobiony. To jedyne co myslac logicznie moze to powodowac. Podmien moze jeszcze kwarce.
  • #14 2394406
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam troche mało czytelny ten mój post:) wiec tak... jak wciskam czerwona słuchawke to sie nic nie dzieje kompletnie ani sst ani freia nie widzi że jest telefon, we frei wyskakuje po jakimś czasie "phone is not powered on", zamienie flashe i kwarce zaraz sie za tobiore przed chwila wszedłęm do mieszkania... co do TP jest napewno zrobiony dobze:) oprócz kulki za którymś razem jak podnosiłem proca przeciołem jeszcze ścieżke od niej idącą pod procesorem a oprócz tego (mało to rozsądne) przeciołem jeszcze ta sciezke na drugiej warstwie (tez test point) co by mieć 100% pewnosci bo juz niewiem co jest grane... piszesz jeszcze ze flashe sa zamienne i to że po wsadzeniu do sprawnego s55 flasha od tego złego - komunikat boot file is not accepted jest spowodowany tym że test point w tym dobrym nie jest zrobiony .. jest zrobiony napewno bo nie ruszałem drugi raz proca a po usuniecu tej kulki w tym dobrym mogłem go flashować i dopiero po tej operacji zaczoł reagować na czerwona słuchawke.. ( w ten sposób naprawiłem tego nazywanego przezemnie "dobry") moze chaotycznie pisze - przepraszam ale staram sie zamiescic jak najwiecej informacji dzieki wielkie za zainteresowanie i czekam nadal...
  • #15 2396265
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam ponownie! telefon ruszył :) troche tylko ale ruszył:) a co było nie tak? a no.... ktoś wsadził RAM odwrotnie....telefony z nieznanego źródła niewiem co z nimi było robione,nie zauwazyłęm tego.... dopiero po sugestii kolegi wyżej żebym zmienił flasha cos mi nie pasowało jak chciałem go wlutować:) no i okazało sie że ktosgo przykleił (byle by sie tylko trzymał) odwrotnie... teraz po odwróceniu ram-u telefon reaguje na słuchawke ale próba wgrania softu kończy sie komunikatem boot file is not accepted... zaznaczam... test point na 100% jest dobrze zrobiony, ścieżka cieta w dwóch miejscach, oprócz tego kulka T( usunieta (ciołem ścieżke idącą od T9) co robic? dziwne czyżby flash sie uszkodził?

pozdrawiam Łukasz
    --------------------------------------
    Witam raz jeszcze ma ktos może boot core do S55 pod SST? wydaje mi sie że sst by poszło ale niemam boot core-a..SST przy próbie flashowania wywala bład komunikacji, albo flash writing error
  • #16 2397987
    dolar666
    Poziom 20  
    telefon zrobiony pomogł martech...niestety nikt nie miał pomysłu jak go zrobic samemu.... zamykam temat....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telefonu Siemens S55, który po próbie wgrania polskiego softu z użyciem bootcore z modelu C60 zawiesił się i przestał reagować na naciśnięcie czerwonej słuchawki, a programy SST i Freia nie wykrywały telefonu. W dyskusji sugerowano wykonanie test point (TP) poprzez przecięcie odpowiednich ścieżek i usunięcie kulki T9 pod procesorem, co w jednym egzemplarzu przywróciło komunikację i możliwość flashowania. W drugim przypadku mimo wymiany i przelutowania kluczowych elementów takich jak procesor, flash, filtr szklany, dialog oraz sprawdzenia połączeń linii TX i RX, telefon nadal nie reagował. Ostatecznie okazało się, że w jednym z telefonów pamięć RAM była wlutowana odwrotnie, co po poprawnym zamontowaniu pozwoliło na reakcję telefonu na słuchawkę, jednak pojawił się błąd "boot file is not accepted" przy próbie flashowania. Problem rozwiązał dopiero box serwisowy Martech, który umożliwił prawidłowe flashowanie i naprawę telefonu. Wskazano, że bez profesjonalnego sprzętu typu Martech samodzielne naprawy są bardzo utrudnione, a test point i poprawne usunięcie kulki T9 są kluczowe dla komunikacji z telefonem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA