logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel wybrać do przewodu RCA (chinch) do gramofonu – ekranowanie, rodzaj?

emil_333 11 Cze 2006 20:33 1887 4
REKLAMA
  • #1 2720346
    emil_333
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Potrzebuje wykonać przewód RCA (chinch) do gramofonu, dwa kanały, z jakiego kabla to zrocić (ekranowany?), głośnikowy się chyba nie nadaje, najlepiej beztlenowy, co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 2720560
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Ja ostatnio robiłem kabelki ze starego kabla sieciowego (miękki koncentryk po demontowanej sieci ale ze świetnym ekranem bardzo gęstym) oraz ze z tych "złoconych" wtyków po około 1,50zł. Całkiem znośnie to wyszło (pomijając problemy z lutowaniem tych wtyków i tradycyjnym poprawianiem masy w miejscu zaciskania dwóch części wtyków).
  • REKLAMA
  • #3 2720736
    emil_333
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a interconnectery, cyfrowe nadają się do przesyłania sygnału analogowego? jest sens stosować pozłącane kable, wtyczki, jeśli np. a amlitunerze wejścia są zwykłe
  • REKLAMA
  • #4 2721683
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    kolega djlj24 użył tak jak pisał kabla sieciowego koncetrycznego podobnego do tego na rys. (jest to kabel ekranowany)
    z wtykami to lepiej użyć te złocone (za 1,5zł lub) niż zwykłe za 50gr [/img]
    Załączniki:
    • Jaki kabel wybrać do przewodu RCA (chinch) do gramofonu – ekranowanie, rodzaj? rg_58all_obrazek.jpg (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2722088
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Wtyki pozłacane lepiej zachowują się z wiekiem, także dobre wtyki niklowane nie śniedzieją dlatego jest sens stosowania takich wtyków (różnica w cenie na całym kablu kilka złotych a odpada sporo kłopotu). Acha ostrożnie z chińskimi kablami typu. Alda itp. Zdarza się, że mają nieciągłą izolację między żyłą i ekranem i potrafią przywierać (już 2 razy mi się to zdarzyło - i to na przewodach robionych o długości 2 i 5 m przez co kupę kabla się zmarnowało jak się okazało, że przywiera albo strasznie mikrofonuje).
REKLAMA