Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny na Tonsilach - dobry pomysł ??

_Zefir_ 13 Jun 2006 16:29 2367 26
    _Zefir_
    Level 11  
    Witam,

Chcę zbudować kolumny na tonsilach. Docelowo będą to satelity.

GDN 13/40/10 http://www.allegro.pl/item108660104__tonsil_gdn_13_40_10_fabrycznie_nowe_.html
    GDWK 8/100 http://www.allegro.pl/item108662161__tonsil_gdwk_8_100_fabrycznie_nowe_.html

Zwrotnica:

Second order lub third order z częstotliwością odcięcia 4kHz i odpowiednim przyciszeniem GDWK (2dB).

Alternatywnie:
    GDWK 8/12/120,5 http://www.allegro.pl/item108662033__tonsil_gdwk_8_12_120_fabrycznie_nowe_.html
    GDWK 8/12/120,5 http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=80
    GDWK 10/80/19 http://www.allegro.pl/item108661852__tonsil_gdwk_10_80_19_fabrycznie_nowe_.html

z odpowiednimi częstotliwościami odcięcia 3kHz/4kHz i przyciszeniem 2-3dB

Chce to wlozyc w obudowe 13l, wytlumiajac scianki watolina, ze strojeniem b-r 55Hz.

Pytanie czy jest to dobry dobór głośników i zwrotnicy i czy dobre strojenie b-r ??

Pozdrawiam i czekam na opinie :)

http://tczew.net.pl/~zefir/glupoty/3.wid projekt w winisd
    Hubert_1
    Level 24  
    Wybór głośników uważam za rewwelacyjny. POczekamy aż reszta się wypowie.
    qscgu
    Level 34  
    satelitki jako takie mozna zrobic na tonsilu jesli masz uzupelnione dolne pasmo subwooferem albo kolumnami pelnopasmowymi. Jesli tonsil to wziolbym niskotonowego 16/50
    http://www.allegro.pl/item108732095_gdn_16_50_6_tonsil_wyprzedaz_.html
    cięcie na 5khz i wysoki 8-13/120 - naprawde swietny glosnik
    http://www.allegro.pl/item108541686_oryg_glosniki_tonsil_gdwk_8_13_120_2szt_tanio_.html

musze przyznac ze najbardziej by mi visaton odpowiadal:
    W 170 S
    SC 10N
    www.visaton.pl

za tesle mozna by sie tez wziąsc, ciekawy model to ARN150
    _Zefir_
    Level 11  
    tylko Tonsil wchodzi w grę.
    mam juz główne głośniki na Tonsilach właśnie tych 16/50/6 i chyba 8/50 (nie pamiętam dokładnie modelu GDWK i grają dobrze, aczkolwiek amplituner pozostawia wiele do życzenia (głośniej się zrobi i w/w głośniki pierdza z b-r, może to wina zbyt małych tuneli) - Eltax AVR-200 - osobiście nie polecam..).
    czekam na dalsze opinie.
    Głównie chodzi mi o strojenie b-r i wielkość otworu b-r zeby nie pierdziało..

//
    oczywiście potem do zestawu dołączy subwoofer aktywny Tonsila (oryginał, no chyba, że sam zrobię..) no i centralny i 2 boczne satelity. Ostatecznie ma to byc system 7.1. jeszcze zastanawiam sie nad amplitunerem..zależy jak sie z kasą potem ułoży..
    Krasz1
    Level 18  
    To zró na gdn 20/40 8 ohm, pewnie niektórzy pomysla ze to chory pomysl pakowac 20 do 2 weya, po char-ce widac ze dobrze pociagnie do 3 kHz do tego gdwk 8-12/120 i bedzie git.
    qscgu
    Level 34  
    nie nikt nie pomysli ze to chory pomysl bo byly nawet takie kolumny ZG ale nie pamietam modelu... on ladnie ciągnie do 4khz potem spada.. tyle ze basu to on za duzo nie ma. skoro masz przednie na 16/50 to satelity tez na takich zrob
    _Zefir_
    Level 11  
    z założenia satelity są małe.. gdybym chcial wielkie satelity to bym wsadził w nie jakies 25-tki i odrazu trojdrożne zrobił..
    te gdn 16/50/6 mam wrzucone, o ile dobrze pamiętam, w 19 czy 20 litrów i wytłumione watą mineralną..
    także satelity muszą być mniejsze..
    ano to ma nagłosnić pokój 15m^2
    czekam jeszcze na poradę względem strojenia i wielkości b-r :)
    Caleb_
    Level 33  
    a jak te 13-tki GDNow ciac? Bo one maja z ch-ki zapadlosc powyzej 2khz.
    Quote:
    tylko Tonsil wchodzi w grę.
    czemu? Wg mnie idealnymi (w stosunku jakosc/cena) efektami byloby zrobienie na ARN-150+ARV-104 tu masz zwrotke do tego. Jako, ze beda to satelity to mozna troche ciac koszta na elementach zwrotnicy - cewki rdzeniowe i kondensatory bipolarne. Obudowa 6-8 litrow i opcjonalnie BR - zalezy od preferencji, ale przy efektowych raczej nie jest on konieczny.
    Tremolo
    Level 43  
    Dobre 13-tki z tonsila kosztuja trochę pieniedzy. Skutecznosc tych tanich pozostawia wiele do zyczenia.

Jest jeszcze dorbze grający GDN 16/30

ja bym te Tonsile 13 ciąl 3000Hz moze nawet wcześniej z niższym rzędem. Głośnik wysokotonowy i tak bedzie musiał zostac obcięty do 84..86 dB - co zaowocuje większa moca przed filtrem, która bedzie można wtłoczyć na gorę.

Niepokoi mnie tez te narastające zbocze tej charakterystyki.

Myslał bym tez o ciekawej zwrotnicy do wysokotonowca: jako, że i tak bedzie trzeba ciąć skuteczność wysokiego. No to pomyślałbym o zwrotnicy zaczerpniętej z kolumn SONUS FABER: bezpojemnosciowej:

Wygląda to tak: http://stereophile.com/standloudspeakers/915/ rezystor + cewka + łosnik wysokotonowy.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Z tego co szybko zobaczyłem na linkach to GDN 13/40/10 ma Qts 0.54 To za dużo na BR. Jeżeli mają to być satelity to zdecydowanie obudowa zamknięta.
    Tremolo
    Level 43  
    Ogólnie może nie o Qts się rozchodzi a EBP czyli trzeba podzielić Fs przez Qes; w kazdym bądź razie kolumnienki sa na tyle małe, że BR na odpowiednią grubość mógłby sie nie zmieścić. Często firmy glośnikowe gobią dwie wersje na tym samym głosniku jedna malutką bez BR druga troszke większa już z BR. Mimo, iż głośnik ten sam.
    _Zefir_
    Level 11  
    1. dlaczego tylko Tonsil - ponieważ stawiam na jakość, a tu Tonsil przewyższa TVM.

2. Czyli częstotliwość odcięcia 3kHz, obudowa zamknięta ( 7,6l wystarczy ?), GDWK przyciszyć 3dB.

3. tak jak pisałem wcześniej większa średnica niż 13cm nie wchodzi w grę, bo obudowy juz będą za duże..raczej..aczkolwiek rzucilem okiem na te 16/30 i spodobaly mi sie w sumie..zobacze jak zrobie symulacje :)
    qscgu
    Level 34  
    1. A tonsilowi daleko do visatona

2. dalbym mu 10litrow a gdwk przycisz o te 3dB

3.napewno bedzie lepiej niz na 13/40

pozatym ja ci proponuje visatona... a ty tu mowisz o jakosci, zobacz sobie liniowosc pasma visatonow ;]
    Krasz1
    Level 18  
    qscqu charka to nie wszystko!!!! Każdy głośnik ma swoje brzmienie. Tańsze visatony zagraja tak samo jak tonsile
    _Zefir_
    Level 11  
    qscgu wrote:

pozatym ja ci proponuje visatona... a ty tu mowisz o jakosci, zobacz sobie liniowosc pasma visatonow ;]

porównywałem jakość Tonsila i TVM..wiem, że są głośniki jeszcze lepszej jakości, ale właśnie Tonsil mi wystarczy, zdecydowałem sie na zbudowanie systemu na tonsilach i z tego raczej nie zrezygnuję..a pozatym Tonsil jest Polski (taki mały patriotyzm)

Czyli obudowa 10l, podział 3kHz,GDWK przyciszone o 3dB.
    i GDN 13/40 zmieniam na 16/30 :>
    teraz pytanie czy wypełnić całą obudowę watą mineralną czy tylko ścianki grubszą watoliną??
    Krasz1
    Level 18  
    Najlepiej kilkoma materiałami, każdy pochłania inne czestotliwosci.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Nie powinieneś zwracać uwagi na średnicę głośnika ale na wartość Qts. Generalnie można powiedzieć że im mniejsze Qts tym mniejsza obudowa ale i basy nie schodzą tak nisko. Wybrałeś głośnik o dużej wartość Qts co niestety owocuje dużą obudową. Może byłoby lepiej wybrać głośnik większy ale jednak z niższym Qts. Jednak przy satelitach nie ma to zbytniego znaczenia ponieważ satelity przekazują zazwyczaj akustykę pomieszczenia która za wiele basu nie posiada. Czasami zdarza się że jest przekazywana informacja przemieszczających się obiektów z tyłu do przodu ale tu chodzi przede wszystkim o środek i górę. Inna sprawa to efektywność tylnich głośników. Czasami gdy oglądasz filmy na komputerze zdarza się że siedząc blisko monitora tylnich głośników po prostu nie słychać. Można to skorygować przy pomocy ustawień karty dźwiękowej ale nie każda karta ma wystarczający zakres regulacji i może się zdarzyć że ogólne natężenie dźwięku będzie zbyt małe. Dobrze by było w tym wypadku aby głośniki tylnie miały efektywność co najmniej taką jak przednie. Oczywiście gdy się posiada plazmę i porządny wzmacniacz Dolby Digital tego typu problemy nie występują. Inna sprawa o której się prawie w ogóle nie wspomina to, to aby głośniki pracowały w tej samej fazie(mam na myśli nie tylko nisko- tonowe ale i wysoko-tonowe). Bardzo niedobrze jest gdy przednie kolumny mają odwróconą fazę głośnika wysoko-tonowego bo tak wynika z konstrukcji zwrotnicy a tylne wysoko-tonowe pracują w tej samej fazie. Najlepiej byłoby gdyby przednie i tylne głośniki pracowały na tej samej zwrotnicy ale gdy stosuje się różne głośniki jest to czasami niewykonalne. Pamiętaj jednak że niezgodność fazy powoduje bardzo mocne zaburzenie efektów przestrzennych i należy tego unikać nawet kosztem pogorszenia charakterystyk częstotliwościowych głośników tylnych.
    qscgu
    Level 34  
    dlatego mowilem zeby juz lepiej bylo zbudowac tylne na takich samych glosnikach co przednie... efektywnosc taka sama, pasmo takie same i faza taka sama... niezapominajmy ze tylne glosniki w kinie domowym są rownie ważne jak przedne, bez tylnych glosnikow praktycznie nie mamy efektu przestrzennego
    KrzysiekA
    Level 16  
    Też tak uważam. Ja bym zrobił przód bas-reflex a tył zamknięte. Satelity wychodzą wtedy mniejsze i jest mniejszy kłopot z upchnięciem tego na półki lub powieszeniem na ścianie.
    Tremolo
    Level 43  
    Dlatego do tyłu stosuje się glosniki o małej średnicy lecz o stosunkowo dużej skutecznosci, żeby dorównaly tym z przodu. I tak z dwóch tylnich Quadrali dasz rade wyciągnąć całe pomieszczenie 88dB.

Niektóre firmy celowo na przody dają glosniki o niskim SPL po to żeby budowac większe kolumny np Eltax AV-50 wielka szafa dwa niskośredniotonowe układ D'appolito a SPL tylko 89dB zejście całkiem dobre moc tez nie za niska.

Priorytet fazy tez nie jest tak do końca największym priorytetem, wystarczy przesunac głowe z geometrycznego środka pokoju i już faza jest inna.

Kiedyś tylne głośniki dawało się trochę dalej a faze ich sygnału przesuwało o 90stopni - takie prymitywne rozszerzenie bazy stereo.
    KrzysiekA
    Level 16  
    O ile dobrze pamiętam to był to sposób na zrobienie sobie Dolby Surround bez posiadania procesora. Przeciwna faza powodowała pozostanie tylko sygnałów różnicowych w stereo i duża odległość imitowała opóźnienie. Tego sposobu jednak nie zalecałbym dla Dolby Digital który tak naprawdę nie jest niczym innym jak kwadrofonią w pełnym tego słowa znaczeniu. Wyobraź sobie co się stanie z obrazem stereofonicznym gdy w kolumnach stereofonicznych w jednej kolumnie zamienisz polaryzację głośnika wysotonowego na przeciwną? Ogólnie mówiąc wyjdzie kaszana. Jeżeli chodzi o akustykę pomieszczeń emitowanych przez tył to nie ma to za dużego znaczenia bo opóźnienia w pogłosie są i tak większe od przesunięć fazowych. Kłopoty zaczynają się jednak gdy pojawią się punktowe źródła dźwięku takie jak przelatujący nad głową helikopter czy wyprzedzający cię samochód. Od zgodności fazy będzie zależało umiejscowienie obiektu.(lub jego brak przy niezgodności fazy). Obiekty które powinny się znajdować w środku pomieszczenia zostaną bardzo mocno zepchnięte poza głośnika a raczej ściślej mówiąc będzie słyszalna tylko reakcja akustyki pomieszczenia na obiekt. Oczywiście gdy odwrócone będą tylko fazy głośników wysoko-tonowych zjawisko będzie mniej dokuczliwe. Niemniej jednak niepożądane. Należy jednak podkreślić że głośniki nisko-średnio-tonowe przodu i tyłu muszą działać w jednej fazie.
    _Zefir_
    Level 11  
    Wypowiedzi KrzysiekA sprawiły, że znalazłem się w kosmosie :D
    widzę że chyba cały mój pomysł zostanie przebudowany..

skoro mówisz, że w satelitach stosuje się małe głośniki o stosunkowo dużej skuteczności to może rozpatrzymy ten:

GDN 10/30/2 http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=33

tylko, że dla sensownej charakterystyki obudowa powinna mieć niecałe 5l.

wogóle to już się zakręciłem z tym wszystkim..:) ale to dobrze, bo przynajmniej się czegoś nauczę.. :D

może KrzysiekA zaproponuj jakiś projekt..na Tonsilach oczywiście. Najlepiej żeby obudowa była w granicach 15l.

Ano jeszcze do tych faz...nie mam pojęcia jakie zwrotnice mam w przednich głośnikach i wogóle jakie mają parametry.. jak mogę sprawdzić ich fazę itd. ?
  • Helpful post
    qscgu
    Level 34  
    ale 87dB nie jest zadawalającym wynikiem pozatym to ze sie stosuje mniejsze glosniki nie jest regułą, regułą natomiast jest to aby satelitki mialy podobny SPL z kolumnami przednimi i raczej zachowaną fazę... Jesli juz tak rozpatrujemy przesunięcia fazowe to trzeba tez wziąc pod uwage ze cięzko by bylo zgrac ze soba glosniki w systemie dolby gdyby graly w przeciwnej fazie (moglo by to powodowac jak juz KrzysiekA wspomnial zaburzenia w wykrywaniu kierunku obiektu [typu helikopter] przez nasz narząd sluchowy) przewaznie w systemach 3 droznych odwraca sie faze sredniotonowca... a tym przypadku mamy tylko 2 glosniki i odwraca sie wysokotonowca, tak tez powinno byc zrobione w satelitach, pozatym uwazam ze satelity powinny byc na bardzo podobnych glosnikach o ile nie takich samych bo i charakterystyka przenoszenia sie ładnie naklad tzn chaka przodow i satelit. natomiast kiedy mamy do czynienia z innym glosnikiem zmienia sie takze charakterystyka, w rezutlacie jak bedziesz mial satelitki o znacznie wyzszym Fs to bedzie ci sie wydawalo ze basow brakuje. kolejnym plusem tego ze bedziesz mial satelitki takie jak przody jest to ze i charakterystyka pozostanie niezmieniona jedynie spl sie zwiekszy, nie wiem czemu bronisz sie rekami i nogami zeby nie zastosowac w satelitkach tego samego glosnika tzn.
    16/50/6, minusow takiego rozwiązania dla mnie nie ma natomiast są plusy takie jak rowne pasmo (przydaloby sie rowniez zrobic obudowe taka jaka jest na przodzie) zgodna faza, no i pasowalyby te glosniki do frontów wizualnie
  • Helpful post
    KrzysiekA
    Level 16  
    Moja rada to budować dokładną kopię głośników przednich z gdn 16/50/6 ale w obudowie zamkniętej o pojemności 12 litrów gdy masz wersję 4ohmową i 16 litrów przy 8 ohmowej, przy czym dobrze ją wytłumić.(cała obudowa wypełniona watą albo wełną mineralną nie polecam gąbki) W 90% zestawów do kina domowego we wszystkich kolumnach stosuje się te same głośniki łącznie z głośnikiem centralnym i myślę że robi się tak nie bez powodu. Jest to po prostu rozwiązanie najlepsze ze wszystkich. Bas z obudowy zamkniętej będzie o wiele szczuplejszy ale na tył wystarczy. Jeżeli wielkość obudowy mimo wszystko wydaje ci się za duża to wiem że Tonsil na pewno produkuje 16-ki z polipropylenową membraną z mniejszym Qts. Charakterystyki powinny być bardzo podobne do charakterystyk 16/50/6 co umożliwi zastosowanie tej samej zwrotnicy(jednak tego nie gwarantuje na 100 % dopóki nie poszukam w internecie). Pamiętam że kiedyś wsadzałem którąś z 16 Tonsila z polipropylenową membraną do obudowy 8 litrowej z bas reflexem. Niestety w tej chwili nie pamiętam który to był głośnik. Jeżeli chcesz mogę poszukać ale w tym tygodniu nie dam rady. Przede wszystkim podaj jakie głośniki dokładnie siedzą w przednich kolumnach(wersja 8 czy 4 ohmy).
    Caleb_
    Level 33  
    ten 16/50/6 to jest glosnik wlasnie z polipropylenowa membrana i "mniejszym" qtsem
    _Zefir_
    Level 11  
    Skoro mówicie, że będzie lepiej z tymi 16-tkami, to tak się zrobi :D

1. W przednich kolumnach są 16/50/6 8ohm i gdwk 8/50 (gtc 8/100) i jak już wspomniałem wcześniej jakąś zwrotnicę.. i mam je raczej źle zestrojone..teraz jak symulowałem to chyba na 55Hz...chcę je poprawić i strojenie zmienić na 47Hz oraz zmienić zwrotnicę z podziałem 4kHz.
    ano przody mają 21,1l objętości. grają dobrze, ale przy niskich częstotliwościach słychać "pierdzenie" z tunelów b-r - myślę, że powinno być lepiej jak poprawię strojenie..

2. Skoro proponujesz tył na 16l zamkniętą, to niech tak będzie :D

3. czy głośniki powinno się umieszczać centralnie względem obudowy ?
    Pytam, bo kiedyś czytałem, że właśnie nie powinno się ich umieszczać centralnie.. tylko gdn lekko przesunięte w poziomie, a wysokotonowe bardziej w rogu obudowy (nawet jakiś wzór na to był..).
    a głośniki w tym układzie grają dobrze, czyli raczej nic nie będę zmieniał.. :>

4. podsumowując

-gdn 16/50/6 + gdwk 8/50
    -obudowa zamknięta 17l, wypełniona watą mineralną
    -zwrotnice z podziałem 4kHz

:)
    Caleb_
    Level 33  
    Quote:
    3. czy głośniki powinno się umieszczać centralnie względem obudowy ?
    Pytam, bo kiedyś czytałem, że właśnie nie powinno się ich umieszczać centralnie.. tylko gdn lekko przesunięte w poziomie, a wysokotonowe bardziej w rogu obudowy (nawet jakiś wzór na to był..).
    a głośniki w tym układzie grają dobrze, czyli raczej nic nie będę zmieniał.. :>
    http://audiomania.info/articles.php?id=24