ZAŁOŻENIA, POCZĄTKI, PLANY
Kolumny powstawały około tygodnia , głównym powodem złożenia tych kolumienek był fakt ze chciałem rozbudować sprzęcik ze stereo na kwadro, w przyszłości 5+1 albo 7+1 J.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic537792.html#2813240 -kolumny frontowe
PRZETWORNIKI
Niskośrednimi tonami zajął się tonsil GTC 11/35/1 4 Ohm ,za taką cenę bardzo ok. , efektywność na poziome 87 dB , w miarę liniowa charakterystyka i szybki zadziwiająco niski bas jak na 10 cm głośnik , średnica detaliczna i przyjemna dla ucha . Qts 0,38 spokojnie można zaaplikować w bass-reflex . Dlaczego nie wybrałem tvm ARN 150 , może i odtwarza niskie pasmo lepiej ale średnice ma zdecydowanie gorszą od GTC.
Wysokie tony przetwarzają Tonsile GDWK 8/50/3 8ohm , zaskoczył mnie swoją detalicznością , osobiście bardziej podoba mi się ich dźwięk niż GDWK 10/80/7 , trochę metaliczny ale mi tak się podoba. Jakość wykonania bardzo dobra (obudowa stalowa)
ZWROTNICA
Zwrotnica powstała na słuch i ze wzorów... Tym razem nie miałem dostępu do studia L, musiałem sam sobie poradzić ,jedno popołudnie i gotowe . Podział ustaliłem na około 3500 Hz 12 dB/okt , wszystkie cewki powietrzne nawijane drutem 1,23 mm ,kondensatory MKS. Wysoko tonowy w przeciw fazie .
OBUDOWA
Płyty meblowe miałem ze starych mebli o grubości 19mm , krawędzie frontu zcięte do około 35 stopni ,płyty wycięte wyrzynarką, pozakręcane wkrętami do karton gipsu , zaklejone vikolem , za szpachlowane szpachlą z domieszką akrylu i wyszlifowana szlifierką oscylacyjna na błysk . Kolumna została potraktowana okleiną drewnopodobna o kolorze mahoniu , taka sama jak w kolumnach frontowych. Bass-reflex o średnicy 3 cm i długości 9 cm nastrojony na 60 Hz umieszczony z tyłu kolumny . Wysokość kolumny to 28 cm ,szerokość 16,5 cm, głębokość 19 cm , objętość wynosi 5,3 dm3 netto .Głośniki przykręcone śrubami imbusowymi. Wytłumienie zostały ścianki dolne ,górne i boczne wata mineralną . Tylna ścinka odkręcana , na niej przymocowane elementy ze zwrotnicy.
EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
Efekt końcowy bardzo pozytywny!
Jako ze są to głośniki satelitarne umieszczone są za z tyłu pokoju, z punktu siedzenia za plecami . Wspaniałe dopełnienie systemu stereo , powiększają scenę dźwiękową i spisują się wyśmienicie w systemie 5+1. Dzięki małej średnicy głośników uzyskałem ładną przestrzenność i detaliczność. Bas szybki i kontrolowany , głośnik najlepiej czuje się w paśmie 45 Hz wzwyż . Przy słuchaniu w stereo czuć niedosyt basów ale za to do średnicy niema co się czepiać czytelna i detaliczna , tak samo do górnej części pasma . Ogólne dźwięk stonowany i czytelny świetna przestrzennoś , Moc znamionową oceniam na około 40 Wat. Pasmo przenoszenia 50 Hz do 20 kHz , efektywność około 86 dB. Napędzam kolumienki Diorą ws 354 po małych modyfikacjach. Kolumny spełniają swoje zadanie doskonale jak na moje wymaganiaJ
KOSZTORYS
Płyty meblowe miałem ze starych mebli : 0 zł
Przetworniki : GTC 11/35/1 4 ohm......2x35zł GDWK 8/50/3 8ohm.......2x37 zł TONSIL
Zwrotnice : większość elementów miałem 0 zł
Szpachle 500g: 15zł
Vikol 500ml: 5 zł
Wkręty : 0,3 kg 5zł
Bass-reflexy: 2x 2 zł
Terminale: 2x 2 zł
Okleina: 20 zł
Kable : 3zł
Wytłumienie: miałem
Suma: 200 zł
Fajne? Ranking DIY