logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON 32VK44E 100Hz - Pikanie i brak reakcji po włączeniu zasilania

electromix 13 Cze 2006 23:47 1353 6
REKLAMA
  • #1 2727086
    electromix
    Poziom 11  
    Witam wszystkich, mam mały problem z tym TV, otóż po włączeniu zasilania przełacznikiem sieciowym - słychać jakieś delikatne pikanie z tyłu odbiornika i nie startuje, napiecie na kondensatorze CP13 - jako +300V jest natomiast kontrolka nie świeci - jakies sugestie??

Pozdrawiam

Moderowany przez Richi:

Przeniosłem z działu TV.

• REKLAMA
  • #2 2727107
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Na początek jedna - sprawdź czy masz sprawny tranzystor linii.
  • REKLAMA
  • #3 2727150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2727470
    electromix
    Poziom 11  
    zdzich42 napisał:
    Na początek jedna - sprawdź czy masz sprawny tranzystor linii.

>> w odchylaniu??

Dodano po 2 [minuty]:

Czeslaw Wawrzyniak napisał:
    Witam.Czy kontrolka z przodu miga w odstepach czasowych?Jezeli tak to policz.Mozesz miec "walniety"trafopowielacz.

... hmm ... przed chwilą było sprawdzane - po włączeniu słychać pikanie natomiast nic się nie zapala ani nie miga - dodam, że to TV znajomego i stoi u niego:(
  • REKLAMA
  • #5 2727476
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Nie chcąc się wymądrzać (z językiem angielskim) napisałem Ci prosto i po polsku - tranzystor linii, czyli odchylania poziomego. Jak by chodziło o drugie odchylanie (które tylko czasami jest na tranzystorach) napisałbym odchylanie ramki.
  • #6 2727495
    electromix
    Poziom 11  
    ... dodam jeszcze, że ten problem nie wystąpił nagle - z tego co wiem pojawił się jakieś dwa tygodnie temu i za którymś razem włączanie wyłącznie - zaskoczyło i TV działał ...
  • #7 2727571
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    Na początek do wymiany elki w przetwornicy po stronie pierwotnej i sprawdzenie pod kątem zimnych lutów.

Pozdr
    Adam

oczywiście sprawdź to co Ci kol. zdzich42 radził

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor THOMSON 32VK44E 100Hz po włączeniu zasilania sieciowego nie uruchamia się, słychać delikatne pikanie z tyłu odbiornika, a kontrolka zasilania nie świeci. Pomiar napięcia na kondensatorze CP13 wskazuje około +300V. Problem pojawił się stopniowo, z przerwami w działaniu. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany tranzystora linii (odchylania poziomego) oraz kontrolę transformatora powielacza. Zalecane jest także sprawdzenie i wymiana kondensatora elektrolitycznego (elki) w przetwornicy po stronie pierwotnej oraz weryfikacja obecności zimnych lutów na płytce. Brak migania kontrolki sugeruje uszkodzenie elementów zasilania lub odchylania poziomego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA